Vliegbinden op Vrijdag: Danger Baby

Vliegbinden op Vrijdag:

Danger Baby

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Ons volgende goudkopje heeft al heel wat succes geboekt in menig waterplasje en riviertje. Dat groene kontje en die pauwenfibers hebben, als ze nat zijn, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op onze gevinde broeders. Als je over simpel spreekt dan is dit wel een van de meest simpele uit de serie vliegjes om te binden denk ik.

Het vliegje heeft vanwege het chartreuse kontje een aantrekkingskracht als een rode doek op een stier. Het vreemde is dat als je ze bindt met een rood kontje, de vangkracht sterk terugloopt. Denk dat bijna alle vliegjes gebonden met die pauwenfibers een streepje voor hebben. Misschien is dit patroontje iets voor je bindmanie en zijn de kleine tips wel van toepassing voor je bij het binden van vele andere creaties.

Benodigde bindmaterialen:

     
  • Haak: TMC 3769 # 10 t/m 14
  •  
  • Draad: zwart Textreme 6/0
  •  
  • Goudkopje: 3 of 4 mm
  •  
  • Kontje: stripje chartreuse flexiebody
  •  
  • Body: pauwenfibers, 7 - 8 stuks getwist
  •  
  • Vleugeltje: een toef bruine of groene antron


1. Goudkopje sorteren en op de haak schuiven, een uitgedrilde goudkop schuift beter over de weerhaal punt heen. Binddraad achter de kraal opzetten en diep in de haakbocht doorbinden.


2. Een smalle strip chartreuse flexiebody inbinden. Knip de strip wel in een scherpe punt om niet teveel bobbel te krijgen bij het inbinden. Ga met het binddraad terug tot boven de punt van de haak en vorm het kontje met de strip, slag voor slag elkaar overlappend zodat er een ribbing ontstaat. Kleine tip: wil je de ribbing accentueren, ga dan met een viltstift over de zijkant van de strip heen.


3. Het restantje flexiebody afknippen en op diezelfde plaats een bosje (7-8) pauwenfibers inbinden (met de puntjes inbinden). Ga na het inbinden met je binddraad terug tot achter de goudkop.

Tip: Als je de fibers ingebonden hebt strijk dan tegendraads de fibers los zodat je een ruige borstel krijgt.


4. Twist de fibers en wikkel een mooie tapse body tot achter de goudkop. Zie de uitstaande fibers van de pauw. Knip na het wikkelen van de body de restanten weg en laat twee fibers over voor het afwikkelen van het kopje bij de laatste stap.


5. Bind de dubbel gelegde strip antron-vleugel in achter de kraal, dat voorkomt dat je de vleugel er gemakkelijk uit trekt, dus een langere strip inbinden en dubbel slaan…


Tip: Om steeds weer de juiste lengte te hebben trek je de antron-strip naar achteren, leg je schaar tegen de haakbocht aan en knipt dan af. Alle vleugels zijn nu van dezelfde lengte.


6. Na het afknippen van de vleugel de resterende twee fibers gebruiken om het kopje te vormen. Whipfinishen en binddraad afknippen. ‘The finished fly,’ zo als de Engelsen zeggen.

Veel plezier met het binden Danger Baby en bindt deze ook zeker eens de kleinere maatjes.

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -