Vliegbinden op vrijdag: Theo’s Sili Skin Visje

Vliegbinden op vrijdag:

Theo’s Sili Skin Visje


Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

We gaan met dat ellendige plakspul werken. Even terug naar de kleuterschool, waar we hebben leren knippen en plakken. Ik hoor veel klachten van mensen die dit materiaal gekocht hebben dat het veel ellende oplevert en ze er niet mee overweg kunnen. Ik zou bijna zeggen: Stuur op naar mijn adres als je het niet meer wilt, want ik werk er graag mee en vang schitterende vissen aan die vliegen!


Ook goed in te zetten op het Oostvoornemeer.


En het werken met sili skin is echt niet zo moeilijk of lastig. Na dit patroontje zeg je beslist: “Jeetje, was dit nu alles?” Ja, dit is alles en heel makkelijk. Van zeebaars, grote Oostvoorne-forellen tot gigantische grote stripers, bluefish en nog meer van die gevinde broeders hebben aan zo’n visje gehangen! Laten we beginnen met dit mooie materiaal en een vangerige, realistische vlieg maken.


Dit is een striper, één van de vele die middag. Ze joegen als een bezetene op dezelfde soort aasvisjes. Even stoppen met strippen en dan weer als een raket binnenstrippen. Een schot… slurp, en weg was het visje.


Helemaal naar binnen gezogen dat 15 cm lange sili skin-visje.



Benodigde materialen:

- Haak: TMC 8089 # 4 of soortgelijke haak
- Draad: Oranje of rood
- Fibers: DNA of gelijke in kleur
- Lichaam: Sili skin - mother of Pearl
- Ogen: 3D ogen


Stap 1. Zet een stevige rode of oranje binddraad op de haaksteel en maak enkele ritjes met de draad van voor naar achteren. Zo creëer je een mooie rode onderbody die doorschijnt onder je sili skin.


Stap 2. Selecteer een bosje flashy fiber, licht van kleur, als onderlichaam van het visje. Zelf gebruik ik graag DNA fibers met flash erin. Bind deze op de haaksteel in, ongeveer 15 cm lang. Daarna binddraad whipfinishen en afknippen.


Stap 3. Meet een smalle strip sili skin af tegen de haaksteel. Houd een kleine 2 mm. over achter het haakoog en tot boven de haakpunt.


Stap 4. Knip een strip van ongeveer 3 cm af, genoeg om de body te maken en trek de folie los van het kaartje…


…en maak hiermee de body van het visje. Druk het plakgedeelte tegen de haaksteel aan en rol het tegen de steel zodat je een mooi pijpje op de haaksteel krijgt.


Stap 5. Zet de binddraad opnieuw op achter het haakoog…


…en selecteer nu een toef iets donkerdere (DNA) fibers voor de rugzijde van het visje.


Stap 6. Meet de lengte van het lichaampje dat je wilt maken door een strip sili skin tegen het visje aan te leggen en knip dit af van je sili skin kaart. Zorg dat je een 5-tal centimeters van de fibers vrij laat voor de beweging van het visje.


Zorg dat het stripje breed genoeg is zodat het over de body heen gevouwen kan worden en tegen elkaar geplakt kan worden.


Stap 7. Trek de folie van het plakstripje af en houd de fibers strak naar achteren. Leg nu de sili skin precies in het midden over de fibers heen en druk het vast op de fibers. Houd de fibers zodanig vast zoals jij het silhouet van het visje wilt hebben.


Stap 8. Druk met duim en wijsvinger de sili skin tegen elkaar naar beneden. Ga strak van achteren naar voren toe. Blijf daarbij de fibers strak naar achteren gericht houden en denk eraan: vast is vast!


Stap 9. Haal de vlieg uit de vice en leg deze op tafel om het geheel nog even goed aan te drukken. De vlieg is nu gereed om in vorm te knippen als de sili skin goed is aangedrukt.


Stap 10. Knip eerst de voorzijde, het buikje…


…daarna de achterzijde.


We hebben nu een mooie vorm van het visje…


…en gaan de oogjes plaatsen.


Stap 11. Selecteer de oogjes en plak deze op hun plaats.


Geef het ruggetje met een viltstift een iets donkerdere kleur…


… en maak de keel rood met een watervaste stift.


De vlieg is klaar voor actie! Redelijk simpel toch?


Succes met binden en tot de volgende vlieg!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -