Vliegbinden op Vrijdag: Bootsmannetje

Vliegbinden op Vrijdag:

Bootsmannetje

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Een wat anders dan andere vliegjes kun je zeggen. Met weinig materiaal gebonden waaronder een simpele kraal. Een eenvoudige vlieg met toch een behoorlijke vangkracht. Het is de nabootsing van ons waterbootsmannetje. Hij drijft vrij hoog in de wateroppervlakte en is in de poldersloot een graag genomen vliegje tussen de waterplanten.

Misschien komt de vangkracht wel door de vreemde, schommelende beweging, of omdat ie er zoveel op de echte lijkt? Geen idee, maar de vis ziet er wel degelijk iets in. Zelfs de forelletjes die over de zandbanken zwommen zagen er een smakelijk hapje in. De kraaltjes zijn er in verschillende kleurtjes. Varieer met de kleurtjes en geef deze simpele vlieg een kans. En… wie weet brengt dit simpele patroontje je wel op nieuwe of andere ideetjes!

De gaatjes in de kraaltjes zijn over het algemeen vrij klein en wat lastiger over het haakoog te schuiven. Er zijn droge vliegenhaken met een vrij klein haakoog zoals bijvoorbeeld de TMC 100-serie.


Mocht je die niet hebben, dan is dat probleempje snel op te lossen door het haakoog even te verwarmen met een vlammetje van de aansteker…


…en dan onmiddellijk de kraal eroverheen te schuiven.

Benodigde bindmaterialen:

     
  • Haak: TMC 100 # 10 - 12 of 111 # 10 - 12
  •  
  • Lichaam: zilveren ovale kraal of gekleurde kraal naar keuze
  •  
  • Draad: Textreme zwart
  •  
  • Dekschildje: zwarte flexiebody strip
  •  
  • Pootjes: zwarte goose biots


1. Binddraad achter de kraal inbinden boven weerhaakje.


2. Een stripje flexiebody zwart in een puntje knippen en achter de kraal inbinden. Duw het puntje van de flexiebody in het kraaltje. Als de flexiebody een glimmende en doffe zijde heeft, zorg dan dat de glimmende zijde boven komt te liggen bij het naar voren trekken…


3. Het binddraad afbinden en aan de voorzijde opnieuw opzetten achter de kraal.


4. De flexiebody strak over de kraal heen trekken naar de voorzijde en vastzetten met de binddraad en flexiebody afknippen.


5. Selecteer en een tweetal zwarte goose biots voor de pootjes. Druk deze tegen de zijkant aan en bind ze in aan beide zijden van de kraal.


6. Als beide biots ingebonden zijn én gelijk zijn, kan er afgebonden en afgelakt worden.

Veel succes met dit simpele vliegje dat je heel goed kunt vissen aan een leadertipje van 12/00 mm in de polderslootjes voor een paar stevige ruisers.

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -