image description

Vissen op het eiland Langeland ( deel 5 )

Door Leonard Muys en Ron Smits

In de laatste week van april zijn we te gast geweest op Færgegårdens Camping te Spodsbjerg Langeland bij Nicolas en Christine. Mooi centraal gelegen op het eiland Langeland. Ongeveer dertig km naar boven zit je op het noordelijkste puntje (Hov) van het eiland en ook ongeveer dertig km naar beneden zit je op het zuidelijkste puntje (Gulstav) van Langeland.

Spodsbjerg ligt aan de oostkust en heeft volgens ons de allerbeste visplaatsen van het eiland, zowel vanaf de kant als ook vanaf de boot. Gul, tarbot, schol, bot, schar, leng, geep, makreel, zeeforel en wijting is heel goed mogelijk. Hele mooie schollen bij de windmolens vanaf boot of kayak. Bij een beetje rustig weer en wind vanuit het westen kun je hier prachtige sport beleven met een vis kayak. Schollen van veertig cm of meer zijn heel goed mogelijk. Andere goede stekken zijn onder andere Stengade en Botofte.

Vanuit de camping hoef je de straat maar over te steken en stap je zo aan boord van je eigen visboot, huurboot van IBI of op één van de twee visboten van de camping. Ook is het mogelijk op te stappen op een kotter zoals de MS Amigo of de MS Neptun.

Op loopafstand van de camping kun je benzine tanken, boodschappen doen en ook hengelsport materialen aanschaffen. Het eiland is hier ongeveer vijf km breed dus in ongeveer vijf minuten zit je zo aan de andere kant van het eiland (Rudkøbing).

Duidelijke kaart van Langeland.

Gedurende ons verblijf hebben we een dag aan boord van de MS Neptun gevist en hebben we een reportage van de zeeforeldagen gemaakt. Zie hiervoor de andere reportages, die we van deze week hebben gemaakt. Natuurlijk hebben we ook een paar keer vanaf de kant gevist.

We hebben op de zeeforel gevist aan de westkust bij Pæregardsbucht en Rudkøbing haven. Ook hebben we op platvis gevist bij Rudkøbing haven. Leonard en Sjors zijn vervolgens op nieuwe soorten op zoek geweest in de havens van Spodsbjerg en Rudkøbing Zo heeft Sjors weer een drietal vissoorten toegevoegd aan zijn toch al behoorlijke lijst van gevangen vissoorten.

Het huisje waar Sjors slaapt.

Luipaard bodem, ideale pleisterplaats voor de zeeforel.

Thomas al vele jaren een vertrouwd adres voor je hengelsportmateriaal en advies.

Een uitgebreid kunstaas assortiment.

Onderlijntjes voor de tarbot.

En natuurlijk hengels en molens.

Mooie, rustige en ruime camping met veel diepvriezers voor de gasten en hun vangsten in het hoogseizoen.

De haven van Spodsbjerg heeft een goede trailerhelling. Leonard en Sjors komen hier terug van het jagen op vis, vlak onder de kant. Normaal mag je in de haven niet vissen, maar de havenmeester vindt het vissen wat Sjors beoefent helemaal niet erg. Zolang er maar niet geworpen wordt. Nylon in de schroef is werkelijk een ramp.

Zoals gezegd hebben we deze week ook een aantal keer gevist en we hebben ook wat gevangen. Het weer en vooral de wind wilde niet echt mee werken. Bij de haven van Rudkøbing is het lekker vissen in de luwte van een havengebouw. Een bank met picknick tafel maakt het verder heel comfortabel. In vergelijking met Nederland kun je er lekker licht vissen, want het stroomt er nauwelijks. Ron vangt een paar heel mooie botten, terwijl Sjors samen met Leonard nog op soorten gaat jagen. Veel soorten heeft Sjors nog gevangen, maar geen nieuwe meer.

Lekker gemakkelijk vissen en vooral in de zomer een echt goede stek voor bot.

Mooie sterke, maar vooral gezonde (en lekkere) botten kun je daar vangen.

Maandag hebben we bij de Pæregardsbucht nog gevist op de zeeforel. Ook die dag is het niet echt goed. Bladstil weer. Even steekt de wind op en dat levert Ron een mooie zeeforel van 45 cm op. Helaas is er geen foto beschikbaar, want het SD - kaartje van Leonard heeft de geest gegeven. Sjors heeft nog een poging gewaagd om een zeenaald te vangen. Helaas viel de gehaakte zeenaald van de haak toen Sjors hem wilde onthaken. Verder heeft Sjors later die week daar nog een kleine griet zien zwemmen, maar deze was Sjors steeds te slim af.

Leonard heeft zich de laatste jaren helemaal toegespitst op de tarbot en in augustus wordt er op de Deense TV een programma gewijd aan de tarbot waar Leonard op de buis te zien zal zijn als één van de beste tarbot vissers. Na de kabeljauw kant visserij van Ron heeft hij zich geheel verdiept in de zeeforel en heeft vele sportvissers gegidst op deze vis van de duizend worpen en belangrijker ook aan zeeforel geholpen. Ook in Denemarken geniet hij bekendheid op het gebied van zeeforel.

Finn Carlsen, misschien wel de beste zeeforelvisser op Langeland, met een heel mooie zeeforel van 3, 48 kg met een lengte van 69 cm.

Janne Carlsen met een mooie zeeforel van 63 cm en een gewicht van 2,42 kg.

Deze week zit er weer op en we kijken alweer vooruit naar onze volgende trip.