Vissen in Noorwegen (Engerdal)

Vissen in Noorwegen (Engerdal)

Door Lodewijk Harmeling

Afgelopen zomer ben ik met mijn gezin voor 3 weken naar Noorwegen geweest.
Vele Nederlanders trekken richting de westkust of het hoge noorden om daar te vissen in de talloze fjorden op kabeljauw, pollak, koolvis etc. Wat de meeste mensen niet weten is dat aan de oostkant van Noorwegen, tegen de Zweedse grens een waar visparadijs voor snoek ligt.

Op circa 270 kilometer van Oslo in de provincie Hedmark ligt de gemeente Engerdal.  Engerdal is bijna twee keer zo groot als de provincie Utrecht en bevat honderden meren, beken en rivieren, waarin op één vergunning gevist kan worden en dat er snoek zit heb ik zelf wel aan den lijve ondervonden. Onmetelijke meren heb ik samen met Jan Schaaphok bevist en veel, heel veel snoek gevangen.

Lunde Pensjonat
De naam Jan Schaaphok is al gevallen. Jan is zo’n 3 jaar geleden met zijn gezin geëmigreerd naar Noorwegen waar hij samen met zijn gezin een pension runt. Een gezellig pension met prima kamers met alles erop en eraan en niet onbelangrijk goed betaalbaar

Naast het runnen van zijn pension is Jan visgids op de talrijke meren in de omgeving van Engerdal.
Op één van de meren, het Vurrusjoenmeer (een meer van ruim 9 kilometer) heeft hij een viskamp opgezet met traditionele Lavo’s (een soort tent waar de Lappen vroeger in leefden), waar men na en dag vissen prima kan overnachten.
Bij dit Fiskecamp Vurrusjoen zoals de Noren het noemen, heeft hij diverse boten met buitenboordmotor en fishfinder, welke in dit onmetelijke gebied wel nodig is.

Naast het snoekvissen heeft de gemeente Engerdal ook voor het hele gezin wat te bieden. Allerlei activiteiten zoals raften, boottochten, kano-arrangementen en mountainbiken. Je hoeft je niet te vervelen. En wat dacht je van een middagje baarsvissen? Mijn zoontje van 8 kon er geen genoeg van krijgen en zelfs mijn vrouw ving de een na de ander (wat natuurlijk door mij onthaakt moest worden). Een middagje vissen leverde ons al gauw 40 mooie baarzen op.En dan ’s-avonds op elandsafari, kortom genoeg te doen.

Zoals beschreven staat het Engerdal hoog aangeschreven wat betreft het snoekvissen.
Naast het snoekvissen staat dit gebied ook bekend om zijn goede forel en vlagzalm bestand. Vele kleine meren welke ik bevist heb met de belly boot en waar ik talrijke mooie vlagzalmen en forellen heb gevangen. Ik heb snoek gevangen met jerkbaits, plastic en met de streamer, kortom voor ieder wat wils.

Tenslotte mocht je geïnteresseerd zijn kijk eens onder www.lundepensjonat.com  of op de
site van PML-travel (de mannen van Pike Master Lures)  die deze reis sinds kort in hun voortreffelijke pakket hebben!

N.v.d.r: Een visreis naar deze bestemming kunt u ook winnen door mee te doen aan de PML-travel prijsvraag die samen met Total Fishing wordt georganiseerd!!  Klik hier voor meer info

 


ANDEREN LAZEN OOK