Vliegvissen op Pinks (3)

Vliegvissen op Pinks (3)

Door: Jeroen Wohe

Oh zo leuk zijn ze! De pink salmon is de kleinste van de vijf verschillende pacifische zalmen. Op licht materiaal is het gewoonweg één van de leukste bezigheden die er zijn. Deze prachtige sportvis werd vaak ondergewaardeerd waardoor er niet veel op gevist werd, maar sinds een aantal jaar wint deze kleine rakker aan populariteit bij  vliegvissers.

Een enkelhandige #8 met daarop een zinktiplijn is voor de meeste vliegvissers een veilige keus en staat garant voor veel vissen op een dag. Je kunt echter ook met een #6 vissen met een droge lijn, een drijvende leader en een droge vlieg! Veel mensen weten namelijk niet dat je de pink ook op de droge vlieg kunt vangen!


Ook op de droge vlieg!

Met deze set-up kun je zoveel plezier hebben dat met geen pen te beschrijven is. De pinken zijn onder de juiste omstandigheden zo agressief dat ze naar elke goed gepresenteerde droge vlieg stijgen! Oh ja! Stijgen doen ze! Het is als het ware net forelvissen, maar dan vele malen leuker!

Waarom vliegvissen op Pinks? De voornaamste reden is dat ze supertsterk zijn! Op een #8 heb je al topsport, maar op een zesje heb je échte topsport. Ze zijn sterk en geven niet op! Hoe vaak je ze niet bijna landt en elke keer schieten ze er toch weer vandoor. De gemiddelde vis is rond de 65 cm en weegt een pondje of 5, en dat op een zesje!

Ook een reden is hun agressiviteit! Ze volgen, stijgen en vallen de vlieg echt aan. Continue storten ze zich vol overgave op de juiste vliegen en dat is de sleutel tot succes. Een pink stijgt namelijk niet zomaar op alles, ze zijn zeer selectief. De vlieg moet voldoen aan hun eisen en dat valt niet altijd mee om uit te vinden waarop ze het doen.


Wanneer de juiste vlieg op de juiste manier gepresenteerd wordt, dan kan het feest beginnen!

Voor de zinktipvisserij is het belangrijk dat de vlieg roze is. Deze strip je met gelijkmatige strippen binnen net zoals op forel. De beuk die volgt is vaak vele malen harder dan die van een forel en je weet direct dat het menens is met deze felle rakkers. Wat belangrijk is met deze manier van vissen is het gelijkmatige strippen. Vaak, wanneer je dan geen aanbeet krijgt, doe je iets verkeerd en dan is het verstandig om anders te gaan strippen.

Blijf veranderen tot je beet krijgt. Dat is dan de formule van die dag. Omdat ze agressief zijn wil nog dat niet zeggen dat ze dom zijn! Nee, integendeel, wanneer ze een vlieg te vaak hebben gezien pakken ze hem niet meer. Ze weigeren het dan nog om hem te pakken. Ze volgen weliswaar, volgen weer en draaien tenslotte weer weg, net zoals bij vlagzalm! Knoop een vlieg aan die ze nog niet hebben gezien en het feest kan weer opnieuw beginnen.


Oók voor de pinken geldt: “Verandering van spijs doet eten”.

Bij de vliegvisserij met droge vliegen is het belangrijk dat de vlieg goed over het water scheert! Daarnaast is het belangrijk dat de vlieg fel roze is en dat de afmeting juist is! De afmeting verschilt per dag en soms per uur. Dus zorg dat je altijd een gevarieerde collectie vliegen bij je hebt.

In de meeste rivieren komt de pink salmon alleen om het jaar voor en vaak zijn dat dan de oneven jaren. Hier in Northern British Columbia komen ze elk jaar! Alleen de oneven jaren hebben meer vissen dan de even jaren.

De visserij is uitermate geschikt op de prachtige rivieren, maar met de vlieg op zee of in de monding van de rivier op zee is ook een prima plek om deze felle zalmen te belagen. Je ziet ze springen, draaien en rollen en wachtend op hoog water scholen ze samen bij de riviermondingen. De visserij is hetzelfde als de zeeforelvisserij in Denemarken!


Een superleuke vis om te vangen!

De pink is een superleuke vis om te vangen en is de ideale vis voor de beginnende vliegvisser! Ook ikzelf vis nog met veel plezier op deze felle vechters en na een paar dagen hard vissen op de kings is het altijd weer fun en een ontspanning om op deze pinken te mogen vissen!

Tight lines, Jeroen Wohe

Voorafgaand Pinks gingen Vliegvissen op Chums (2) en Vliegvissen op Kings (1).
Volgende keer deel 4: Vliegvissen op Coho!

Voor vragen of meer informatie kijk op www.skeenariverlodge.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -