Vissen op tong een heerlijke platte sportvis! ( Deel 1 )

Vissen op tong een heerlijke platte sportvis! ( Deel 1 )

Door: Lucky Luc Mom

Speciaal voor mijn Deense visvrienden wordt onderstaand artikel vertaald in het Deens door mijn Deens/Belgische vismaat Leonard Muys en verschijnt dan binnenkort in het Deense visblad " Fiske Avisen" en op het Deense internet. Zie : http://www.fiskeavisen.dk/

Het vissen op tong is geweldig leuk om te doen. En niet in het minst omdat dit altijd in de schemering en nachtelijke uren moet gebeuren en dat maakt deze visserij een extra spannende onderneming.


In de schemerige uurtjes vissen vanaf de Noordpier te Wijk aan Zee maakt het vissen op tong extra mooi en spannend.  

Het vissen op tong is niet moeilijk en iedereen kan het, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om de meeste kans te maken op deze prachtige sportvis. En niet alleen is de tong een hele sterke sportvis, hoe klein ze soms ook zijn, maar in de pan is het een bijna onovertroffen consumptievis met een hoge culinaire waarde.


En als de tong  gaat bijten in het donker is het genieten geblazen.

Ik zal u wat gaan vertellen over het vissen op tong en waar en wanneer u de beste kansen maakt om deze platvis te vangen.

Enige feiten over de tong
De tong leeft op modderige en zanderige bodems, waar hij zich overdag vaak ingraaft, om zijn energie te bewaren voor de nachtelijke uren om naar voedsel te gaan zoeken. De tong is een vis die maximaal 60 cm groot kan worden bij een gewicht van zo'n 3 kg. Dat bereikt de tong in onze Nederlandse kustwateren waar ik over schrijf eigenlijk nooit.

Het Nederlands record aan de hengel gevangen tong aan zee bedraagt ruim 56 cm bij een gewicht van bijna 1,8 kg. Dat is toch een hele grote vis, maar wat mij betreft een uitzondering om te kunnen vangen. Het meest algemeen zijn de formaten tussen de 20 en de 45 cm die u zult kunnen vangen.


Aan de honderden tastdraden rond de vreemd gevormde bek van de tong kunt u zien dat hij echt op de tast op uw aas gaat liggen.

De tong is een echte tastjager en dat zult u ook zien aan de foto die ik heb bijgevoegd. De onderkant rond de papegaaiachtige, zeer sterke bek van de tong bestaat uit honderden zintuigdraden. De tong "ruikt" daarmee uw aas, gaat er bovenop liggen en werkt het aas naar binnen. Er bestaan ruim 90 soorten tongen. De familie der Soleidae is nogal uitgebreid, vooral in tropische wateren. De tong die in Nederlandse en Deense wateren gevangen kan worden is meestal de gewone tong (solea solea).

Met welk aas vang je tong
Het hoofdvoedsel van de tong zijn wormen, weekdieren en kleine kreeftachtigen. Het meest gebruikte aas in het buitenwater, dus aan de "echte" zeekant, zijn de zeepier en de zager. De zager heeft altijd mijn grote voorkeur gehad.


Als aas voor de tong worden vaak stukjes zagers gebruikt zodat u de tong sneller aanhaakt zoals hier bij vismaat Leen Gouda.

Omdat de tong niet zo'n hele grote bek heeft gebruik je altijd een stukje van de zager, anders zul je hem moeilijker kunnen vangen. De zagers mogen best wat ouder zijn en wat ruiken. Dat is juist goed en gemakkelijker voor de vis om uw aas te vinden in het donker.

Om uw zagers sterker en harder te laten worden en te laten ruiken verpakt u de zagers inclusief zeeturf in een dubbeldikke krant, zodat ze hun vocht goed kwijt kunnen, en pakt u ze zo min mogelijk om in nieuwe kranten. Om uw partner te vriend te houden verdient koel houden aanbeveling!

Welke haak gebruik u bij het vissen op tong
De tong heeft naar verhouding een kleine bek. Dus u moet uw haakmaat daar op aanpassen. Maar de tong is ook een hele sterke vis, dus de haken moeten ook krachtig zijn. De beste haken voor de tong zijn van het bekende merk Gamakatsu in de maten 6 en 8.


De tongen kunnen best groot worden dus een kleine doch sterke haak is vereist. Vismaat Ton Nientied vangt hier een mooie tong gewoon overdag aan de bezemdraadafhouders. Dat kan dus ook en is een persoonlijke keuze.

De tong heeft geen moeite om deze kleine haken in zijn vreemd gevormde bek naar binnen te werken. Als u het stukje zager op de haak doet, zorg dan dat de haakbocht geheel vrij blijft en dat het stukje zager alleen op de steel zit. Deze aasaanbieding geldt trouwens bijna voor alle platvissen, behalve voor de visetende platvissen zoals de tarbot en de griet.


Vooral in het begin van het seizoen vanaf ongeveer mei vang je de hongerige tongen die wakker woorden vanuit hun "winterslaap" ook overdag.

De griet (behalve mijn eigen blonde griet Yvonne die een wel zeer speciale aasaanbieding vereist) heb ik helaas nog nooit mogen vangen, maar eens zal hij boven water komen en zal mijn schreeuw tot diep in de Deense fjorden te horen zijn.

Binnen kort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK