Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer

Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer (deel 1)  

Door Leonard Muys en Ron Smits (Team Total Fishing Int.)   

Na een rustige en plezierige overtocht aan boord van de MS Stavanger van Fjord van Fjord Line GMBH, van Hirtshals (Denemarken) naar Bergen (Noorwegen) komen we een uurtje later aan in Nautnes Fiskevaer, één van de 25 Noorse locaties van Visreis.nl.

Hier gaan we gedurende een week vissen, van maandag 14 september 2015 tot en met zondag 20 september 2015. Zowel op de oceaan als in het fjord.

Aan boord hebben we ons afgevraagd wat deze visreis ons brengen zal. Zullen we een heek vangen, een grote leng? Zou er heilbot zitten? Kunnen we er vanaf de kant vissen? De weersberichten zijn in ieder geval niet negatief. Een beetje regen, soms wat wind, maar vooral afgewisseld met zon. Dat wordt genieten. We hopen dat we ook de oceaan op kunnen om daar een mooie leng te vangen.


Links de ligging van Nautnes Fiskevaer, gezien vanuit de oceaan.


De steiger (met de visboot van Leonard), waar we vele makreeltjes hebben gevangen in verloren uurtjes, genietend aan superlicht materiaal. Uitzicht vanaf ons balkon richting oceaan, waar die mooie lengen moeten zwemmen.


Een prachtige zonsondergang in de haven van Nautnes Fiskevaer.

Prima ontvangst door Kevin, een van de twee zeer ervaren visgidsen op locatie, die ons bij ons tijdelijk onderkomen bracht.


De receptie, waar je de visgidsen Kevin en/of Tom kunt vinden.

Ook zorgden zij dat de boot van Leonard via de trailer helling te water werd gelaten en deze kreeg voor deze week vooraan op de steiger een plaats. het is een prima locatie om met een gezelschap een vistrip te organiseren.


Ons onderkomen voor deze week.


De centrale fileerplaats, waar sportvissers uit diverse landen één en dezelfde taal spreken: visserslatijn. En oh wat is dit beregezellig onder het genot van een borreltje. De vissen worden steeds groter.

Vandaag gaan we de oceaan op. Er staat in het begin weinig aflandige wind en een lange deining. Bij het klaar maken van de hengels, in de haven, ligt een stuk lijn met wartel in het water. Bij het omhoog halen wordt de wartel achtervolgd door een schelvis, die zelfs gedeeltelijk boven water komt. Dat belooft wat vandaag.

Eerst wat aasvis vangen en dit blijkt geen probleem. Er komt schelvis, koolvis, steenbolk, maar vooral veel makreel boven water. We willen snel onze aas vis bij elkaar hebben, om geen onnodige tijd te verspelen, maar kiezen voor slechts drie haken, om met een relatief lichte hengel, toch nog wat plezier te beleven aan deze visserij. Tijdens deze leuke visserij komt er ook een mooi getekende lipvis boven water.


Een fraai getekende lipvis kon de verenpaternoster niet weerstaan.


Het valt ons op dat we op de fishfinder van Leonard heel grote scholen makrelen zien. Het vangen van een full house is dan ook geen kunst aan. Voor wie echt met superlicht materiaal wil vissen, kan hier zijn of haar lol op. Het is hier een makreeleldorado in een inham van de oceaan, geheel uit de wind.

Er zitten echt mooie exemplaren makreel tussen, die je 0.08 mm lijntje (0.06 is ook goed) lekker door de slip trekken en runs van vele meters maken.

Daarna snel naar buiten, de grote oceaan op. Na 15 minuten varen bereiken we de eerste locatie. We kijken op de dieptemeter en op de zeekaart en zoeken naar mooie hellingen of onder waterbergen. We starten met vissen op een diepte van ongeveer 70 meter, die geleidelijk overgaat naar diepten van boven de 100 meter.

Het is een onderwaterberg die we vanaf de top naar beneden afvissen. Volgens ons moet hier vis zitten, je voelt het gewoon. Het is een hele kunst om de drift te sturen. De stroming aan de linker- en rechterkant van de onderwaterberg verschillen van elkaar. Maar met al zijn ervaring wist Leonard hier al snel raad mee.


Lange wapperlijn van 0.60 mm, voorzien van haak 10/0 en lichtgevende tube.


We vissen met een enkele haak nummer 10/0 aan een lange wapperlijn, want er moet op deze plaats leng zitten. Een flinke filet van een makreel aan de haak en snel met een loodgewicht van 350 gram naar beneden. Direct na het bodem contact één tot twee slagen indraaien, zodat je net boven de bodem vist.

Slepend vissen over de rotsachtige bodem betekent veel vastlopers en met de sterke lijnen kan dit veel materiaal verlies betekenen. Soms kunnen er zelfs hachelijke situaties ontstaan. Een lijn met een trekkracht van 25 kg trek je niet zo maar stuk.

Maar regelmatig moet je toch even het bodemcontact opzoeken, want de diepte kan sterk variëren. We verspelen, door het teveel risico nemen, om maar zo dicht mogelijk bij de bodem te vissen, nogal wat lood. Gelukkig krijgen we steeds meer vat op de bodem. Dicht bij de bodem is het te doen.


Leonard met een van de mooiste gullen die we die dag vingen, de gul pakte het aas pas ongeveer 10 meter boven de bodem.

Net voor het contact zoeken met de bodem lichten we de hengel een paar meter op, om daarna snel de bodem op te zoeken. Hierdoor lijkt het of de prooi aan een eventuele rover wil ontsnappen.

Vooral de leng is hier heel gevoelig voor, maar ook een gul wil het aas wel volgen. Bij de tweede drift over deze bergtop is het raak. Eerst wat rukjes (typisch voor een leng) aan de hengel en daarna wil de vis met het aas wegzwemmen.


Mooie lengen komen boven water.


Dit is het moment om de haak te zetten. Ja vis, duidelijk was dat de vis op een diepte van 70 – 80 m, zich niet zomaar gewonnen geeft. Flinke rukken aan de hengel geven aan dat de vis het helemaal niet eens is met onze bedoelingen. Maar naar mate de vis naar boven komt neemt de weerstand van de vis af.

Met het grote drukverschil kan de leng niet omgaan. Jammer dat deze mooie vis niet teruggezet kan worden. Aan de andere kant is het een lekkere consumptievis. Snel de vis uit zijn lijden helpen en direct schoonmaken uit respect voor deze mooie en lekkere vis.

Zo volgen er buiten de gullen, nog een paar lengen. Leonard heeft de 'pech' om twee lengen achter elkaar te vangen vanaf een diepte van ongeveer 75 meter. Hij moet hierna toch wel even bijkomen De stroming draait en stroom en wind zijn nu tegengesteld. Hierdoor worden we behoorlijk door elkaar geschud en besluiten we weer terug naar de haven te varen.

In totaal hebben we buiten een paar gullen, met een mooi exemplaar van ongeveer vijf kilo, zeven lengen gevangen, met een grootste exemplaar van 76 centimeter. Een lekker voldaan gevoel maakt zich van ons meester.


Deze kleine leng (pakweg 55 centimeter) heeft totaal geen moeite met een hele filet en haak 10/0.


Na het avondeten gaan we nog even met de zeeforelhengel makreel en schelvis vangen vanaf de steiger in de haven. Leuke sport en zeker als het een groter formaat makreel en/of schelvis betreft. Het vangen van vis lukt zelfs ook vanaf het balkon.

Het is in het fjord direct achter ons balkon een metertje of 10 diep. Waarschijnlijk zijn er behalve makreel en schelvis ook nog andere vissoorten te vangen aan een makreel filet, maar dit hebben we niet uitgeprobeerd. Wel een fantastisch gezicht op het balkon de drie makrelen aan een lijn naar boven te zien gaan.

Het is de bovenbuurman, die succesvol op makreel vist vanaf zijn balkon. Even later ligt er ook van ons een hengeltje met een wobbler van 12 gram in het water. Ook wij vangen onze makrelen en af en toe een schelvis. Wow, wat hebben wij het hier naar ons zin. Superlichte visserij zo vanaf je balkon. Genieten met een hoofdletter G.


Vissen vanaf ons balkon. Vooral tegen de avond makreel en schelvis.



Hele scholen met kleine schelvis recht onder ons balkon. Maar af en toe komt er toch een mooie schelvis boven.



Leonard bekijkt de weer vooruitzichten voor de avond en de volgende dag en zoekt daarna naar de mogelijkheden voor de volgende dag.

Kunnen we morgen de oceaan op of staat er teveel wind en gaan we het fjord in? Afwachten maar. In het volgende artikel gaan we het fjord in om een heek te vangen.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -