Vliegbinden

Vliegbinden

Materiaal: Haak
Binddraad
Body
Rib
Vleugel
Vleugel-dek
Sprieten TMC 200 maat 16 tot en met 12
zwart of donker bruin 8/0
olive gemengd met grijze dubbing
parlemoer
1ste deel CDC
2de deel Hennenveer plakband (scot)
de stam van een hennenveer



1. Zet het binddraad vanaf het oog op de haak en wikkel het naar achter, bind daarbij direkt de ribbing van parlemoer in.

 

2. Maak een mix van grijze- en olive dubbing (overwegend olive) en zet deze op het binddraad, dub nu het geheel tot ongeveer kwart van het oog. Wikkel daarna de ribbing over de body (plus minus 5 slagen) en zet deze vast.

 

3. Pak 5 a 6 volle cdc veren en bind deze in, let op dat deze niet langer mogen zijn als de bocht van de haak.

 

4. Strip 2 hennenveren, dit worden de voelsprieten. Bind deze aan weerskanten van de haak in, ze mogen echter niet langer zijn als maximaal drie kwart van de haaklengte.

 

5. Neem een stukje plakband en leg de niet plakkende zijde op de tafel, leg daarop de onderkant van de hennenveer. Draai nu het zaakje om en wrijf nu met de nagel de veervibers goed in de lijm van het plakband. Is dat gebeurd vouw dan de veer (netjes) over de lengte richting van de veer, het plakband dient daarbij aan de binnenkant te zitten. Knip nu een sedgevleugel uit de dubbel gevouwen veer. Deze vleugel moet ongeveer net zo lang worden als van het oog tot aan het einde van de cdc-veren. Is de vleugel klaar kun je deze inbinden.

 
6. Whip finishen, staan de voelsprieten te ver naar beneden kun je met een paar halve slagen, tussen het oog en de voelsprieten, het geheel iets hoger brengen.
7. Lakken en klaar is je sedge!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -