Vliegbinden op Vrijdag: Goldbead Stonefly

Vliegbinden op Vrijdag:

Goldbead Stonefly

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Een kleine realistische rakker met een goudkopje. Het is een steenvliegje dat op simpele wijze gebonden wordt en die toch al behoorlijk effectief is gebleken in verschillende wateren. In ieder geval was de bruine forel er niet vies van!

Het is een gemakkelijke variant die vele steenvliegsoorten imiteert. In verschillende donkere kleuren gebonden is hij best de moeite waard en je kunt zelf verder variëren met dit patroontje. Ik denk dat de wat grauwere kleuren de beste kleuren zijn bij deze vlieg; niet teveel opsmuk of glitter verwerken.

De goudkop is op dit vliegje een fantastische toevoeging; het heeft iets, of het nou een luchtbelletje tussen de pootjes imiteert, een extra gewicht heeft óf de kleine glinstering op de vlieg, het zijn vliegjes die in vele vliegendozen te vinden zijn.

Benodigde bindmaterialen:

     
  • Haak: TMC 2312 # 6, 8 en 10
  •  
  • Draad: Textreme zwart
  •  
  • Goudkop: 4 mm
  •  
  • Dubbing: dubbing met rubber leg erin bijvoorbeeld
  •  
  • Schildje: zwarte flexiebody
  •  
  • Staart/poten: zwarte ganzen biots


De uitgeboorde goudkopjes zoals hierboven afgebeeld zijn toch wel de prettigste om over het weerhaakje heen te krijgen. Als je een haak hebt met een nauwere haakbocht dan willen de standaard kralen problemen opleveren met de weerhaak of bocht. Deze uitgeboorde exemplaren glijden er vlekkeloos overheen.


1. Haak met goudkop in de vice, binddraad opzetten achter de kraal en tot boven de weerhaak gaan. Een klein bobbeltje maken van wat dubbing om de biots straks naar buiten te laten wijzen.


2. Selecteer 2 biots voor het staartje en bind deze tegen de zijkant van de haaksteel aan…


…tegen het bobbeltje aan beide zijden.


3. Neem wat rubberlegs-dubbing en vorm het achterlichaampje van de vlieg, laat deze enigszins taps toelopen. Als je een ribbing wilt dan is het nu het moment om deze te wikkelen.


4. Selecteer wederom 2 biots voor de pootjes aan de voorzijde. Bind deze tegen de zijde aan van het lichaam. Door de dubbingdikte zullen ze iets naar buiten gaan staan. Restanten biots afknippen.


5. Een zwarte strip flexiebody inbinden. Knip de flexie body in een punt zodat je niet teveel materiaal op de haaksteel krijgt.


6. Neem een toef rubber legs-dubbing. De dunne rubbertjes in deze dubbing geven een heerlijk beweeglijk effect aan je vlieg…


…Maak een mooie thorax van de dubbing en pik met een dubbingnaald wat extra rubbertjes er uit.


7. Trek de flexiebody over de thorax heen en…


…zet vast met de binddraad. Knip het restant af en wikkel een paar slagen om het restantje.


8. Bind achter de kraal opnieuw 2 biots in als voorste legs. Knip de biots na het inbinden niet af aan de voorzijde. Zorg dat je aan de voorzijde een halve centimeter over hebt om de sprieten te imiteren. Knip deze tot een scherpe punt aan beide zijden.


Pik nog wat extra rubber legs uit de thorax om meer leven te brengen in de vlieg. Zie ook de afgeknipte punten aan de voorzijde.


Zo….die rakker klaar voor onderwater. Veel plezier met dit wederom niet al te lastige patroontje maar wel de moeite waard om te binden en te water te laten ergens in een mooi riviertje.

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -