image description

Visdag 3 Wout van Leeuwen Noorwegen Festival 2017 Saltstraumen

Visreis.nl 

Visdag 3 Wout van Leeuwen Noorwegen Festival 2017 Saltstraumen 

Bakken met regen kwamen er vannacht naar beneden en dat duurde tot 11:00 uur ’s ochtends voordat het een beetje opklaarde. Daarna bleef de wind een storende factor. Ondanks vier lagen kleren en de nodige warmtepakken was het toch gewoon waterkoud en kwamen de sjaals, mutsen en wanten gewoon weer goed van pas! En dat terwijl jullie in Nederland lopen weg te zweten.

Maar toch zijn we blij dat we hier zijn want wij mogen lekker vissen! Ook al was het vandaag niet een hele beste dag. Het was waterkoud, te veel wind waardoor we gedwongen werden om in de nabije omgeving te blijven. Door de wind was het ook nog eens lastig om op de juiste plekken te komen en er te blijven.

Gelukkig klaarde het in de middag op, werd het droog en kwam ook het zonnetje weer tevoorschijn. Aan het einde van de dag stonden we gewoon weer in ons t-shirt op ons balkon met uitzicht op de Saltstraumen de dag te evalueren met een biertje in de hand onder een blauwe hemel. Zo snel kan het gaan in Noorwegen.

Maar goed, ondanks dat de visserij best lastig was vandaag zijn er mooie vissen gevangen. Neem nu Han die het vandaag presteerde om een mooie zeewolf van 97 centimeter te vangen en daarmee de score van Roland te evenaren.

Hij was er erg blij mee. En dat was op nog geen vijf minuten van onze locatie. Dus je hoeft hier niet ver te varen om mooie vissen te vangen.

Aad en Eric hebben een hele fijne middag gehad. Zij zijn om 16:00 uur pas uitgevaren toen de zon er uitkwam en ze zijn overgestoken om direct voor de haven van Bodo te gaan vissen. En dan wel gericht op heilbot omdat de structuur daar erg geschikt is.

Toen Aad een kleine gul aan zijn pilker ving en deze omhoog drilde kwam er een grote zwarte bruine schaduw achter de gul aan. Daarop hield Aad wijselijk zijn hengel stil en de heilbot schoof tergend langzaam over de kabeljauw heen.

Wat volgde was natuurlijk een heerlijk spektakel waar menig visser van droomt. Een kwartier later kon Aad zijn nieuwe PR heilbot aan boord verwelkomen met 140 centimeter! Een (klein) vreugde kreetje was op zijn plaats! En dat is slechts één van de ruim 10 PR’s die in drie dagen vissen zijn gesneuveld.

En aangezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen goed is kan er nog veel gebeuren.

Ronald heeft vandaag een pechdag gehad. Hij vist al jaren met zijn vaste vismaat Jan hoofdzakelijk op heilbot. Hij heeft al vele heilbotten gevangen van mooie formaten maar het 180 centimeter of groter exemplaar heeft hij nog niet.

Vandaag kreeg hij eindelijk de gedroomde aanbeet. Een hele koolvis van ongeveer een kilo was het aas. De hengel ging langzaam krom en na de aanslag was het toch echt even het idee dat hij vast zat. Dat duurde ongeveer twee seconden toen de vis doorhad dat er toch iets niet helemaal in de haak was.

De spurt die door de vis werd ingezet was enorm. Nadat een kwart van de lijn in no time van de reel was gespoeld riep Ronald nog tegen Jan dat hij de motor moest starten. Dit was een enorm beest waar de schatting rond de twee meter uitkomen.

Na een minuut actie en lichte paniek aan boord was de vis de winnaar en knapte de lijn waarschijnlijk op een rots. Het was heel lang heel stil op de boot! En een echte heilbotvisser kan zich helemaal in leven in dit gevoel.

Naast onze vangsten zijn er ook andere gasten aanwezig en een groep daarvan hebben afgelopen vrijdagavond een heilbot van maar liefst 230 centimeter gevangen. Dat was een catch & release waar we natuurlijk erg blij van worden. Hier de link voor de film van deze massieve vis.

Saltstraumen heeft dus een aantoonbaar goed potentieel voor de visserij en wij mogen ernog drie dagen van genieten. Tot morgen!

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Wobshad 2.0 in de praktijk
Willem Moorman -
image description
Gezien bij… Spro
Willem Moorman -