Visgids steeds normaler in Nederland

klik om naar de website te gaanVisgids steeds normaler in Nederland

Door Daan Verbruggen

Het begrip van visgids wordt in Nederland steeds breder in allerlei opzichten. Toen ik een aantal jaren  geleden begon met ‘GoSnoekbaars’ wist ik nog niet wat me te wachten stond.

Veel mensen keken nog raar op tegen het idee om met een visgids op stap te gaan terwijl je in het buitenland geen blad open kunt slaan of er wordt geadverteerd door visgidsen. Waarom zou je in Nederland een visgids nodig hebben en wat kun je allemaal van hem verwachten?

Een aantal jaren geleden had ik nog niet kunnen bedenken waar ik nu sta met GoSnoekbaars. Ik ben begonnen met een oproep in de rubriek ‘Vraag & Aanbod’ van Total Fishing en eigenlijk kreeg ik direct reacties van mensen die vroegen wat het inhield maar natuurlijk ook wat de kosten waren van zo’n dag.

Bij mijn eerste klanten waar ik mee weg ging was ikzelf ook nog wel een beetje onwennig maar eenmaal in de boot viel dat allemaal weg, je hebt namelijk allemaal één passie en dat is vissen. Toch ben ik in die periode ook vaak benaderd door mensen die zich hierdoor bedreigd voelden in de vorm dat ik allerlei mensen wegwijs ging maken op hun water en zij er straks niet meer kunnen vissen. Inmiddels is wel duidelijk dat er ook in Nederland meer dan genoeg ruimte is en dat je elkaar echt niet altijd in de weg hoeft te liggen.

Meer dan gidsen alleen

In mijn beginperiode was het eigenlijk zo dat ik me alleen maar fixeerde op het meenemen van mensen in de boot en zorgen dat er vis werd gevangen. Nu is het zo dat een heel groot gedeelte van de mensen daarom ook meegaan, maar vissen blijft vissen en het kan ook gebeuren dat de vangsten wat tegenvallen. Als je dan een beetje humeurig in de boot gaat zitten dan zal de stemming daar niet echt beter van worden.


Gidsen is meer dan vangen alleen.

Wanneer je je kennis op dat moment met mensen kunt delen en je kunt ze iets meer vertellen over technieken, boten, dieptemeters maar ook over bepaalde stekken en hoe deze te bevissen, dan zul je deze mensen alsnog een goede en informatieve dag bezorgen.

Natuurlijk is het voor de passagiers prettig wanneer je zelf ook een beetje sfeer kan brengen. Nu zal ik niet zeggen dat ik een standup comedian ben, maar er is wel altijd ruimte voor wat lol en gezelligheid. Door de jaren heen is het bij GoSnoekbaars zo geworden dat er ook regelmatig clubjes of verenigingen zijn die vragen of ze een avond kunnen boeken waar wat uitleg gegeven kan worden over de snoekbaarsvisserij of dat er een mogelijkheid is een artikel te schrijven in een van de verenigingsbladen.

Door de vele aanvragen van binnen- en buitenland is het ook zo dat er veel vraag is naar accommodaties en inmiddels kan GoSnoekbaars dat ook regelen. Kortom het vak visgids wordt steeds uitgebreider maar ook meer en meer door een groter publiek geaccepteerd.

Waar moet een gids aan voldoen?

In Nederland is er nog geen standaard voor het uitoefenen van het vak visgids. Toch vind ik dat een goede visgids aan een aantal criteria moet voldoen. GoSnoekbaars vindt het belangrijk dat mensen veilig op een boot moeten kunnen zitten en dus moet er duidelijkheid zijn hoeveel personen en met welke gewichten er gevaren mag worden.

Het is wel makkelijk om te zeggen: “Ik neem 6 man mee, want dan verdien ik lekker,” maar zo werkt het niet. Er moet een balans zijn tussen het aantal mensen dat je meeneemt en de boot. Daar komt nog bij dat iedereen wel goed moet kunnen vissen en je de aandacht onder deze mensen moet kunnen verdelen.

Verder moet de boot uitgerust zijn met alle wettelijk verplichte benodigdheden zoals reddingsvesten (naar het aantal personen dat aan boord is), brandblusser, EHBO kit, verlichting etc. en moet men ingeschreven staan bij de KvK. Ook is het zo dat wanneer je mensen meeneemt je zelf op de hoogte moet zijn van het verlenen van eerste hulp in noodgevallen, net zo goed als dat de mensen verzekerd moeten zijn wanneer ze aan boord zijn.


Veiligheid voorop.

GoSnoekbaars is zelfs in het bezit van een bedrijfshulpverleningsdiploma (BHV), zodat mensen in veilige handen zijn. Zoals gezegd draait de dag om de klanten, daar doe je het voor en de één heeft wat meer uitleg en begeleiding nodig dan de ander. Als dit zou betekenen dat je dan zelf niet kunt vissen, dan maar niet, klant is koning bij GoSnoekbaars en wij zullen er alles aan doen om mensen een leerzame, veilige en leuke dag te bezorgen.

Voordelen van een visgids

Je zult begrijpen dat alle, hierboven genoemde dingen erg belangrijk zijn voor het uitoefenen van het vak visgids en wanneer je dan uiteindelijk besloten hebt om een visgids in te huren wat zitten hier dan voor voordelen aan?
Zoals al eerder geschreven beschikt een gids vaak over erg veel kennis van een water waardoor het voor u als klant interessant kan zijn om bijvoorbeeld eens een water te verkennen waar u nog nooit geweest bent, maar ook wanneer je interesse hebt om een nieuwe dieptemeter, gps of boot aan te schaffen, kan het verstandig zijn om eens met een gids mee te gaan zodat hij het een en ander uit kan leggen over deze materialen.


Ook handig voor het opdoen van kennis over dieptemeters.

GoSnoekbaars is op de hoogte van alle technieken en wanneer je eens één van deze technieken wilt uitproberen is het zeker de moeite waard om een dag mee te gaan. Een goede gids heeft een brede kennis van wateren in Nederland dus is er een ruime keus waar je wilt gaan vissen en hoef je vaak niet lange einden met een boot achter de auto te rijden om op een bepaald water te komen. Er kan namelijk gewoon op de plaats van bestemming afgesproken worden.

Nu is het bij Gosnoekbaars zelfs ook nog eens zo dat  de prijs inclusief de nieuwste materialen en baits is, zodat je echt niets hoeft mee te brengen behalve een goed humeur en wat te eten en drinken, dat op verzoek ook geregeld kan worden.

Kortom, het is zeer zeker de moeite waard om eens op stap te gaan met een geregistreerde, goed aangeschreven visgids die je op een veilige manier op de mooiste plekjes kan brengen en de nieuwste technieken kan leren of kan leren te verbeteren met de laatste materialen.

Vraag gerust eens aan een collega-visser ,die wel eens is mee geweest, wat hij ervan vond en ik weet zeker dat deze positief zal antwoorden. Het seizoen gaat helaas pas op 29 mei open, maar wij van GoSnoekbaars zijn er al helemaal klaar voor.


Wij zijn er helemaal klaar voor!

Tot ziens en een goed seizoen gewenst, Daan Verbruggen

Kijk op www.gosnoekbaars.nl of mail naar: info@gosnoekbaars.nl

Telefoon: +31 (0)299436999 / +31(0)646404432.

- Meer visgidsen -