VIssen in China

Vissen in China.

door Eddy te Mebel

De eerste 16 dagen van mei 2007 ben ik voor mijn werk naar China geweest. Helaas moet ik toegeven dat ik zonder hengels ben afgereisd en ook geen tijd had om te gaan vissen. De Chinezen werken hier vaak 7 dagen per week en hebben weinig vrije tijd.

Dit was op dat moment ook voor mij van toepassing. Toch heb ik wat tijd vrij gemaakt om een viswedstrijd van dicht bij mee te maken.  Ook was ik benieuwd wat voor vissoorten er werden gevangen en of ze mij bekend voor kwamen. De wedstrijd werd midden in de stad Wuxi gehouden (alleen de stad Wuxi telt al 5,5 miljoen inwoners) en het was maar een vies stadswatertje dat ook nog eens stonk. Men legde een voerplek aan met stukjes vlees en iets dat wel wat op oud brood leek. Al snel begon het water te borrelen op de voerplek dat aangaf dat er vis aan het azen was.  



Er werden 3 verschillende soorten vis gevangen met kromme telescoophengeltjes van max. 4 meter. Ook gebruiken ze hier nog steeds bamboehengels en het materiaal liet sterk te wensen over. Dikke lijnen, te grote haken en zware dobbers die ze hier in Nederland vroeger voor de paling gebruikten. Je weet wel, een stuk of 6 van die bolletjes, elk 5 centimeter van elkaar. 

De 3 vissoorten die ik gezien heb tijdens deze wedstrijd leken op:  1: schubkarpertjes maar dan met een bek als van een blankvoorn.  De 2de vissoort leek veel op een brasem, alleen dan met veel grotere schubben. De 3de vissoort waren kleine visjes die zeer veel op kleine roofbleitjes leken, maar misschien was het wel een soort alvertje.



Een aantal dagen geleden liep ik in een parkje, waar men goudkarpers en koi´s aan het voeren was.  Niet zoals we hier gewend zijn de vissen in de vijver te voeren, maar met baby-drinkflessen.   De kinderen konden hier een baby-flesje kopen/huren met inhoud. (water met kleine korreltjes). De karpers en koi´s kennen dit precies en maken bijna ruzie wie als eerste aan de speen mag zuigen. Grappig om te zien en zo te zien kwamen ze niks te kort, want ze zagen er allemaal gezond en dik uit.

Ook werd er in het zelfde parkje een goudvissen-wedstrijd gehouden. In een klein vijvertje van ongeveer 2 x 7 meter gooien ze naar schatting  zo´n  duizend goudvissen.  Je kunt dan een hengeltje huren van ongeveer 70cm. lengte. Voorzien van een kale lijn met aan het uiteinde een klein haakje.




 Als aas gebruiken ze kleine bruine korreltjes die ze op het haakpuntje prikken. Een klein zakje met korreltjes zit bij de huur inbegrepen. De gevangen goudvissen gaan in een emmertje met water en wat er na afloop met de goudvissen gebeurd weet ik niet. Dit heb ik niet gezien, want tijdens de wedstrijd had ik geen fotocamera bij me. 

Ik ben terug gegaan om mijn camera op te halen, maar na terugkomst was de wedstrijd al afgelopen. Wel zat er een jongentje met zijn moeder te vissen en ving ook nog diverse goudvissen. Of dit iets met sportvissen te maken heeft heb ik mijn twijfels over, maar is wel grappig om eens te zien. Hierbij een aantal leuke Chinese foto´s voor de Total Fishing lezers, want hier mag iedereen even van meegenieten.


ANDEREN LAZEN OOK