Vissen op barbeel                   met match en feeder (deel 2)

Vissen op barbeel met match en feeder (deel 2)

door Han van den Eertwegh

Bij het vissen met de feederhengel gebruiken we voerkorfjes gevuld met zwaar grondvoer en/of maden. Met een onderhands pendelworpje wordt op de rand van, of net in de stroming ingeworpen, vaak niet meer dan 3 meter uit de kant. Ook bij deze manier van vissen is het de bedoeling om een voerspoor te laten ontstaan; elke 5-10 minuten binnendraaien, de voerkorf vullen en (op dezelfde plek!) weer inwerpen is daarom het devies.



De hengel wordt rechtop afgesteund, zodat zich zo weinig mogelijk lijn in het water bevindt in verband met de sterke stroming. Als aas kunnen maden, maïs, lunchworst of kaas gebruikt worden. Een aanbeet is meestal duidelijk waar te nemen: de top veert terug en de lijn valt slap, of vanuit het niets plotseling een flinke dreun op de hengel. In beide gevallen dient direct aangeslagen te worden. Ook bij het feederen is een waadbroek of lieslaarzen aan te raden; soms is het noodzakelijk om enkele stappen het water in te gaan om een vluchtende vis tijdens de dril te volgen. Deze methode levert naast barbeel ook vaak brasem, kopvoorn, winde en sneep op. Bij deze minder actieve visserij is het mogelijk om met 2 hengels per persoon te vissen. Deze kunnen naast elkaar op dezelfde hengelsteun geplaatst worden.


Materiaal

Hengel: heavy feeder.
Lengte: minimaal 3.60 m., liefst 4.20 m.

Bij deze visserij maken we gebruik van 2 montages, die beide voldoen:

Montage 1
Hoofdlijn: 25/00 nylon.
Onderlijn: 18/00 50 cm lang.
Voerkorf: cagefeeder of swimfeeder.
Haak: Hayabusa H.CHN 121 size 14 of 16.

Onder aan de hoofdlijn wordt een lus gemaakt van 25 cm lang (knoop: oudewijvenknoop, 2x doorhalen). Deze wordt doorgeknipt, zodat er een zijlijn van 20 cm en een haaklijn van 30cm ontstaat. Aan het zijlijntje wordt een connector bevestigd, waar de voerkorf aan komt te hangen. Onder aan de haaklijn wordt een lusje gemaakt, waar de onderlijn aan wordt bevestigd. We houden dan een zijlijntje over van 15 cm, en een haaklijn (inclusief onderlijn) van (25 + 50 =) 75 cm lang.

Montage 2
Hoofdlijn: Fireline 8lb.
Schokbreker: Drennan 14 lb Power gum.
Onderlijn: 18/00 van 50 cm lang.
Voerkorf: cagefeeder of swimfeeder.
Haak: Hayabusa H.CHN 121 size 14 of 16.



Van een stuk Power gum van ongeveer 40 cm lang wordt een schokbreker gemaakt. Aan beide uiteinden wordt een klein lusje gemaakt. Op ongeveer 15 cm van boven wordt de Power gum in elkaar gedraaid tot er een zijlijntje ontstaat van ongeveer 8-10 cm lang. Op het einde van dit zijlijntje wordt een lusje gemaakt, aan het begin komt een dubbele knoop. Het resultaat is een schokbreker die bestaat uit een kort stuk van 5-7 cm lang, een zijlijntje van 8-10 cm, en een lang stuk van 15-20 cm. Het korte stuk van de schokbreker wordt onder aan de hoofdlijn geknoopt. Aan het zijlijntje wordt een connector bevestigd, waaraan de voerkorf komt te hangen. Aan het lange eind komt de onderlijn. Probeer maar, succes en een prachtige visserij verzekerd! (slot)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -