Vissen op tong een heerlijke platte sportvis! ( Deel 3 )

Vissen op tong een heerlijke platte sportvis! ( Deel 3 )

Door: Lucky Luc Mom

Extra info voor het vissen op tong vanaf de boot. In tegenstelling tot het vissen vanaf de kant gebruik ik vanaf de boot wél kleine stalen afhouders van zo'n 15 cm.

Ook op de boot gebruik ik korte soepele zijlijntjes, maar de haken kunnen een slag groter zijn (vanaf maat 4) omdat je wat grotere vis mag verwachten. De stalen afhouders drukken uw zijlijntje vanaf de boot meer tegen de bodem door hun gewicht en stroomdrukgevoeligheid, zodat uw aasaanbieding beter is.

Op de boot gebruik ik ook vaak dyneema op mijn molens. Maar als het erg hard gaat stromen, is de verbinding tussen uw dyneema en uw lood te strak en dreigt uw lood van de bodem los te komen of gaan uw zijlijntjes boven de bodem staan en dat is niet de bedoeling.

De oplossing is dan om aan uw dyneema een nylon voorslag van zo'n 5-10 meter te maken om meer rek in uw systeem te krijgen. Veel lijn geven en tegen de stroom ingooien is het devies om uw aas goed op de bodem te krijgen.

Gedragsregels en hengeldruk aan de waterkant
Sommige visstekken aan het Noordzeekanaal bevinden zich nabij woningen. Vooral in Velsen-Zuid is dat dat geval. Om het niet te verpesten voor andere vissers in de toekomst verdient het ten strengste aanbeveling, dat iedereen zich een beetje gedraagt op deze stekken.

Veel herrie midden in de nacht, ook al heb je nog zo goed gevangen en heb je misschien een biertje op, leidt tot overlast voor de bewoners en dat kan gevolgen hebben voor het vissen in de toekomst.


Het is in de zomer best wel druk aan het Noordzeekanaal. Probeer u alstublieft een beetje in te houden met geluid als u in de buurt van woningen vist. En laat uw afval niet rondslingeren!

Ik word er helemaal beroerd van als ik nog niet eens heb uitgepakt op een plek en er stormt al een bewoner naar buiten met de vraag of ik verderop wil gaan staan. Dit natuurlijk omdat een andere visser het een sessie eerder heeft zitten te verpesten.

In principe hoef je dit natuurlijk niet te doen omdat je je op openbaar terrein bevindt. En soms ben ik daar zelf ook gewoon blijven staan omdat ik het absurd vond dat ik zo werd aangesproken op basis van een vooroordeel.

Maar de reactie van de bewoners is eigenlijk en helaas wel begrijpelijk. Te verwachten is dat er op korte termijn wat regelgeving komt op dit gebied. Helaas verpesten enkele figuren het weer voor de massa die zich wel gedraagt.


Dan kunnen we allemaal blijven genieten aan de waterkant.

Van belang is dus nogmaals dat als u tong wilt vangen dat u op de juiste tijdstippen gaat vissen. Ik hoor heel weinig van tongvangsten van de Deense vissers, voor wie ik speciaal dit artikel schrijf, maar ze moeten daar ook gewoon zitten net als in Nederland. Ik vermoed dat er daar in de nachtelijke uren gewoon minder op de bodem wordt gevist op tong dan in Nederland dus dan vang je ze ook minder natuurlijk.

Deense vissers hebben het meestal voorzien op de zeeforel, welke visserij zij weer zeer goed beheersen.


Bijvangsten genoeg in het Noordzeekanaal. U zult zich niet vervelen

Ik hoop dat u een heerlijke vissessie zult hebben op de tong en als hij eenmaal gevangen is, wens ik u een prachtig maal toe van de tongen die zullen spetteren in uw plaatselijke jacuzzi gevuld met een mix van zonnebloemolie en roomboter zijnde uw eigen vispan.

Aan de regelgeving omtrent het aantal hengels enzovoorts die ik in dit verhaal genoemd hebt kunnen geen rechten ontleend worden. Wetgeving is aan verandering onderhevig en daar dient u zich voordat u gaat vissen van op de hoogte te stellen. Ook ik weet niet alles en kan een fout maken.

Tevens is het vissen geen vaste wetenschap en schrijf ik het bovenstaande verhaal slechts vanuit mijn 40 jaar lange viservaring aan zee. Deze informatie is enkel bedoeld om de sportvisserij aan zee te bevorderen voor onze generatie en te behouden voor een volgende generatie.


Eet smakelijk!  En ze laat ze maar spetteren in uw eigen jacuzzi!

Visgroeten uit Nederland aan mijn vele Deense visvrienden.

Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -