Vissen in de Jungle (2)

Vissen in de Jungle (2)

Door Bram Bokkers

De eerste visdag
‘s Ochtends om zes uur zitten we alweer aan het ontbijt. Het bos leeft en ik hoor de vreemdste geluiden. Na het ontbijt worden we voorgesteld aan onze gidsen. Wij vissen deze week met Katjatoe. Hij is hier geboren en kent het gebied als geen ander, zal later in de week blijken. Ook heeft hij goed verstand van de visserij, wat niet onbelangrijk is, dit geldt overigens voor alle gidsen.


Het oerwoud leeft.


Visboten in de vorm van aluminium platbodems.


Ochtendnevel op de Rio Roosevelt.

We vissen vanuit nieuwe aluminium platbodemboten, voorzien van een 30 PK motor en een elektromotor. Ook een anker is aanwezig. Wanneer we de Rio Roosevelt opvaren, blijkt dat mijn vermoedens waarheid zijn. Het water staat hoger dan verleden jaar, ook zijn er meer stroomversnellingen en geen kleintjes ook. Als bevestiging van het geheel begint het nog te regenen en niet zo’n klein beetje ook. Ware watergordijnen storten naar beneden en we zitten er middenin.


De omgeving is adembenemend.


We zien vele vogelsoorten die we niet kennen.


Ook aan vlinders geen gebrek.

De omgeving is echter schitterend. Vele omgevallen bomen, stroomversnellingen, rotsen en witte stranden geven een surrealistisch beeld. Het is een genot om er doorheen te varen. De regen houdt aan, we besluiten te starten met bodemvissen. Snel vangen we een aantal kleinere vissoorten. Bert haakt een serieuzere vis. Wanneer de vis de oppervlakte bereikt roept Katjatoe: ‘haje haje.’ Het blijkt een grote rog te zijn. Ik vang ook nog een matrincha en een jatuarana.

Om half twaalf wordt het uiteindelijk droog. We besluiten naar de lodge terug te varen om droge kleding aan te trekken. Er staat een heerlijke lunch op ons te wachten. Na het eten gaan we weer het water op, dit keer met kunstaas. We vissen met poppers en ondiep lopende pluggen en werpen oevers, stroomversnellingen en steenpartijen af.


Theo met een zwarte piranha.


Peacock bass of pauwstaartbaars.


De kleurvariaties zijn groot.

We krijgen een aantal aanbeten. De vangst bestaat uit, bicuda (Een bicuda is op een snoek lijkende vis. Het is een echte springer. Hierdoor worden minder gevangen dan gehaakt), zwarte piranha en pauwstaartbaars (ook wel Peacock Bass genoemd).

Deze laatste hebben meerdere kleurpatronen; sommige zijn geel en andere weer bruingrijs. Ook de tekeningen verschillen, met vlekken, strepen of echte stippen. De aanbeten zijn keihard en de dril doet er niet veel aan onder. Wat een topvis om te vangen.


Bicuda.


Nagenieten.

Terug bij de lodge blijkt dat ook de anderen hun visje hebben gevangen net zoals enkele Amerikanen die zich hebben aangesloten bij de groep. De stempel is gezet. Het avondeten bestaat uit rijst, bruine bonen en vis. Wanneer ik mijn mandje opzoek ben ik direct vertrokken. Morgen om 5.30 uur gaat weer de wekker…

Binnenkort deel 3!

Het volgende Amazone avontuur staat gepland vertrek 24 september t/m 3 oktober. Bel of mail met Bert van Tight Lines voor meer info info@tightlines.nl of +31 180 434788. Hier vindt u alle info over deze reis.

 

ANDEREN LAZEN OOK