image description

Vissen vanuit een kajak (1)

Vissen vanuit een kajak is een bijzondere tak binnen de hengelsport, welke door de jaren heen steeds populairder is geworden. Wanneer het gaat om multi-inzetbaarheid, bereik, intensiteit qua beleving doordat je letterlijk centimeters bovenop de actie zit, is er in mijn ogen geen betere optie dan een kajak.

Het geruisloos kunnen besluipen/ benaderen van de gewenste prooi, doordat je één bent met je omgeving. Dat ultieme vrije gevoel, wanneer de kajak in alle stilte langzaam door het kabbelende water glijdt bij een waterig opkomend zonnetje. Maar vooral ook omdat het echt verschrikkelijk effectief kan zijn voor vele methoden van vissen!

Tien jaar

Het is op de kop af tien jaar geleden dat mijn passie voor het vissen vanuit een kajak is ontstaan. Toentertijd, dankzij de aankoop van een Hobie Outback kajak, is er voor mij een wereld aan mogelijkheden open gegaan, om mijn hobby te kunnen beoefenen én uit te breiden tot wat het vandaag de dag is! Om dat feit te ‘vieren’ lijkt het mij leuk om een serie van tien artikelen te maken. Over het vissen vanuit de kajak, wat je er mee kunt en vooral wat voor avonturen je ermee kunt beleven.

Door mijn ervaringen van de afgelopen tien jaar met jullie te delen, hoop ik medevissers te kunnen enthousiasmeren, inspireren en mee te laten genieten van mijn liefde voor het vissen vanuit een kajak.

Puur genieten!

Waar het allemaal mee begonnen is

Tien tot twaalf jaar geleden bestond mijn hobby voornamelijk uit de (kunstaas)visserij op zeebaars en andere zoute rovers. Door mijn Zeeuwse roots en het feit dat ik letterlijk tussen de Wester- en Oosterschelde inwoon, is het niet verwonderlijk dat het vooral de zeebaars was welke belaagd werd met kunstaas. In die periode ben ik steeds verder verslingerd geraakt aan deze fascinerende visserij. Een visserij welke zeker niet gemakkelijk is, waarbij er veel kunstaas aan de zee is teruggegeven… Het zeebaarzen vindt plaats vanaf de kant, rondom strekdammen, aan de talrijke Zeeuwse dijken.

Het is tevens in die periode dat het vissen vanuit een kajak in Zeeland langzaam iets bekender werd. Waarbij ik dankzij de mannen van ‘Viskayaks’ en Ronald Traas in aanraking ben gekomen met de kajaks van Hobie. Direct zie ik, net als Ronald, de mogelijkheden/voordelen die zo’n kajak met zich mee brengt. Het daar kunnen vissen waar je vanaf de kant net niet meer bij kunt! En daar waar je ze met de boot te snel verstoort, kun je met de kajak vrijwel geruisloos je stek benaderen.

Foto uit de oude doos.

Dé voordelen van het vissen vanuit een kajak

Voor nu laat ik de zeebaarsvisserij even voor wat het is, dat komt nog ruimschoots aan bod in een volgend deel van deze serie artikelen. Nu wil ik het graag hebben over de voordelen die het gebruik van zo’n kajak met zich mee brengt:

  • Ruim inzetbaar op zowel zoet als zout water.
  • Je zit letterlijk bovenop de actie, waardoor de visserij zeer intens beleefd wordt.
  • Eén met de natuur door het stille karakter van de kajak (geen motor).
  • Zeer nauwkeurig/effectief vissen door de uitstekende manoeuvreerbaarheid van de kajak.
  • Gemakkelijk te vervoeren op het dak van je auto en relatief weinig opslagruimte nodig om de kajak op te slaan in bijvoorbeeld je schuur/tuinhuis.
  • Nauwelijks onderhoudskosten.

Ruim inzetbaar op zowel zoet als zout!

Ruim inzetbaar

De kajaks die ik afgelopen tien jaar heb gebruikt zijn van de Amerikaanse firma Hobie. Deze wereldwijd populaire sit on top kajaks zijn gemaakt van een zeer taai polyethyleen plastic, waardoor ze nagenoeg onverwoestbaar zijn, waarbij de bodem een dikte heeft van 7 tot 8 mm. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor o.a. de ruige Zeeuwse dijkoevers, welke vol met stenen en oesters liggen. Natuurlijk ontkom je dan niet aan (diepe) krassen op de kajak, maar ze kunnen absoluut tegen een stootje! Naast het polyethyleen zijn de Hobie kajaks voorzien van metalen welke zoutwater bestendig zijn, zodat deze probleemloos op zee kan worden ingezet.

De Hobie kajaks zijn absoluut zeer stabiel te noemen, waarbij de Hobie Outback de meest stabiele is, doordat deze iets dieper in het water ligt dan bijvoorbeeld een Hobie Pro Angler. Voor het Nederlandse weerklimaat is daarom de Hobie Outback de meest geschikte kajak om het gehele jaar rond in diverse weersomstandigheden te vissen. Naast de zee zijn ze ook perfect in te zetten op elk type zoet water, inclusief een stevig stromende rivier. Dat komt naast de stabiliteit mede door de topsnelheid van wel 8 km/uur.

Lastig te bevissen plaatsen, zoals nauwe watergangen in de Biesbosch, hebben me dankzij de kajak al vele mooie vissen opgeleverd.

De aandrijving van de Hobie kajaks

Die topsnelheid heeft de kajak te danken aan het ingenieuze aandrijvingssysteem welke je in de Hobie kajak steekt. Het Mirage Drive systeem, zoals het trap aandrijving gedeelte heet, vormt het hart van elke Hobie kajak. Aan deze zeer effectieve aandrijving heeft Hobie zijn jarenlange populariteit te danken, waarbij de kajak wordt aangedreven door je beenspieren, welke tot de sterkste spieren van je lichaam behoren. Zodat het schijnbaar vrij weinig energie kost en je eenvoudig urenlang kunt vissen zonder moe te worden.

Het allergrootste voordeel, wanneer je de benen gebruikt om de kajak voort te bewegen, is dat je de armen/handen vrij hebt om te vissen!! Op het sturen na, wat met een hendel gebeurt waarmee je het richtingsroer bedient aan de achterzijde van je kajak. Met de armen/handen vrij geeft dit de mogelijkheid te doen wat we graag willen en dat is in mijn geval natuurlijk een hengel beethouden!

De Mirage Drive zat tien jaar geleden al in mijn eerste Hobie Outback kajak en heeft zich in al die jaren net als de visserij vanuit de kajak steeds verder ontwikkeld. Maar het basisprincipe is in al die jaren niet veranderd en de beleving is ook nog steeds dezelfde.

Hobie MirageDrive 180.

Door de jaren heen zijn er vele varianten geweest van de Mirage Drive echter het principe is altijd hetzelfde gebleven.

Hobie Outback kajak.

Ongekende mogelijkheden

Qua visserijen en locaties zijn er nauwelijks grenzen, het kan eigenlijk allemaal met de kajak! Of je nu op een groot meer zit met golfslag of een piepklein polderwater met amper 50 cm water, je kunt er met een kajak terecht. Wat te denken van bijvoorbeeld de Biesbosch met zijn nauwe kanaaltjes en boomstronken, waar je met de boot vrijwel niet kunt komen is het voor de kajak geen enkel probleem. Geen trailerhelling in de buurt? Geen probleem! Je laat de kajak daar te water waar je wilt gaan vissen. Met zijn gewicht van 35 tot 40 kg kun je op bijna elke locatie wel een plekje vinden waar je de kajak te water kunt laten.

Afstanden zijn ook geen issue, daar je vrij eenvoudig 10 tot 20 kilometer per dag aflegt! Vissen op een plas waar geen motorboten worden toegelaten? Dan is de kajak een geweldige optie! Denk daarbij bijvoorbeeld maar eens aan het Oostvoornse Meer! Maar ook op de zee/oceaan komt de Hobie Outback tot zijn recht, al dien je voor het zoute natuurlijk wel altijd ontzag te hebben. Denk daarbij dan aan de juiste veiligheidsattributen en gepaste kleding.

Daar vissen waar je met een motorboot niet mag komen.

Het kan allemaal, zelfs vissen op heilbot in Noorwegen behoort tot de mogelijkheden!

Ultra scherp vissen met de kajak

Door het beperkte formaat van de kajak (circa 380 cm in lengte) en zijn uitstekende vaareigenschappen lees manoeuvreerbaarheid, kun je de kajak perfect positioneren. Dat positioneren gaat bijzonder goed mede dankzij de plaatsing van de transducer van je fishfinder welke de positie van de kajak op je waterkaart weergeeft. Deze transducer zit gecentraliseerd op dezelfde hoogte als waar de visser in zijn kajak zit, zodat je als het ware om je as kunt draaien/vissen. Hierdoor kun je de kajak exact positioneren op die positie waar jij hem wilt hebben, bijvoorbeeld ten opzichte van een talud/strekdam of een waypoint van je waterkaart.

Tegenwoordig, met o.a. de achteruit optie van je Mirage Drive, is het eenvoudiger geworden om te kunnen reageren op wind en golfslag om je positie te handhaven. Met deze stuurmogelijkheden die de kajak je biedt, profiteer je van een groot voordeel bij het vissen. Je vist echt daar waar jij denkt dat de roofvis zit, waarbij je bijvoorbeeld perfect een talud kunt afwerpen en kunt blijven volgen, waarbij de positionering nog preciezer is dan in het geval van een boot.

Een doodaassessie (wat ik trouwens zelden doe) in een kleine haven leverde me misschien juist dankzij de kajak deze zeer imposante dame op.

Vervoer en onderhoud

Het vervoeren van je kajak gebeurt doorgaans op het dak van je auto met behulp van dakdragers. Deze dakdragers zijn er tegenwoordig in vele varianten, waarbij er zelfs uitschuifbare zijn. Wanneer je de kajak te zwaar vindt om in één beweging op je dak te leggen, dan bieden die uitschuifbare modellen je de mogelijkheid om daar de punt van je kajak tegenaan te leggen en de kajak in twee stappen eenvoudig op je dak te manoeuvreren. Daarnaast zijn er ook accessoires te koop om een dergelijke situatie te creëren. Wanneer je thuis genoeg ruimte hebt, kun je tevens een kleine trailer/aanhangwagen gebruiken.

Het grote voordeel van de kajak is dat je hem na gebruik zo in je schuurtje kunt plaatsen of zelfs met een paar beugels aan de muur van je schuur of woning kunt bevestigen. De kajak heeft in ieder geval niet heel veel opslagruimte nodig wanneer je het vergelijkt met een boot.

Qua onderhoudskosten is het heel eenvoudig, die zijn er namelijk nauwelijks! Je kunt hem eventueel afspoelen met water na een sessie op het zoute, waarbij het voornamelijk de Mirage Drive is waarbij dat wenselijk is.

Makkelijk te vervoeren, zelfs met een kleine, compacte wagen.

De kajak zelf, welke gemaakt is van een polyethyleen plastic, zal er niet onder lijden. Gebruik je de kajak alleen op het zoete dan is het afspoelen al niet meer nodig. Voorzie de Mirage Drive zo nu en dan van een drupje olie/vet en kijk of de spanning van de kettinkjes nog juist is en dan ben je qua onderhoud klaar.

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post

In het volgende hoofdstuk komt de zeebaarsvisserij aan bod. Heb je nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of heb je een vraag over het vissen vanuit een kajak, dan kunt je altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.