Vliegbinden op vrijdag: Los Alamos Ant

Vliegbinden op vrijdag:

Los Alamos Ant


Door Theo Bakelaar

Deze keer een hoog drijvende droge vlieg gemaakt van foam, een materiaal dat niet meer weg te denken is in de vliegbinderij. Door zijn hoge drijfvermogen en de beweeglijke pootjes een hele aantrekkelijke vlieg om aan de leaderpunt te knopen. Snel stromende rivieren, mooie grote meren gevuld met forellen, ons eigen Oostvoornemeer, maar ook forellenputten zijn watertjes waar deze vlieg het goed doet.

Gevist als topdropper op de bekende Loch-style maakte het de wilde bruine forellen in het hoge noorden helemaal gek. Hoe hard het ook waaide aan de schitterende bergmeertjes, deze in de oppervlakte geviste vlieg verstoorde de rust in dat eerst zo rustige wereldje. Met grof geweld kwamen ze ‘m halen; een enkele keer zelfs met een heuse sprong waarbij zij zichzelf soms haakten.

Ook in de grotere rivieren in Amerika, gevist vanuit een driftboot en tegen de kantjes aangeworpen, kreeg deze foam-boy geen rust. Ook de azende vissen in de meren snoepten deze namaak foamvlieg van de wateroppervlakte!


Een zelfgemaakte mal; makkelijk te maken en…


…altijd dezelfde grootte op maat.


Wat rubber legs en gekleurd foam en…


…een bosje pauwenfibers, dat is alles.

Benodigdheden op een rij:
- Haak: TMC 5263 # 8 of 10
- Draad: Zwart Textreme 8/0
- Body: Pauwenfibers
- Pootjes: Rubber legs
- Rug: Foam in kleur

Kies met het foam een kleurencombinatie die op afstand voor jou goed zichtbaar is.


Stap 1. Haak in de vice en binddraad opzetten. Naar achteren gaan tot boven de haakpunt.


Stap 2. Selecteer twee rubber legs, van een cm of 4 per stuk, en bind deze ongeveer boven de haakpunt in. Aan de zijkant inbinden zodat ze mooi in een V-vorm staan.


Stap 3. Sorteer een 8-tal pauwenfibers en bind deze op dezelfde plaats in.


4. Ga met binddraad naar voren tot achter het haakoog en bind daar het eerste foamplaatje in met de punt richting haakbocht.


Stap 5. Wikkel nu met de fibers de body van de vlieg en zet deze met enkele wikkelingen vast achter de foamplaat. Knip het restant af.


Stap 6. Ga met de binddraad terug naar punt boven de weer haak; zo verstevig je de body van de vlieg. Trek het foam over het ruggetje naar achteren en zet vast met enkele slagen binddraad.


Tip: trek de eerste slagen van je binddraad niet te hard aan, je hebt anders kans dat je het foam doorsnijdt.


Stap 7. Neem nu het tweede foamplaatje en bind die in op dezelfde plaats met de punt naar achteren gericht. Zie voorbeeld voor de lengte. De voorzijde van de tweede plaat moet net voorbij het haakoog komen. Maak een afbindknoop en knip draad af. Daarna de binddraad opnieuw aan de voorzijde opzetten op ongeveer 3 mm achter het haakoog, zodat je een kopje vormt.


Stap 8. Op dezelfde plaats wordt de tweede laag foam vastgezet.


Stap 9. Op deze plaats worden de pootjes ingebonden aan de beide zijkanten van de vlieg. Neem per stuk een lengte van ongeveer 5 cm.


Tip: Houd de pootjes vast in het midden en vouw deze om het binddraad heen zoals hier te zien is. Je kunt nu precies richten waar je de pootjes plaatst en ze blijven mooi op hun plek. Laat ze naar hun plek glijden en zet ze vast met enkele slagen.


Stap 10. Whipfinish en knip de pootjes op de juiste lengte. Bedenk dat, hoe langer ze zijn, hoe meer beweging je zult hebben tijdens het binnenstrippen.


Klaar is je Alamos Ant.



Eventueel de hoekjes van het kopje afknippen en pootjes inkorten.

Veel plezier met het binden en tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -