Vissen en overnachten in het Nationaal park De Weerribben

Vissen en overnachten in het Nationaal park De Weerribben 

Door Berthil Bos

Eén van de mooiste natuurgebieden die ons land rijk is ligt in de kop van Overijssel. Deze streek kenmerkt zich door de vele veengebieden en één ervan heet De Weerribben, dat de status van Nationaal Park heeft gekregen. Water en land wisselen elkaar af in dit gebied dat daardoor leefruimte biedt voor vele planten en dieren.

De Weerribben zijn ontstaan door turfwinning. De turf werd in lange banen werd afgegraven, waarbij men steeds een strook land uitspaarde om de turfbagger op te drogen. Hierdoor zijn de volop aanwezige zogeheten petgaten ontstaan.

Rond 1920 is het niet meer rendabel om turf te produceren en gelukkig was men zich er van bewust welke natuur en cultuurhistorisch rijkdom dit gebied, dat dus eigenlijk door mensenhanden was gevormd, bezat. Tegenwoordig werken verschillende organisaties samen, om dit unieke gebied te behouden.


Achter elke bocht in de Weerribben komt een nieuw schilderij tevoorschijn.


Water is de meest bepalende factor voor plant en dier in het Nationale Park en dat maakt het voor ons sportvissers natuurlijk uiterst interessant. Ondanks dat we hier te maken hebben met een zeldzaam mooi natuurgebied is het toch grotendeels toegankelijk voor de mens.

Te voet of met de boot kom je op plekken waar je je alleen op de wereld waant. De visstand is door het zuivere water zeer goed te noemen en voor de roofvisser is het een ervaring om nooit te vergeten.


Het eerste snoekje uit zeer helder water met veel bodemvegetatie.


Het is al weer vele jaren geleden dat ik in dit gebied op jacht ben geweest naar Esox, maar het heeft wel altijd in mijn grijze massa een plekje gehouden. Je kent het wel, een andere watersoort of vistechniek krijgt ineens meer je aandacht en het ander wordt (tijdelijk) aan de kant gezet.

Dit komt ook omdat dit gebied pas voor ons roofvissers vanaf november interessant wordt, aangezien dan de vegetatie open plekken gaat vertonen en je meer bewegingsruimte krijgt. In die tijd dat ik er viste, waren de horecavoorzieningen in het plaatsje Kalenberg, dat midden in dit gebied ligt, alweer gesloten na een druk zomerseizoen.


Een wirwar aan vaartjes die het gebied doorkruisen.


Per toeval kwam ik afgelopen zomer bij hotel/restaurant Het Rietershuijs op het terras aan het water te zitten en kreeg direct weer de kriebels. De nieuwe eigenaren hebben dit al langer bestaande pand geheel verbouwd. Het is het enige hotel in de Weerribben.

In een gesprek met de uitbater kwamen natuurlijk ook de vele avonturen van jaren terug ter sprake. Het toeval wilde dat men zich in de voor hun rustige maanden, meer op de sportvissers wil gaan richten. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd en gelijk is er een afspraak gemaakt, om zodra de R weer in de maand is, wij als Total Fishing eens langs zouden komen om te kijken of alles nog zo was zoals ik mij kon herinneren.


Snoek en Het Rietershuijs gaan goed samen, want ze liggen zelfs onder de verhuurboten.


Welnu, dat deed het, en eigenlijk overtrof het mijn herinnering, omdat het gebied telkens verandert en er elk jaar weer anders uitziet. Wat blijft is de grote diversiteit aan watergebieden, met een wirwar aan vaartjes, petgaten en kleine meertjes.

Samen met vismaat Arjan zijn we met een fluisterboot, die je kunt huren bij Het Rietershuijs een dagje wezen vissen en beiden zijn weer helemaal gepakt door de omgeving en de roofvismogelijkheden.
 

In de huurboot Brasem eindelijk weer in De Weerribben.

Voor dat ik hierop terug kom, wil ik nogmaals zeggen dat je buiten het vangen van onze favoriete vissoort nog zoveel andere mooie momenten kan beleven, zoals het veelvuldig zien van de schuwe maar uiterst mooie ijsvogeltjes en roerdompen. En ook de otter komt hier voor.


Roze spinnerbaits zijn goed te gebruiken tussen de obstakels.


Terug naar de vismogelijkheden. Je treft hier een goede populatie veensnoek aan. Je weer wel, donkere goudstaven die je in het heldere water vaak ziet toehappen als je je kunstaas gecontroleerd terug vist. Juist deze manier is zo geweldig mooi, dat ik er bij het schrijven nog kippenvel van krijg. Niet dat we deze visdag erg grote snoek hebben gevangen, maar de aantallen en de manier waarop waren gewoonweg fantastisch.


Groot waren ze deze keer niet, maar de manier waarop was fantastisch.


Die grotere snoek zit er wel terdege en al trollend door de ontelbare vaartjes kom je ze vanzelf tegen. Wij hebben ons beperkt tot het afvissen van op het oog mooie plekken zoals petgaten en kruisingen. Arjan met de vliegenstok en ik ook met een streamer, maar dan met een spinhengel.


De streamer lusten ze wel in dit heldere water.


Alle vis die we gevangen hebben konden we op deze manier zien aan komen, wat spektakel van de bovenste plank betekent. Dat ik tijdens een onhandige manoeuvre tot mijn middel in het water sta behoort ook tot dat spektakel en moest van Arjan zeker in dit artikel.


Tot je middel in het water dus maar even drogen in Het Rietershuijs.

Eigenlijk is een dag veel tekort en daarom keren we zeker terug voor een lang weekend, want die mogelijkheid biedt Het Rietershuijs jou of groepen in de vorm van arrangementen. Het hotel heeft een prima keuken en de bar met bijvoorbeeld heerlijke Whisky, wat er na een dag vol indrukken uitstekend ingaat.

Natuurlijk zijn ook de andere facetten van de hengelsport zoals witvissen, karper- en vliegvissen hier uitstekend uit te voeren. Heb je nog specifieke vragen over de roofvismogelijkheden, kunstaas of vistechnieken, dan kan je mij altijd bereiken via Totalfishing of Het Rieterhuijs.

Bezoek eens dit uniek gelegen hotel in het evenzo uniek gebied De Weerribben en ervaar dat rust en actie wel degelijk samengaan.
Het Rietershuijs
Kalenbergerpad 7
8377 HL- Kalenberg.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -