image description

Visdag met verwennerij a/b van MS Ocean’s Eleven

Door Ron Smits

Zaterdag 05 januari ben ik aan boord bij Boy Kotter om met zijn MS Ocean’s Eleven een dagje te vissen op de Westerschelde. Omstreeks 07.45 uur word ik hartelijk ontvangen met een kopje thee door Boy.


De sluis van de buitenhaven. Onze stek bevindt zich slechts op tien tot vijftien minuten varen vanaf de sluis, waardoor er in feite geen vistijd verloren gaat.

We wachten nog even op de twee medevissers Gerard uit Eindhoven en Tuncay uit Uden en als deze gearriveerd zijn gaan we door de sluis van Vlissingen naar de beste stek van de Westerschelde.


Boy Kotter met zijn MS Ocean’s Eleven.

We varen na de sluis nog een klein kwartiertje en Boy laat zijn anker zakken. We kunnen vissen, maar de vloedstroom laat nog even op zich wachten. Zodra het begint de stromen komen de eerste vissen boven, eerst hoofdzakelijk schar, maar later ook een paar wijtingen.


De eerste maatse schar van vandaag is een feit. De schipper laat even zien hoe het moet.

Boy vertelt ons dat gisteren rond de middag iedereen een goed gevuld emmertje vis gevangen heeft. Hoofdzakelijk wijting tot wel dertig cm toe en slechts één maatse schar. Veel ondermaatse wijting is gisteren respectvol teruggezet. In de zomer staan ook makreel, haai en tong op het programma.


Heerlijk vissen in de luwte van de dijk. De golven zijn alleen afkomstig van de grote zeeschepen.

De stroom zet nu goed door en heel regelmatig komt er veel wijting boven. Gerard pakt goed uit, maar moet toch veel ondermaatse wijting weer laten zwemmen. De eerste volle bak (ik vis met twee wapperlijnen) wordt op mijn naam genoteerd en nog vele zullen volgen. Mijn medevissers gebruiken drie haaks verzwaarde onderlijnen, maar slagen er niet in om de maximale score per inworp te halen, regelmatig komen er twee wijtingen boven, maar de drie wil maar niet lukken. De wijting is goed los en mooie aanbeten zijn duidelijk waarneembaar op de hengeltoppen. Heel af en toe komt er schar boven. Het valt op dat er geen enkele ondermaatse schar tussen zit.


Boy zorgt goed voor zijn gasten met een lekkere lunch tussen de middag. Hij heeft rekening gehouden met Tuncan, die geen varkensvlees eet. Pure verwennerij. Klasse.

Ondertussen zorgt Boy voor onze inwendige mens. Lekkere koffie, met een chateau chocolade koekje wordt door hem gepresenteerd. Nu dat gaat erin als koek. Als is het nog zo’n acht graden Celcius, door de zware bewolking en een noordwester wind, kracht vijf voelt het wat frisser aan en gaat zo’n warm kopje koffie er goed in. Bij windkracht vijf denkt iedereen waarschijnlijk aan een behoorlijke golfslag, maar de stek bevindt zich aan de noordzijde van de Westerschelde en daardoor liggen we dus heerlijk in de luwte (hoge wal voor de zeelieden) van de dijk. De enige golven, die we hebben, worden veroorzaakt door de grote zeeschepen, die regelmatig passeren van en naar Antwerpen.


Gerard heeft het geweldig naar zijn zin en dat is de ook doelstelling van een dagje vissen.

De vismaat van Gerard, Tuncan geboren te Uden, heeft zijn roots in Turkije. Ik vraag hem naar de vismogelijkheden aldaar en vol trots laat hij mij een prachtige meerval zien op zijn mobiel. Volgens Tuncan worden deze veel en van een groot formaat in Turkije gevangen, maar ook veel en grote karper, een delicatesse in Turkije. Aan zee is het vooral zeebaars, waar op gevist wordt. De zeebaars in Turkije wordt ook wat groter dan hier in Nederland.


Ook Tuncan geniet met een mooie maatse schar.

Boy Kotter vaart nu twee jaar met sportvissers aan boord van MS Ocean’s Eleven. Daarvoor heeft hij ongeveer acht jaar, vooral als schipper op o.a. MS Mijntje vanuit Stellendam gevaren. Een schipper en sportvisser met veel ervaring dus. Hij heeft het vooral goed naar zijn zin als de opstappers het goed naar hun zin hebben en leuk vis vangen. Hij helpt zijn gasten met onderlijnen en lood, maar ook geeft hij als ervaren sportvisser goede adviezen hoe er gevist moet worden. Eventueel heeft hij ook een paar hengels staan als de gasten niet het juiste materiaal bij zich hebben.


Gerard en Tuncan zijn beide zeer tevreden vandaag en hebben beide een heel leuk en lekker klusje vis voor het thuisfront.

Met honderd gram geankerd lood haal je hier op de Westerschelde zeker de bodem niet en bezorg je de medesportvissers veel last. Wij vissen nu met tweehonderdenvijftig gram en dit geankerde lood houdt goed stand tegen de felle stroom op zeventien meter water.


Mooie wijtingen van dertig cm en een paar halen de tweeëndertig cm. Mijn meetlat van een vorig avontuur zult u vanaf vandaag vaker tegen gaan komen aan boord van de MS Ocean’s Eleven.


Goede apparatuur aan boord, zoals diepte meters, fishfinder, GPS, radar, AIS en marifoons.

Het aas (prachtige zeepieren) moet vandaag op de bodem aangeboden worden. Gerard houdt er overigens een rare manier van vissen op na. Hij neemt een nieuwe onderlijn uit het zakje, doet er flink wat aas aan, hangt er ook een geankerd loodje aan en gooit vervolgens zijn onderlijn in het water en kijkt een beetje verbaasd naar zijn lege warteltje waar hij zojuist nog een onderlijn aan heeft gehangen. Hierna neemt hij weer een nieuwe onderlijn, doet er weer aas en een loodje aan en even later gooit hij deze ook in het water.

U raadt het natuurlijk al want opnieuw kijkt Gerard nog meer verbaasd naar wederom een lege wartel, waar geen onderlijn meer aanhangt. Gerard, hoe was dat spreekwoord ook al weer van die ezel, die zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot? Pas aan het einde van de visdag wordt deze tactiek van Gerard duidelijk, als Boy een losse onderlijn van Gerard met vis (maar geen volle bak) boven haalt. Hij laat een ander het werk doen.


Een boot voor kleine groepen tot ca. vier personen met twee hengels. Tijdens het vissen hadden we plaats genoeg.


Gemakkelijke hengelsteunen, aan de zijkanten van de boot zijn er meer dan voldoende, goede, verstelbare hengelsteunen voorzien. Op de achtergrond nog meer sportvissers aan boord van diverse ondernemingen.

De Ocean's Eleven is een nette zeer goed onderhouden ARVOR 23 (7m x 2.70 m x 0.80 m) met een gloednieuwe motor (Nanni 115 PK Turbo) uit het voorjaar van 2018. Voorts zijn er twee marifoons aan boord (in België is dit wettelijk verplicht), met AIS (verplicht op elk beroepsschip), een kleurenplotter van Raymarine, twee fishfinders, radar en een 360 graden sonar. De boot heeft een kruissnelheid van ongeveer 15 knopen (ca. 28 km/uur) zodat hij ook de wat verder gelegen wrakken kan bezoeken. Voort is er ook een 4 PK boegschroef aanwezig.


Deze meeuw heeft als snel door dat er wat te halen is.

Persoonlijk houd ik niet zo van grote sportvissersschepen, omdat je niet weet wie je aan boord treft. Op de MS Ocean’s kent iedereen iedereen en vaak zijn het ook groepjes van vier sportvisvrienden. Het gaat dan wat gemoedelijker en ook Boy is een aangename gast. Behalve sportvisser en schipper is hij ook een voortreffelijk gastheer.


Snelle motorboot heeft als voordeel dat je bij slecht weer zeer snel terug is in de haven van Vlissingen.

We hebben lekker en goed gevist, lekker gegeten, een lekker bakkie koffiegedronken en tot buikpijn toe gelachen. Meer moet zo’n dag niet zijn. Boy, Gerard en Tuncan bedankt voor deze gezellige dag. Doen we nog eens over, als de tong en makreel zich laten zien. Haaien?

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -