Vissers lopen kans om meer te vangen dan vis

Persbericht Rovincie

Vissers lopen kans om meer te vangen dan vis  

Een outdoor hobby of beroep is natuurlijk heerlijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zo is het recordaantal van 16.500 gevangen teken in 2013 een nieuwe bedreiging voor mensen die veel buiten zijn en in het bijzonder vissers. 
 
Veel mensen denken dat teken in bomen zitten en zich laten vallen als je er onderdoor loopt. Teken bevinden zich echter nooit in bomen, ze kruipen zelf maar maximaal een meter hoog. Teken zitten het liefst in hoog gras of struiken, zoals die vaak te vinden zijn langs de waterkant. 
 
Wanneer je door het gras of langs de struiken loopt, zal de teek zich letterlijk vastgrijpen aan je kleding of direct aan je huid. Een doelwit dat lang stilzit is voor een teek gemakkelijker te bereiken en daarom zullen ook vissers zich extra moeten controleren op tekenbeten.
 

Een teek boort zich door je huid.
 
Het gevangen recordaantal in 2013 is een toename van 64 procent over de voorgaande zeven jaren. Het aantal larven is met 66 procent gestegen naar 12.000 en het nimfen met 66 procent naar 4.000. Alleen het aantal volwassen teken is met 400 vrijwel hetzelfde gebleven. Ook het aantal meldingen is met 25 procent gestegen naar 9.000 in 2013. 
 
De in totaal 16.000 tekenbeetmeldingen in 2012 en 2013 samen zijn in kaart gebracht in de tekenbeetdichtheidskaart. De hoogste dichtheid bevindt zich in de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, het Noord-Hollands duingebied en op de grens van Groningen en Drenthe onder het Paterswoldsemeer. Gedurende 2012 en 2013 kwamen de meeste meldingen vanuit de provincie Gelderland (3.000), gevolgd door Noord-Holland (1.600) en Noord-Brabant (1.400).
 

De tekendichtheid in Nederland in kaart gebracht.
 
De 16.500 gevangen teken in verschillende natuurgebieden van Nederland kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken wanneer een persoon gebeten wordt door een teek met de Borrelia-bacterie.
 
Kijk hier of hier voor meer informatie.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -