Vissen in Costa Rica: Tropisch geweld!

Visreisinformatie verzorgd door
Costaricavakantie.nl

Vissen in Costa Rica: Tropisch geweld!

Als eigenaar van het reisbureau Costa Rica Vakantie kom ik natuurlijk regelmatig in Costa Rica. De laatste jaren ga ik altijd een paar dagen vissen; vanaf het strand, aan de rivier, maar het liefst toch op zee. De vissoorten zijn er niet alleen schitterend, maar vooral ook groot, sterk en bijna onuitputtelijk.

Sinds 2009 werken we samen met een goede en betrouwbare visgids aan de Pacifische Oceaan die inmiddels al menig visser verwend heeft met prachtige vangsten. In november mocht ik zelf weer een paar dagen genieten van dit spektakel. We startten op de rivier. Met heel klein kunstaas vingen we de aasvissen: kleine snooks, jacks en snappers. Daarna snel door de branding, de zee op.

Meteen bij de eerste rotspartij maar even proberen, nog met het kleine kunstaas en te licht materiaal, zo blijkt al snel. Direct nadat het kunstaas het wateroppervlakte raakt, wordt het gegrepen door iets dat meteen vele  meters lijn van mijn spoel trekt en vervolgens alles kapot trekt. Zwaarder materieel is nodig, weet ik ook wel, maar ja…

We binden er een red-head popper aan en werpen opnieuw naar de rotsen. Het wemelt van de vis, allemaal rovers. Spetterend en met veel geruk wordt de popper door het oppervlak getrokken en na enkele worpen is het raak. Een bluefinn travelly grijpt de in nood verkerende popper met een klap. Ik sta strak van de adrenaline. De Saragosa 8000 giert het uit, maar de vis is te houden met de Trevala Butterfly 66MH. Enkele minuten later ligt deze schitterende vis in m’n handen.


Magnifieke visserij met poppers!

Je kunt er van alles verwachten: barracuda’s, sierra mackerel, en pacific needlefish. Allemaal aan het oppervlakte jagend. Ook grote big eye jacks en cubera snappers zijn oppervlaktejagers. Vaak zie je de vis jagen, je gooit je popper er met bonkend hart tussen en rukt aan je popper in de hoop dat ie gegrepen wordt. Spannender kan het niet worden.


Sierra…


... en de imposante ‘snavel’ van de needlefish.

En als ik dan aan een wat rustigere manier van vissen toe ben, dan pak ik een aasvis en die laat ik rustig van de boot wegzwemmen, zonder loodverzwaring, gewoon free-linen. Ik geef 50 meter lijn en wacht rustig af. We driften over een rotspartij die op 20 meter diepte ligt. Hier liggen vaak roosters, een prachtig gekleurde, beresterke sportvis met schitterende vinstralen.

De dieptemeter laat zien dat er vis ligt. Ik heb de hengel (Shimano STC MH) losjes in mijn hand. Dan voel ik die tik, ik zet meteen de spoel open van de baitrunner 6500, wacht  20 seconden en draai dan rustig de lijn aan. Met de circlehook hoef ik de haak niet te zetten, hij is vlijmscherp. Onmiddellijk geeft de vis aan dat ie niet naar boven wil. Roosterfish of een grote Jack? “Absoluut een Rooster,” roept de visgids. En het gevecht is begonnen.


Roosters drillen….

 Het duurt al snel een kwartier. De vis is net 80 centimeter! Ze worden tot over de 100 pond zwaar en een dril duurt dan 40 minuten tot wel meer dan een uur. Inmiddels mocht ik verschillende Roosters vangen. Schitterende vissen, pure kracht. En ik heb nog geen enkele klant gehad die het niet gelukt is om er ééntje te vangen. De grootste in de afgelopen 2 jaar was 135 cm bij 50 pond, overigens gevangen door Erik Bansberg van de Hengeldiscount Gigant.


Plaatjes van vissen die roosters.

Mijn volgende targets in Costa Rica zijn: Cubera snapper en een Amberjack maar ik ga de eerstvolgende keer toch ook weer een keer op Tarpon aan de Caribische kant vissen. Een eerdere poging gaf me 4 aanbeten, maar geen enkele vis kwam in de boot. De grootste was man-hoog en kwam als een raket met een slechte motor ook niet verder het water uit dan zijn eigen lengte.

Maar wat een spektakel. De oostkust van Costa Rica is een Tarpon eldorado! En grote snook. Costa Rica Vakantie zoekt momenteel een betrouwbare gids voor deze visserij om ook die visserij met dezelfde kwaliteitsgarantie te kunnen aanbieden in een Sportvispakket.

Mocht jij zo’n tropisch visavontuur willen of meer informatie willen bekijken, dan klik je naar www.costaricavakantie.nl Met plezier regelen we het voor je.

ANDEREN LAZEN OOK