Vliegbinden op Vrijdag: Flashy Woolly Bugger

Vliegbinden op Vrijdag:

Flashy Woolly Bugger

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

De opmerking van ‘Zo oud als het paard van Christus’ zou hier wel een beetje bij kloppen. Toch wil ik hem jullie niet onthouden in deze bindrubriek. Door de toevoeging van een holografische streng aan beide zijden van deze vlieg wordt hij nóg vangeriger. Het is en blijft een geweldige vlieg die als er weinig anders meer werkt, meestal de uitkomst brengt of de redder van de dag blijkt te zijn.

Het is wederom een vlieg met een goudkop erop die een duikelend effect geeft aan deze vlieg. Op grotere forelmeren is het een echte topper en de snelstromende rivierstukken mogen niet vergeten worden, vooral in het voorjaar.

We duiken even een iets meer dan 20 jaar terug in de tijd. Ik ontmoette in de States onze welbekende Lefthy Kreh die met verbazing en grote bewondering in mijn vliegendoos keek en die gekke rij met opgelijnde soldaatjes zag staan. Nou ja, gaaf vond hij het wel. Een beetje vreemde vliegen, dat wel.

Hij wilde wel eens zo’n monster uitproberen, zo’n flashy woolly bugger. Hij nam een maat # 4 of 6 dacht ik. Om kort te gaan, ik kreeg een maand of 8 later een brief van hem met de volgende woorden: “Hey crazy Theo, great man, we were filming in Quake Lake and no fish bit. I found that big black goldbead bugger from you and gave it a shot. The first cast with the sinking line gave me almost an heart attack… a big trout took the fly instantly. The day with filming was saved. Thanks again man. Great fly.

Noem het toeval of wat ook, maar na een halve dag geen aanbeet kunnen krijgen en dan dit, whhhaauuwww. Kom op, laten we beginnen.

Benodigde materialen:

  • Haak: TMC 5263 # 4, 6, 8, enz.
  • Draad: Textreme zwart 
  • Goudkop: 4 of 5 mm
  • Staart: maraboefibers
  • Sides: holografische fibers
  • Body: zwarte chenille
  • Legs: zwarte saddle hackle


1. Goudkop op de haak, binddraad opzetten achter de kraal en naar de weerhaak gaan. Een bosje maraboetippets inbinden. Ongeveer een haaksteellengte lang.


2. Aan beide zijden de holografische fibers inbinden, in het verlengde van de haaksteel…


…Vouw ze dubbel voor een goede, stevige flashy zijde.


Stap 3.  Selecteer een saddle hackle met de juiste lengte fibers…


…Inbinden op dezelfde plaats als de fibers en maraboe; ter hoogte van de weerhaak.


4. Bind een streng chenille in op die zelfde plaats. Denk aan het dunner maken van de chenille door met de nagel van de duim wat chenille eraf te stropen om een dikke bult achterop de haak te voorkomen.


5. Wikkel de haaksteel met de chenille tot achter de goudkop, zorg voor een gelijkmatige body.


6. De holografische strip precies over de zijkant naar voren leggen en…


…vastzetten met het binddraad achter de goudkop aan beide zijden. De restanten afknippen.


7. De hackle slag voor slag naar voren slaan. Bij deze vlieg laat ik het met de schaar naar achteren strijken van de fibers achterwege, wil de actie aan de fibers geven door middel van korte, snelle strips. 
 

8. Achter de goudkraal aangekomen een extra aantal slagen maken om een mooie kraag te vormen. Je kan hierbij die slagen wel met je vingers iets naar achteren duwen. De hackle met de dikkere middenstam zal de versteviging zijn voor de vlieg als ribbing en zet de flashy strips tevens stevig vast.


Maak een paar whipfinish-knopen en klaar is die geweldige vlieg! Veel succes met deze vlieg en bind hem vooral in verschillende maten!

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -