image description

Vliegvissen op snoek van begin tot … (6)

Vliegvissen op snoek van begin tot … (6) 

Reel, lijnen en stripmand  

Door Berthil Bos

Na dat we twee hoofdbestanddelen voor het presenteren van de streamer, de hengel en de lijn, hebben besproken gaan we eens kijken wat er nog verder meegenomen moet worden. Laten we beginnen met de reel. 

Eenvoud, licht, voldoende lijncapaciteit en een prima slip zijn hier de sleutelwoorden. Eenvoud omdat je niet veel extra’s nodig hebt en dit alleen maar stuk kan gaan. 

Licht, omdat de reel onderaan de hengel bevestigd zit en zodoende een zwaar exemplaar je gaat tegenwerken. Vergeet ook niet dat je de hele dag staat te zwiepen. Hoe lichter hoe beter. 


Hou de reel eenvoudig, licht en met een prima slip, dit is voldoende voor de snoek.

Voldoende lijncapaciteit, omdat je een relatief dikke lijn gebruikt. Die moet liet opgepropt op de reel zitten, waardoor hij er moeilijk vanaf komt zowel door jou als bij de dril. 

Ook moet de reel een behoorlijk aantal meters volglijn (backing) bevatten. Niet omdat de snoek in no time je totale vliegenlijn van de reel trekt, maar om de lijn niet te dicht om de as van de reel op te spoelen. Hierdoor gaat de lijn erg krullen en dat willen we niet. 


Vergeet de backing niet.

Als laatste moet er een slip opzitten die je niet in de steek laat. Vaak geef en neem je lijn tijdens de dril met je hand, maar als je de opgenomen lijn opspoelt en de vis gaat er weer vandoor moet de slip altijd zijn werk doen. 

Een goede reel die ik zelf gebruik is er één van Vision, de Kalu. Deze eenvoudige, maar kwalitatief zeer goede reel, heeft een leuke prijs en kan je vinden op Bigstreamers.com


Ontzettend gemakkelijk een lijn met lus.

Een mapje met leaders en onderlijntjes moet je natuurlijk ook niet vergeten. Zoals ik al eerder zei is de leader de eenvoud zelve. Een stuk fluorocarbon van ca 40/00mm met een lengte van 150cm is voldoende. 

Je bevestigt de leader met een een lus/lus verbinding aan de vliegenlijn. Aan de vlieglijnen van Vision zit al een lus, waardoor je de leader in drie tellen kan vervangen. 


Lus/lusverbinding is sterk en erg gemakkelijk.

Heb je geen lus op je lijn, dan monteer je met een spijker of naaldknoop gewoon een klein stukje fluorocarbon met een lus aan de lijn. Op deze manier hoef je niet meer te knippen, wat lijn en tijd scheelt. 

Voor een goede lusknoop en spijker/naaldknoop, moet je even op Google kijken. Aan het eind van de leader heb ik een lichte Mustad Fastach Clip, om wederom snel en gemakkelijk een onderlijn aan te bevestiggen.


De Fastach Clip is klein, licht, sterk en ontzettend gemakkelijk om snel te wisselen.

De onderlijn die je gebruikt is vaak een persoonlijke voorkeur. Wat je ook gebruikt, kies voor kwaliteit. Hou de onderlijn zo licht mogelijk. Ik laat bijvoorbeeld de wartel achterwege en prik het lusje direct op de Fastach Clip. 

Deze clip kan je ook gebruiken om de streamer te bevestigen. Maak de onderlijn ook niet korter dan 30 centimeter, aangezien vaak de gehele streamer met een stuk onderlijn naar binnen wordt gezogen.

Een goede kniptang en onthakingstang mag je natuurlijk niet vergeten. De streamer wordt vaak geheel geïnhaleerd en hierdoor moet je af en toe de haak doorknippen als je de snoek goed gezind bent. 

Een goede tang is die van het merk Knipex met een hefboomconstructie. Natuurlijk kan je ook je ‘gewone’ onthakingstang gebruiken, maar vaak zijn die aan de grove kant. 

Om de streamer met zijn veren, haren, bont en tinsels niet te beschadigen, gebruik ik graag een smalle arterietang. Deze tang is smal en je kan hiermee zeer nauwkeurig de haak vastklemmen, zonder dat hier een stukje streamer wordt meegenomen.


De eerste keer moest ik wel lachen, maar nu gebruik ik hem zelf ook.

Nu nog een streamer en we kunnen vissen. Toch is er nog een fantastisch hulpmiddel die ik graag wil benoemen. De eerste keer dat Dennis van Bigstreamers.com bij mij in de boot stapte, kon ik mijn lachen moeilijk inhouden. 

Dennis had een, in mijn ogen, emmer om zijn middel. Ik vraag hem eerst nog of hij last van zijn blaas had en hij zijn eigen po had meegenomen. Na de eerste worp, op het niet al te grote achterdek met diverse obstakels, wist ik gelijk dat die ‘emmer’ een geweldig hulpmiddel was. 

Veel wadende vliegvissers gebruiken dit product om de lijn niet te laten wegdrijven, maar natuurlijk kan je ook op deze manier de vliegenlijn van de grond houden. Deze Stripping Basket, zoals dit wordt genoemd, is van diverse uitstekende Cones op de bodem. Door deze constructie zal de lijn zich niet verwarren.


Door de Cones verwart de lijn zich niet.

Je blijft op deze manier niet meer met de lijn achter attributen steken en je kan elke worp zonder problemen maken. Een geweldig ding, die je ook goed van dienst kan zijn in de polder. 

Ik weet wel dat het er in eerste instantie niet zo gestroomlijnd uitziet, maar na diverse keren met je lijn vast te hebben gezeten in het hoge gras of de lijn in de knoop te hebben gehad, is dat niet meer van belang. 

Het is ook een kwestie van wennen, want na een tijdje weet je niet beter en pluk je er alleen maar de vruchten van. Kijk maar even op de site van Bigstreamers.com.

Volgende week: De streamer en mijn conclusie voor de toekomst.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 402
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -