Vliegbinden op vrijdag: Foam miertje

Vliegbinden op vrijdag:

Foam miertje

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Het is een beetje priegelen, wat minder materiaal gebruiken en dit toch mooi op een klein haakje zien te krijgen. Het is simpel maar ziet er realistisch uit. Met vliegbinden kun je alles het net zo ingewikkeld maken als je wilt. Echter, dit heel simpele patroontje voldoet in ruime mate.

Soms kunnen kleuren het verschil maken. Je hebt zwarte, bruine en rode mieren en hoe klein ze ook zijn, het kan het verschil zijn tussen wel en niet vangen. Een voorbeeld: ergens aan de Big Horn in Amerika stegen grote bruine forellen, hele kleine slurpgeluidjes waren te horen, kleine kringetjes aan de oppervlakte. Alles werd hen voorgezet, maar ze waren niet te vangen.

In het water dreven kleine zwarte en bruine insecten… miertjes! Dus vlieg wisselen, dunne leaderpuntje en wachten op die voorzichtige kolk. Het stijgen en slurpen ging door, maar de vis weigerde het gepresenteerde zwarte miertje.

Wanhopig werden de voorbij drijvende miertjes met de hand van het water geschept om te bekijken; zwarte én bruine miertjes. De visser proeft een zwart miertje… smaakt bitter. Vervolgens wordt een bruine geproefd… zoet!

De vlieg wordt gewisseld voor een bruine mier en het resultaat laat zich raden. Hangen! Zo klein kan het verschil tussen wel en niet vangen soms zijn. Na het spoonen van de vis lag er een grote bal bruine miertjes in zijn knuisten, de vis ging echt voor de zoete variatie. Het is me altijd bijgebleven.

Benodigde materialen:

  • Haak: TMC 100 # 16 / 18 of gelijke
  • Binddraad: Zwart Textreme
  • Body: Pauwenfibers
  • Rug: 3 mm zwart rond foam, fijne structuur
  • Pootjes: 3 fibers van een bezem - dun zwart

Stap 1. Plaats het haakje in de vice en binddraad opzetten en bind diep tot in de haakbocht in. Knip een stukje rond foam van een centimeter  of 3. Een klein, dundradig shrimp-haakje geeft de mogelijkheid om een iets ronder lichaampje te creëren.


Stap 2. Knip het stukje foam in de lengte door…


…zodat je twee gelijke helften krijgt.


Stap 3. Knip het uiteinde van de halve foamstrip in een puntje en bind dat in de haakbocht (diep inbinden).


Stap 4. Bind met kleine tussenruimte de pootjes op de haaksteel. Zet deze met kruisslagen vast. Verdeel de pootjes met gelijke tussenruimte. Het eerste pootje ongeveer 2 mm van het ingebonden foam. Lengte pootjes ongeveer 1 cm lang aan beide zijden.


Stap 5. Vervolg de stap inbinden pootjes tot ongeveer 2 mm van het haakoog. Kleine ruimte overlaten om straks het het kopje te kunnen maken.


Stap 6. Ga met het binddraad terug, tussen de pootjes door, naar de achterzijde en selecteer een bosje pauwenfibers om de onderbody te maken. Bind deze in en breng de binddraad weer naar de voorzijde.


Stap 7. Wikkel de body tussen de pootjes door naar de voorzijde. Knip het restant af van de pauwenfibers.


Stap 8. Trek het foam over het ruggetje naar voren en zet deze vast met het binddraad.


Stap 9. Zet het foam goed vast zodat deze niet meer kan draaien, trek na 3 tot 4 slagen het binddraad strakker aan zodat je een kopje krijgt. Flink aantrekken!


Stap 10. Afknippen foam op 2 mm voorbij het haakoog en afbindknoop maken.


Een duidelijk kopje.


Stap 11. We gaan de pootjes vormen met een verwarmde dubbingnaald. Let op: houd de naald niet te lang tegen het vlammetje! Het is snel te warm en dan smelt het pootje.


Druk de naald tegen het pootje aan en vorm zo een gebogen pootje.


Vorm zo alle pootjes en zie het resultaat van een klein miertje/ torretje!

Succes met binden en tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -