Vissen in de Jungle (3)

Vissen in de Jungle (3)

Door Bram Bokkers

De Aripuana
De volgende ochtend zitten we alweer vroeg op het water. Het weer is verbeterd, maar in de verte onweert het nog. Dit keer besluiten we de Aripuana op te varen die er heel anders uit ziet dan de Rio Roosevelt. Hij is breder en over het algemeen dieper met nóg diepere putten. Ook bevinden zich hier weer stroomversnellingen afgewisseld door ondiepe plateaus. Het is een gevarieerde rivier.


De Aripuana.


Hotspot voor payara’s!!!

We starten met de kunstaasvisserij. Volgens Katjatoe is de kans om hier een payara te vangen goed aanwezig. Deze vissoort staat hoog op ons lijstje en zou dus een welkome vangst zijn. Het is een grote zilveren vis met een indrukwekkend gebit en wordt ook wel Draculavis genoemd.

We bevissen vooral de stroomversnellingen waar zich dieper water naast bevindt. We vissen hier met dieplopende pluggen. We vangen al snel een aantal zwarte piranha’s, bicuda’s en pauwstaartbaarzen waaronder een exemplaar van 4 kilo, maar de payara laat zich nog niet zien.


Het angstaanjagend gebit van een payara.


Oppervlaktejager bij uitstek.


Vier-kilo-vis.


Ook niet vies van een “walk the dog”.

In de middag proberen we een meerval te vangen in een diep gat. Een roodstaartmeerval vangen lijkt ons schitterend, maar dat blijkt niet mee te vallen, want de piranha’s laten ons aas niet met rust. Na een aantal keren verkast te zijn, laten we het voor wat het is. Een middag lang onderlijntjes knopen is niet wat we willen. Normaal zijn er plekken met minder of geen piranha’s, maar dat gaat nu niet op. Volgens Katjatoe komt dit door de hogere waterstand.


Onderlijnensloper.

Wanneer we terug naar de lodge varen zien we iets de rivier overzwemmen. We varen er snel heen. Het blijkt een capibara te zijn. Wanneer we in de buurt komen duikt hij onder, maar we zien hem niet meer boven komen. Ook komen we een reuzenotter tegen, hij kijkt ons nieuwsgierig aan. Eenmaal in de buurt gekomen duikt hij onder om vervolgens vijf meter verder weer boven te komen. Hij herhaalt dit spelletje diverse malen en heeft er blijkbaar zin in.


Zeldzame reuzenotter.


Braziliaanse Alie.


Eldorado voor de sportvisser.


Theo met zijn payara.

Onderweg komen we Theo tegen. Hij voelt zich een gelukkig man want hij heeft een dikke payara weten te vangen en er nog een aantal verspeeld. Bert en ik hebben met deze vissoort nog een appeltje te schillen.


Schilderij.

‘s Avonds vissen we nog even vanaf de steiger bij de lodge waar we verschillende soorten meervalletjes vangen. Ook vermaak ik me op de lodge met een macrolens op jacht naar vele soorten nachtvlinders, krekels en bidsprinkhanen ter grote van een hand die op de gevoelig plaat worden vastgelegd.


Bidsprinkhaan.


Één van de vele soorten krekels.

Binnenkort deel 4!

Het volgende Amazone avontuur staat gepland vertrek 24 september t/m 3 oktober. Bel of mail met Bert van Tight Lines voor meer info info@tightlines.nl of +31 180 434788. Hier vindt u alle info over deze reis.

ANDEREN LAZEN OOK