image description

*** VIDEO *** Vectra Vertical Jigkoppen ( 2 )

DE oplossing.

Door Berthil Bos.

Als mensen bij mij in de boot mij bezig zien met de Vectra Vertical jigkop, zijn ze ook benieuwd hoe je er mee vist. Nou, het antwoord is vrij simpel, gelijk aan het vissen met de ‘’ gewone’’ Fireball. Toch heeft de Vectra enige vistechnische voordelen t.o.v. van een haakbocht bezittende loodkop.

De Vectra heeft zowel onder als boven een ruim bevestigingsoog. Hierdoor kan je zowel onder als boven de stinger aan de kop bevestigen, zonder dat je in de knoop komt met de bevestigingsspeld. Als je door de omstandigheden de stingerhaak in de rug wilt hebben is de bevestiging op de kop veel directer dan bevestiging onder.


Ruime bevestigingsogen.

 Ook de vorm van de kop kan je goed gebruiken bij je presentatie. De brede kop geeft veel waterverplaatsing en dit wordt goed waargenomen door Esox. Door de brede vorm kan je hem ook af en toe op de bodem zetten, waarbij hij niet zijdelings omvalt. Dit is een leuke techniek die ik graag mag gebruiken. Regelmatig op de bodem plaatsen, waarbij dit een behoorlijk trillingen geeft en dus ook de luie snoek wakker schudt.


Veel waterverplaatsing en stevig op de bodem.

 Een laatste voordeel van de Vectra speelt zich af in de koudere jaargetijden. Bij de ‘’gewone’’ jigkop zal het lichaam van de aasvis behoorlijk heen en weer gaan bij een beweging van de hengel. Het aas heeft deze vrijheid bij de ruime haakbocht. Aangezien je bij de Vectra een pennetje naar binnen schuift en deze fixeert met de gebogen staaldraadjes, blijft de vis lekker stijf op de jigkop zitten. Het is onderwater nu eenmaal allemaal slow motion geworden en dat kan je met deze koppen zeer goed imiteren.


Vooral de dames houden van rustig.

Nadat ik de aasvis op de Vectra heb gezet, prik ik de twee stingerhaakjes in het visje. Als ik dicht bij de bodem vis doe ik dat het liefst in de rug om geen vuil op te pikken.  De dregjes hoeven niet echt groot te zijn, omdat de snoek de aasvis altijd wat langer en steviger vastpakt. Kleinere haken zijn ook altijd dundradig en haken dus beter. Ik zoek de bodem op en om de paar meter hou ik contact hiermee. Zomers tussen door wat extra tikjes en in de winter alleen maar af en toe de bodem beroeren. Het is een geduldspelletje, maar de beloning kan een sensationele aanbeet zijn. Je vist vaak recht onder de hengeltop, waardoor de aanbeten vaak keihard doorkomen.

Wat mij wel opvalt is dat de grotere snoeken wat rustiger aanbijten, maar bij de aanslag zit je meteen goed vast. Het is ook aan te bevelen om bij een aanbeet even drie tellen te wachten. Vergeet niet dat de snoek een natuurlijk stuk aas heeft gegrepen. De tanden staan in het vlees en de Esox zal dit niet zo snel uitspugen. Het kan ook geen verkeert plan zijn, om het aas een tijdje roerloos te laten hangen als de dieptemeter een school aasvis of zelfs op de bodem liggende jagers aangeeft.

Ik heb het al diverse keren meegemaakt, dat na een aantal minuten dan toch de aanbeet komt. Vooral bij sterk ruikende aasvissen gebeurt dit. Het fireball jiggen met de Vectra Vertical jigkop kan je ook erg goed combineren met een dobbersysteem. Deze hengel op halfwater afpeilen en enkele meters achter de boot laten slepen. Je bent nu zeer goed bezig en zowel de vis op of bij de bodem, als actieve of op halfwater zwemmende snoek wordt door jou belaagd.

De Vectra Vertical jigkop zal zeer zeker helpen bij de juiste presentatie en de komende tijd kan je daar nog goed van profiteren.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vacature verkoopspecialist hengelsport
Willem Moorman -
image description
Groepsreizen met Visreis.nl
Willem Moorman -