Vliegbinden op Vrijdag: Theo’s Golden Balls Nymph

Vliegbinden op Vrijdag:

Theo’s Golden Balls Nymph

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Daar is ’t ie dan, onze vertrouwde fazantenstaart in een geheel nieuw jasje, een jasje met goudkopjes. Let wel: we gaan naar 3 goudkopjes om deze nymph extra diepgang te geven. Vooral in wat harder stromend water bereikt deze nymph sneller de diepte.

Door het gebruiken van verschillende groottes goudkopjes blijf je de mooie thorax behouden. Deze Golden Balls nymph is bij mij vaak de redder geweest, ook op grote forelmeren heeft het duikelende effect van deze nymph vaak voor aanbeten gezorgd.

De glimmertjes en het gebonkel tegen de keien in de rivier gaf de nodige aandacht bij de aanwezige vis, wat heel vaak omgezet werd in een spetterende aanbeet. Diepere gaten worden nu ook meegenomen en zijn makkelijker te bereiken.

Deze Nymph werkte in een grotere maat ook voortreffelijk op de Stealhead. Varieer met kleuren bindmateriaal als je wilt, het is en blijft een topper!

Benodigde materialen:

     
  • Haak: Tiemco 3761 # 10
  •  
  • Binddraad: Textreme zwart
  •  
  • Goudkopjes: 2, 3 en 2 mm
  •  
  • Staart: fazantenfibers
  •  
  • Ribbing: goud tinsel
  •  
  • Thorax dekje: Antron in kleur
  •  
  • Coating dekje: Bug Bond of epoxy


1. Schuif de goudkopjes over de haaksteel. Eerst de 2 mm, dan de 3 m/m en als laatste de 2 mm voor een mooi verloop. Ga met de binddraad achter de kraaltjes naar de haakpunt.


2. Selecteer een toef fazantenfibers en bind deze in boven de weerhaak. Lengte ongeveer 2/3 van de haaksteel. Knip het restant af daar de fibers vaak te kort zijn om de body mee te vormen. Heb je mooie lange fibers dan kun je uiteraard de body ermee vormen.
Tip: Om de fibers mooi recht te krijgen kun je ze in een hoek van 90 graden op de schacht van de veer trekken en dan afknippen, dan zijn ze altijd mooi recht en gelijk.


3. Plat of rond goud tinsel inbinden bij de staartwortel. Zorg dat je deze inbindt tot aan de goudkopjes om een mooi gelijke body te creëren.


4. Een nieuwe toef fibers inbinden als de fibers te kort zijn.


5. Achter de goudkopjes een toef antron dubbel inbinden tegen de goudkopjes aan.


6. De body tapsgewijs binden met de fazantenfibers…


…en goed tegen de antron aansluiten.


7. Het tinsel inbinden, slag na slag tot achter de antron en afbinden, 4 a 5 wikkelingen is voldoende. Restant tinsel afknippen. Je kunt nu een afbindknoop maken en het binddraad opnieuw opzetten achter het haakoog, maar je kan ook, zoals ik hieronder heb gedaan, de draad over de bovenkant van de goudkoppen laten lopen. Deze wordt straks toch bedekt met Bug Bond of epoxy.


Stap 8. De atron strak over de goudkopjes heentrekken…


…en vastzetten met het binddraad. Afbindknoop maken.


9. Met Bug Bond of epoxie het kopje een laagje geven…


…en met de U.V. lamp drogen.


10. De ‘finished fly’ om het zo maar te zeggen.

Veel bindplezier met dit toch wel gevaarlijke wapentje aan je leaderpunt. Wederom geen al te lastig patroontje met een verbluffend resultaat. Een vliegje waarmee je veel plezier kunt beleven!

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -