image description

*** VIDEO *** Verandering van spijs doet…

Dressuur, conditionering, overbevissing en steeds helder wordende viswater worden vaak gebruikt als een visdag niet het gewenste resultaat heeft gebracht. Zeker weten dat deze feiten invloed hebben op de snoek, maar het kan ook een uitdaging zijn.

Deze uitdaging houdt in, dat je een oplossing zoekt of probeert te zoeken om dit te doorbeken. Bij overbevissing door niet alleen het beroep maar ook wijzelf, moet je opzoekt naar ander water en hopen dat het zich in de toekomst hersteld.

 Het alsmaar helder wordende water kan jezelf aanpakken. Door te vissen als er goed wat wind staat, kan je het gezichtsveld van de snoek naar jou toe beperken, waardoor je hem beter kan benaderen (werpend). Gebruikmaken van een Planerboard kan trollend de oplossing zijn, omdat je dan ver van de boot vist. Je kan ook veel dieper gaan vissen, waardoor de snoek minder argwanend is. Vergeet ook niet dat veel witvis, door het steeds helderder wordende water ook een etage naar beneden gaan.

Je ziet, voor dit argument zijn er oplossingen te vinden.  Dit geld ook voor conditionering. Je kan op een andere manier te werk gaan dan gebruikelijk is op een dergelijk water. Bijvoorbeeld als er veel gesleept wordt, kan jij beter werpend je geluk zoeken. Je kan het ook zoeken in het soort kunstaas wat over het algemeen gebruikt wordt op je hotspot. Je ziet vaak als er een nieuw aasje op de markt komt, die vangende eigenschappen in zich heeft, het uitstekend doet in het begin. Het geeft waarschijnlijk andere nog onbekende signalen af naar de snoek, die weer gefopt kan worden. Als we weer met zijn allen het bewuste aasje gaan gebruiken, zal het foppen snel verdwijnen.


Vele jaren geleden was de Bulldawg voor mij favoriet en nu komt hij weer aan bod.

 Er zijn vele voorbeelden van dit soort kunstaasjes en sommigen uit het verleden maken nu weer een herstart, omdat niemand ze meer gebruikt. Denk maar eens aan de Bulldawg. Wat een vis heb ik eraan gevangen, maar op een bepaald moment kwam hij onder in de doos te liggen. Tegenwoordig komt hij weer regelmatig tevoorschijn en met succes. Iedereen vist op dit moment met ‘’modern’’ kunstaas, dus deze good old twister is eigenlijk weer iets nieuws. Natuurlijk heb ik het dan wel over klassiekers die in het verleden al fantastisch vingen.


Wie kent hem nog de Rapala J 13, gegarandeerd dat het aasje het weer goed doet.

Zelf ben ik ook constant aan het knutselen, om een kunstaasje te creëren die Esox toch kan over halen, ook al is het water door dressuur besmet. Zo heb ik een twister met dubbele staart een lijf gegeven van Bucktail, waardoor het rubber een groot silhouet krijgt. Op het filmpje laat ik hem zien en vang ik er een meter+ snoek op. Ook dit aasje zal op een gegeven moment uit de gratie zijn bij onze mosrug, maar daar ligt weer een nieuwe uitdaging voor mij. Experimenteer maar vergeet ook niet die toppers uit het verleden.  

ANDEREN LAZEN OOK