Vliegbinden op Vrijdag: De Gold bead Bomber

Vliegbinden op Vrijdag:

De Gold bead Bomber

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Bekijk je deze vlieg goed dan heeft hij iets weg van de al oude, Schotse natte vlieg met de naam Ke-He. Een vlieg die al enkele honderden jaren bestaat en weer een nieuw leven ingeroepen is. Deze Gold Bead Bomber is een simpele vlieg die al heel wat paniek veroorzaakt heeft onder de waterspiegel. Of dat deze nou op onze grote rivieren gevist wordt of in een forellenput, hij heeft een aantrekkingskracht die werkt. Er wordt iets in gezien.

Onze Maasrivier heeft al een menig winde naar de oppervlakte gebracht en op de forellenput gaf deze vlieg regelmatig gigantische knallen op de lijnhand. Het mag misschien verbazen dat deze vlieg een van de meest verkochte vliegen in Amerika is voor de ‘land-locked salmon’ op de grote meren. Het schijnt iets te hebben bij die grote rakkers daar!

Misschien is dat rode staartje de reden dat deze vlieg zo goed werkt… zeg het maar. Wil hem in ieder geval jullie niet onthouden. Bindwijze is simpel en heel gemakkelijk, je doosje is snel gevuld! Bind hem vooral in verschillende maatjes. Veel plezier ermee!

Benodigde bindmaterialen:

     
  • Haak: TMC 3769 # 10 - 12
  •  
  • Goudkop: 4 mm
  •  
  • Binddraad: Textreme zwart 8/0 of standaard
  •  
  • Staartje: tippets van de goudfazant en toef fluorode wol
  •  
  • Body: pauwefibers
  •  
  • Legs: zwarte saddle hackle


1. Plaats de haak met goudkop in de vice en zet binddraad op, breng deze naar achter tot boven de weerhaak. Bind de geselecteerde fibers van de goudfazant in, ongeveer de halve haaksteellengte.


2. Ga met de binddraad naar voren en bind de rode wol in. Knip de rode wol af in het midden van de fibers goudfazant. Tip: bind de wol in van de voorzijde tot achter om een gelijkmatige body te krijgen zonder verdikkingen.
 

3. Selecteer een stuk of 6 pauwenfibers om de body te maken. Bind ze met de tip in en strijk met de vingers tegen de fibers in om ze mooi uit te laten staan. Ga met het binddraad naar voren tot achter de goudkop.
Tip: Als je een rechtshandige binder bent, is het handig om de fibers met enkele slagen rechts te draaien voor een stevigere body. Tijdens het naar voren brengen van de fibers zullen deze zich vanzelf twisten, daarom behoef je maar enkele slagen te maken.


5. Breng slag voor slag tegen elkaar aan de fibers naar het haakoog toe. Zorg voor een gelijkmatige body. Achter het haakoog de fibers afbinden en restant afknippen.


6. Selecteer een zwarte hackle en bind deze achter de goudkop in. Strijk met de schaar zachtjes langs de fibers zodat deze naar achteren gaan staan, dit vormt de kraag op een mooiere wijze.


7. Maak een wikkeling of 5 tot 7 met de hackle, gelijktijdig de fibers naar achteren strijken.


8. Maak een aantal whipfinish-slagen achter de goudkop en binddraad afknippen. Daar de afbindknoop achter de goudkop zit hoef je deze niet af te lakken omdat deze beschermd zit achter de kraal.


9. De afgebonden vlieg en gereed voor een partijtje soppen in de poldersloot of forellenput.

Tot slot: vergeet niet dit natte vliegje in verschillende maatjes te binden, echt de moeite waard!

Veel plezier met het binden van deze creatie!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -