image description

Vliegvissen op snoek van begin tot … (4)  Goed materiaal

Vliegvissen op snoek van begin tot … (4)  

Goed materiaal maakt wel degelijk het verschil  

Door Berthil Bos  

De polder door zijn kleinschalig water een perfecte plaats om met het vliegvissen op snoek te beginnen.

Na het ‘droog' vissen wilde ik weleens kijken of ik met mijn inspanningen ook in het echte leefgebied van de snoek potten kon breken. 

Van mannen als Arjan en Dennis had ik al veel opgestoken. Natuurlijk werden ook mijn eigen ideeën met die van hun gecombineerd.


Eén mapje met verschillende streamers. 1,2,3 en vissen maar.

Het was een verademing om met een mapje streamers, een tang, wat leaders en onderlijntjes in no time klaar te zijn voor je visdag. Dit vind ik zo wie zo het mooie van deze visserij. 

Als ik een dagje al werpend de snoek probeer op te zoeken, gaat er van alles mee. Jerk- en Swimmbaits met bijbehorende hengel, shads met bijbehorende hengel en ga zo maar door. 

Nu gaat er een hengel mee voor een #9 lijn en eventueel twee reels met twee verschillende lijnen. Eén met een drijvende lijn voor ondiep water of vissen dicht onder de wateroppervlakte en een reel met een zinkende lijn. 

Gecompleteerd met bovengenoemde spulletjes ben je snel klaar. Gelukkig heb ik ook menselijke trekjes en één ervan is dat ik niet graag voor gek wil staan. Ik ging voor mijn eerste sessie met de vliegenlat op zoek naar een watertje in de buurt. Lekker verstopt, dus geen pottenkijkers.


De praktijk is wel wat anders, maar even doorzetten is het devies.

Even de streamer nat maken en gaan met die bana……….. eh reuzenvlieg. Op het werpveldje ging het voortreffelijk zonder obstakels en lekker beschut, maar hier was er prikkeldraad, beplanting, en watervegetatie. 

Ook de wind kwam van, voor mij althans, van de verkeerde kant. Het was weer een nieuwe stap en even wennen. De oude vliegenstok voldeed naar mijn mening, al was het werken geblazen en duurde het lang voordat de lijn op een redelijke lengte had. 

Op een dergelijke praktijkdag leer je veel en deze was hiervoor bedoeld. Hoe je de streamer moet of kan binnen strippen, welke onderlijn je het beste bevalt en enz., enz. Na de hele sloot te hebben afgeworpen en geen leven te hebben gezien, besloot ik maar weer naar het begin te lopen. 


Eenvoudig in elkaar geknutseld, maar vangen doet hij.

Dat plekje zag er geweldig uit en ik hoefde geen doorgewinterde vliegvisser te zijn, om hier toch nog eens wat tijd aan te besteden. Ik wisselde mijn opvallende streamer voor een natuurlijke kleur, die ik zelf in elkaar geknutseld had. 

Een kopje van langharig bruin Racoon met daarachter en enkel bontstaartje was alles. O ja, ik had nog wat flitsende versiering met de mooie naam Flashabou Holografic bij het bontstaartje ingebonden. Ik was zo trots als een pauw op deze zo simpele creatie, maar liet hem liever niet zien aan de meeste bindkunstenaars. Toch gaf de actie van dit beestje mij veel vertrouwen en daar gaat het om. 


Mijn eigen creatie gevangen tussen de tanden. Nu ben ik niet meer te stoppen.

Het mooie stukje water werd meter voor meter uitgevist en plotseling was daar een ruk aan mijn vliegenlijn. Gelukkig was ik zo geconcentreerd dat ik niet aansloeg met de hengel, maar een ruk aan de lijn gaf. Dit is veel krachtiger en directer dan het aanslaan met een relatief zachte vliegenhengel. 

Om kort te zijn, mijn eerste snoek na een gedegen voorbereiding was meteen een beste. De beer was los en na overleg met Dennis, die vond dat mijn ‘Rozemeijer’ te langzaam was, schafte ik mij een veel snellere hengel en een dito lijn aan. 

Hierdoor moest ervan van een werkdag een relaxdag gemaakt worden. Dat relaxen bestaat dan wel uit het veel sneller en makkelijker werpen en natuurlijk nauwkeuriger. 

Nadat ik het pakket had gekregen, met daarbij ook een nieuwe lijn, moest er natuurlijk weer snel gevist worden. Ook nu werd er gekozen voor een water die uit het zicht lag, maar wel een stuk breder. 

Hier moest ik wel meer lijn uitwerpen om de vis te bereiken. Het nieuwe setje moest zich maar eens bewijzen. Al bij de eerste worp stond ik versteld welk verschil er zit tussen redelijk en zeer goed materiaal. 

Ik kon nu in drie worpen een 20 meter wegkomen en nog precies ook. Op deze manier kon ik veel grotere stukken water afvissen en het resultaat laat zich raden. Na een paar uurtjes stond de teller op drie snoeken en een snoekbaars. 


Zelfs een snoekbaars kon de streamer waarderen.

Die snoekbaars was voor mij een mooie verassing en een primeur op de vlieg en tevens een bevestiging dat ik op de goede weg ben. De hengel die ik gebruikte was een door Dennis geadviseerde Vision Big Mama #9, gecombineerd met een Vision Big Mama Flyline #9. 

Ik had niet verwacht dat deze combinatie zo een dergelijk verschil zou maken. 

Volgende week; wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig als beginnende vliegvisser op snoek.