image description

Vliegvissen op snoek van begin tot … (5)  Materiaal

Vliegvissen op snoek van begin tot … (5) 

Materiaal  

Door Berthil Bos

In deze aflevering gaat over wat je allemaal nodig hebt bij deze vistechniek. Eigenlijk kan ik beter zeggen wat je níet nodig hebt.

Een van de leuke dingen van deze sport is namelijk dat je juist weinig hoeft mee te nemen.  Als je je bekeert tot het vliegvissen is het afgelopen met het zeulen van volgepropte kunstaas dozen. Diverse hengels om de technieken voor de 100% uit te voeren zijn ook niet meer nodig. 

En wat te denken van de keus die je moet maken in die berg kunstaas. Nu kan je ook een berg streamers meenemen, maar dat heeft een gewicht en afmeting van één flinke swimmbait. Nee, het vliegvissen is een sport voor minimalisten, zonder dat je je tekortdoet. 


Minimalistisch, maar alles aanwezig.

Laten we beginnen bij de hengel. Om bijna alle omstandigheden aan te kunnen zou ik kiezen voor een hengel in de klasse #9. Hiermee kan je zowel vanaf de kant als op het grote water goed uit de voeten. 

Ook aan een snoekje van 60 centimeter heb je nog leuke sport, terwijl de hengel voldoende kracht heeft om een Big Mama op het wijd de baas te zijn. 


Ook dergelijke snoekjes doen het geweldig op een #9 vliegenhengel.
 

De lengte is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, al bepalen ook de omstandigheden de keuze. De meest universele lengte is 9 voet oftewel 2.70 meter. Moet je grote afstanden werpen dan kan je gaan voor een hengel van 3.00 meter, maar voor de polder is een wat kortere hengel vaak handiger. 

Je kan hiermee meer ‘prikken’, wat wil zeggen onder bijvoorbeeld bruggen en bomen dan wel struikgewas werpen. Ook is het werpen bij veel wind met een wat kleinere lengte wat gemakkelijker, al moet ik wel zeggen dat de echte werpkanonnen met iedere lengte overweg kunnen.


Dennis is een vliegvisfanaat en blij met iedere vis, zoals dat hoort.

Wat voor het vissen met relatief grote streamers wel erg belangrijk is, is dat de hengel een snelle actie heeft. Hiermee werp je veel gemakkelijker en hou je de lus, die de vliegenlijn in de lucht heeft, veel kleiner. Het gevolg hiervan is dat je minder weerstand hebt en verder en preciezer kan werpen. 

Zoals ik al eerder aanhaalde heb ik zeer goede ervaringen met het merk Vision, die onder de naam Big Daddy en Big Mama zeer goede en snelle hengels voeren in diverse lengtes. Dat vismaat Dennis Sanders dit merk ook voert op zijn site Bigstreamers.com, is geen toeval. Hij gaat alleen maar voor het beste, wat ook nog eens betaalbaar is. 


Uiteindelijk bepaalt de streamer de lijn en die weer de hengel.

Naast de hengel bepaalt ook de vliegenlijn voor een groot gedeelte je hengelplezier. Eigenlijk bepaalt de kunstvlieg -in dit geval de streamer- welke lijn je het beste kan gebruiken en daarbij hoort dan weer de meest geschikte hengel. 

Om een half kipje goed te presenteren, heb je het gewicht van de lijn nodig. Ook hier is een #9 lijn weer het meest universeel. Met dit gewicht kan je ook de wat grotere streamers de baas op het grotere water. 

Ook bij de vliegenlijnen kun je weer diverse keuzes maken. Even een lijstje: Floating (drijvend), Intermediate (langzaam zinkend), Sinking (zinkend), Fast Sinking (snel zinkend) en ga nog maar een tijdje door. 

Om het niet moeilijker te maken dan het is, hou ik het persoonlijk bij twee lijnen, waarbij een nieuwkomer zich tussen de Floating en de Intermediate heeft gedrongen. 

Deze Slomo lijn zinkt net onder de oppervlakte en zal niet door de wind in een bocht geblazen worden. Met een strakke lijn kan je de vis beter haken. De Slomo is ideaal voor de polder en voor het vissen vlak onder de oppervlakte. 

Wil je wat meer de diepte in dan kies ik voor een Sinking of Fast Sinking lijn. Vooral als het wat kouder wordt of het is hoogzomer en je vist op wat dieper water, is deze lijn de oplossing om toch bij de vis te komen. 

Naast het gewicht van de lijn en de manier hoe hij zich gedraagt op of onder water, is het van belang met welk type lijn je het beste kan werpen.


Vooral op erg groot water is het makkelijk ‘schieten’ van de lijn een must.

 
Ook hier is weer een lijst vol lijntypes op te noemen, waarbij de WF-lijn de beste optie is. WF staat voor Weight Forward, wat wil zeggen dat het gewicht van de lijn voorin zit. Hierdoor kan je een wat grotere streamer lekker ver laten ‘schieten’.  

Na het dikke begin van de lijn van ongeveer acht meter, volgt een veel dunnere volglijn. Door de kleinere weerstand gaat deze lijn erg gemakkelijk door de geleideringen (‘geschoten’) 

Een WF-lijn die mij bijzonder goed bevalt is de, daar is hij weer, Vision Big Mama #9 Slomo en Sink 3. Deze kwaliteitslijnen zijn sterk, glad en hebben een uiterst praktisch lusje op het eind, waaraan je gemakkelijk en snel een leader aan kan bevestigen.

Volgende week: de streamer en andere nuttige hulpmiddelen.