Visverslag- Ice out Vänern (Deel 3)

m_m_Dalsland 2015 (2)kopie

Visverslag- Ice out Vänern (Deel 3)   

Tekst en foto’s: Arnout Terlouw

De een na laatste dag vis ik samen met Dennis. De wind is nog verder aangetrokken en zal het vissen er beslist niet gemakkelijker op maken. Bovendien is de luchttemperatuur nog wat verder gezakt. Dat wordt bikkelen! Na eerst hetzelfde stuk van gisteren, waar Ronald en ik 4 mooie vissen wisten te vangen, zonder resultaat te hebben afgedrift, besluiten we om een rietkraag, die vol in de wind ligt, een kans te geven. Driften is onmogelijk, dus gaat het anker uit.

Met deze wind vliegvissen is bijna onmogelijk.
Met deze wind vliegvissen is bijna onmogelijk.

Voor Dennis is het bijna geen doen met de vliegenhengel, maar hij blijft het manmoedig proberen. Al bij de tweede worp krijg ik een volger op mijn 17 centimeter Savage Hard Eel. Twee worpen later klapt er vol overgave een vis op, dezelfde?

De tweede worp klapt er een vis vol overheen.
De tweede worp klapt er een vis vol overheen.
Valt hier meer te halen?
Valt hier meer te halen?

Een mooi negentiger mag even later weer zwemmen. Liggen er hier meer? Je zou het verwachten… maar een uur later blijkt die hoop ongegrond. Na de lunch pakken we de rietkraag nog een keer mee, voordat het te donker wordt. Weer een aanbeet op de Hard Eel en wat blijkt? Het is dezelfde vis van vanmorgen. Ongelooflijk maar waar!

Raar maar waar!
Raar maar waar!

Evert en Ronald hebben ook een taai dagje gehad, hopen dat morgen, de laatste dag, een mooie afsluiter wordt. De weersvoorspelling zijn in ieder geval hoopgevend: minder wind, zon en wat warmer… Zo’n dag laat Andy ook niet aan zich voorbij gaan en hij zal ons morgen ook weer vergezellen. Top!

Een heerlijk zonnetje verwelkomt ons bij de trailerhelling. Een halfuurtje later varen we de eerste baai binnen. Vorige keer zagen we hier geen schub, maar nu is water wat helderder. Wie weet…

Helderder water!
Helderder water!
We hebben in elk geval goede hoop!
We hebben in elk geval goede hoop!

Bij het eerste stuk van de lange rietkraag vol met stoppels die het vissen bemoeilijken, is het vrijwel direct raak. Eerst krijg ik twee volgers op mijn Hard Eel, maar dan is het raak.

Na verschillende volgers is het eindelijk raak!
Na verschillende volgers is het eindelijk raak!

Een mooie, dikke negentiger is het resultaat even later gevolgd door een iets kleiner exemplaar. Ook Dennis en Evert maken hier een drift, wat meer over het wijd, en al snel heeft Evert actie op zijn Buster Jerk.

Een mooi getekende negentiger!
Een mooi getekende negentiger!

Ook Evert mag zijn eerste vandaag begroeten!
Ook Evert mag zijn eerste vandaag begroeten!

Blijkbaar lagen de vissen er toch… of zouden ze de afgelopen dagen pas de baai zijn ingetrokken? Evert en Dennis vangen (en lossen) een paar vissen kort achter elkaar, vrijwel allemaal van een paar vierkante meter. Ook wij maken een drift door het midden en hier haakt Andy op een Buster Jerk een mooie, volle vis die de meter net niet haalt.

Prachtige volle vis die Andy's BusterJerk in het midden van de baai onderschepte.
Prachtige volle vis die Andy’s BusterJerk in het midden van de baai onderschepte.

Daarna valt het vreemd genoeg weer helemaal stil en we verkassen naar de baai waar we eerste dag wat actie zagen op het diepere water. Helaas, het mag niet baten en na de lunch zijn we na een uitsapje naar een andere gekende paaibaai, weer terug in de eerste, ondiepe baai. Nadat Evert daar op vrijwel dezelfde stek weer een vis vangt, geven wij de rietkraag nog een kans. Uit het niets zien we hoe een mooie vis tussen de rietstoppels vandaan komt en mijn eel pakt!

Compleet uit het niets!
Compleet uit het niets!
Weer op die eel!
Weer op die eel!

We zien een dikke rug voor de boot langs kruisen, die is beslist een meter! In de boot zien we dat de moddervette dame met kleine kop toch niet zo groot is als gedacht, maar ze haalt wel precies de meter.

Precies een meter lang!
Precies een meter lang!
Voldaan!
Voldaan!

Een prachtige afsluiter van een taaie, maar schitterende trip!

Het was heerlijk om hier zo vroeg in het jaar, midden in de ruige natuur, in alle rust (zonder die week een andere visboot te zien!) te vissen. Een rijk gevoel, zeker met een paar goede vismaten en in de wetenschap dat de volgende vis een superdikke dame in topconditie kan zijn!

Bij deze nog bedankt Andy en Johan voor een topweek!

www.sportfishingdalsland.com
www.edsleskogswardshus.se

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -