Vliegbinden op Vrijdag: Red Tag

Vliegbinden op Vrijdag:

Red Tag

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Ons bekende roodstaartje en een allround vliegje dat op van alles ingezet kan worden; of je nu in de polder staat of aan de Maas ergens op windes, er gaat altijd wel een visje aanhangen.

Of het rode staartje nou zoveel aantrekkingskracht heeft, vertel het maar, hoe dan ook is het en blijft het een toppertje. Bind je deze versie met een geel staartje, dan neemt de vangkracht af (is mijn ervaring ), terwijl een grizzle of een bruine hackle niet zoveel nadeel blijkt te hebben. In deze editie binden we de originele, oude trouwe Red Tag met bruine hackle.

Benodigde bindmaterialen:

  • Haak: TMC 100 of gelijksoortige droge vliegenhaak # 10 tot 18
  • Draad: Textreme bruin of zwart
  • Staartje: rode wol (liefst fel)
  • Body: pauwenfibers, 6 a 7 stuks
  • Hackle: bruine saddle hackle (of grizzle)


1. Haak in de vice en binddraad opzetten achter het haakoog. Een stukje rode wol inbinden en dit naar achteren toe vastzetten (denk aan een gelijkmatige body)…


…Knip het staartje zoals we bij de Goldbead Bomber gedaan hebben; druk het schaartje tegen de haakbocht aan voor een altijd gelijke lengte hiervan.


2. Sorteer een aantal (6 a 7) pauwenfibers en bind deze met de punt in,  ongeveer ter hoogte van de weerhaakpunt. Strijk met de vingers tegen de richting van de fibers in zodat ze uitstaan en iets langer worden. Wikkel slag na slag de body, zorg dat het gelijkmatig blijft., tot ongeveer 2/3 van de haaksteel.


3. Knip de restanten af en sorteer een hackle met de juiste lengte fibers. Bindt de hackle in met doffe zijde van de veer naar boven gericht…


…De hackle achter het haakoog inbinden en zet de hackle rechtop. Precies zoals bij ons vorige patroontje van de Palmer.


4. Wikkel de hackle tot aan de body met strakke slagen, slag na slag. Blijf spanning op de hackle houden en zorg dat de fibers rechtop staan.


5. Ga zigzaggend terug met de hackle naar de voorzijde tussen de fibers door. Zo ontstaat er een dikkere kop met groter drijfvermogen van de vlieg. Zet de hackle achter het haakoog vast met het binddraad en snijd deze af met de zijkant van de schaar of met een mesje.


6. Met de ballpoint of achterste deel van de dubbingnaald een paar afbindknopen maken en de draad afsnijden met schaar…


… eventueel nog wat uitstekende fibers verwijderen.


De Red Tag is gereed voor actie, een goed vangend vliegje met een hoog drijfvermogen op deze manier gebonden. Een echte allrounder die in geen enkele vliegendoos mag ontbreken.

Wat mij opviel tijdens mijn reisjes en vliegbindtripjes naar verschillende landen buiten Europa, is dat zowel de Palmer als de Red Tag niet bepaald veel voorkomen in de collectie vliegen van de vliegviscollega’s. Het lijkt wel of het echte Europese vliegen zijn.

Veel plezier met de Red Tag en tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -