Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer (deel 2)

Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer (deel 2) 

Door Team Total Fishing Int. (Leonard Muys en Ron Smits)

Het weer ziet er fraai uit, maar er staat een aanlandige wind die de golfhoogte op de oceaan snel boven de anderhalve meter opzweept. We zagen dit gisteren al aankomen en hebben met beide visgidsen Kevin en Tom afgesproken om samen op pad te gaan in het fjord.

Je kunt daar immers in de luwte van de wind je stek kiezen. In het fjord wordt hoofdzakelijk op de heek gevist. Met hun kennis van het fjord, maar ook met de visserij zelf, moet het mogelijk zijn om onze eerste heken ooit te vangen.

Eerst weer wat makreel vangen, die we als aas gaan gebruiken en ook in het fjord komt de makreel snel boven water.


De doorgang naar het fjord is smal.


Tijdens het makreel vissen, haken we ook nog een mooie koolvis. Grote staartstukken en/of filets worden aan de grote haken (10/0) gedaan.


De gebruikte onderlijn voor heek.


Een tweetal stekken bezoeken we in het fjord. Wij vangen hier onze eerste heken ooit.


De heek wordt door de Duitse visgids ook wel de zoutwatersnoek (seehecht) genoemd. Wat een tanden, daar moet je niet met je vingers tussen zitten, hè Leonard?


We vissen wederom op grote diepten van 80 tot 100 meter. Tom en Kevin hebben elektrische reels en vissen met in-line hengels. De lijn gaat niet door geleide ogen, maar door de hengel.


Leonard in gevecht met een heek met de in-line hengel.


Zo’n elektrische reel scheelt een slok op een borrel. Je hoeft zelf niet te draaien, maar laat de elektriciteit zijn werk doen, wat een luxe. Alleen als je een vis gehaakt hebt, draaien we deze zelf naar boven. Ik kan je verzekeren dat 100 meter omhoog pompen heel lang duurt met een tegensputterende vis en dat je armen vaak dicht tegen de verzuring aan zitten.


Na de eerste heek van Leonard volgen er meer. Hij kijkt dan ook zeer tevreden. Volgens beide gidsen is heek een echte delicatesse, met prachtig wit vlees.We zijn niet alleen op het water in deze prachtige omgeving.


Omdat de heek een goede consumptievis is wordt er in het fjord ook heel veel op gevist. Je bent dan ook zeker niet alleen op de stekken.


Leonard, druk bezig met het verzamelen van opnamen voor zijn film.Visgids Kevin met ook een gave vis.


De heek heeft een keiharde bek en het is kunst om de haak dan ook krachtig te zetten.


Visgids Tom met de grootste en tevens ook de mooist getekende heek van de dag.


Beide visgidsen verspelen onderweg een drietal heken, omdat de haak uit de bek lost.


Heek in het fjord. Wat meer gehavend (vinnen) dan de exemplaren van onze visgidsen.


Het is heel gezellig om met beide visgidsen over het vissen en de mogelijkheden te praten. We vangen die middag zes heken en de uren vliegen om. De laatste drift is al ver over de goede stek heen.

In de ooghoeken zie ik mijn hengel wat vreemde bewegingen maken, gevolgd door een diepe buiging richting oppervlakte, heel anders dan de aanbeet van een heek. De haak zetten en het voelt direct heel anders aan dan de heek. De bonken op de hengel zijn veel massiever en jawel hoor een dikke lom meldt zich aan de oppervlakte


Een dikke lom meldt zich tijdens de laatste lange drift.


Een mooie vis en een mooie afsluiting van een heel gezellige dag, met diverse machtig mooie en sterke sportvissen: de Heek. Ben heel benieuwd wat onze volgende en tevens laatste dag ons brengen gaat.


Heek, met wijd uitstaande vinnen.


Onze doelstelling voor morgen is een leng van een meter te vangen, wat hier op Nautnes al een heel mooie vis is. Terugdenkend aan onze armen, van al dat getakel, hopen we dat we niet dieper hoeven te vissen dan 100 meter.

De vooruitzichten voor het weer zijn goed tot zeer goed voor morgen. De wind is weer gedraaid. Een zwakke aflandige wind en flink wat zon. Prima weertje. We hopen dat de vis er ook zo over denkt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 393
Willem Moorman -
image description
Actuele vangstberichten tot dinsdag 22 oktober
Willem Moorman -