image description

*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.

Shadpraat : Stingersysteem enkele haak.

Door Berthil Bos.

Ik presenteer ontzettend graag een uit rubber bestaand kunstaasje aan mijn geliefde roofvis, de snoek. Al vele artikelen heb ik aan deze manier van vissen besteed.

Vooral het pielen met shads geeft zoveel mogelijkheden, dat je daar jaren zoet mee bent. Het perfectioneren van de haken en de stingermontage heeft bij mij altijd een belangrijke rol gespeeld. Niet alleen moeten de haken bij de kleinste aanbeet al ‘’vlees’’ pakken, ook hebben zij een grote rol bij de balans van de shad. De stinger(s) heeft ook nadelen. Bij obstakels en plantengroei willen deze dreggen zich graag hechten aan deze dingen. Verder is het soms gevaarlijk om de snoek met de hand te landen, omdat de stinger los rondslingert in of in de buurt van de bek. Al diverse keren heb ik mijzelf gehaakt en geloof mij, dat is geen pretje. Aangezien shads over het algemeen relatief licht kunstaasjes zijn, worden ze vaak volledig naar binnengezogen. Een dreg kan dan veel leed veroorzaken.


Gelukkig ging deze dreg niet ver de bek in.

 Ik ben altijd bezig om verbeteringen te zoeken bij mijn manier van vissen, dus ook bij het shadvissen. Ik heb geruime tijd gevist met een alleen de enkele haak van een extra lange loodkop. Op zich voldeed deze manier het wel als het rubber niet langer was dan 15 cm. Bij deze afmeting kon ik met de langste scherpe loodkop nog net iets achter in het ruggetje komen. Het nadeel was dat je alle soepelheid uit de shad haalt, die vaak zo belangrijk is.


Stinger doet zijn werk en het rubber blijft intact.

Een ander nadeel van deze montage is dat het rubber altijd in de bek van de snoek zit. De vele tandjes van Esox maken snel korte metten met je kunstaasje op deze manier en kan de shad behoorlijk beschadigen. Met een stinger heb je vaak dat het rubber buiten de bek komt hangen, wat de levensduur behoorlijk vergroot. Die enkele haak was wel een genot bij het landen, waarbij ik snel en zonder gevaar de kieuwgreep kon hanteren. Maar goed ik vis ook veel met wat grotere rubbercreaties en dan komt de haak maar op één derde vanaf de kop uit het rubber. Bij dagen dat de vis goed los is hoeft dit nog niet zo’n probleem te zijn, maar er zijn vaker dagen dat je echt moet werken.


Net voorbij het midden inprikken in de van tevoren aangebrachte gleuf.

De oplossing heb ik gevonden met het gebruik van de enkele stingerhaak. In eerste instantie gebruik ik geen korte loodkophaak, maar een screwloodkop. Een wijde enkele haak voorzie ik van een rechthoekig U-vormig staaldraad, waarmee ik naar achteren iets voorbij het midden de enkele haak kan inprikken op de rug. Door de twee pennetjes die je op de haaksteel creëert, komt de enkele haak vast op de rug te zitten. De haak kan je d.m.v. een gevlochten staaldraadje of ander materiaal verlengen naar jou of de shad zijn behoefte. Vaak zorg ik ervoor dat de haaksteel en het gemonteerde rechthoekig U staaldraadje lekker glad op de rug komt van het rubber. Met een verhitte schroevendraaier maak ik een gleuf op de rug van de shad. Dit kan natuurlijk ook met andere voorwerpen, maar zorg ervoor dat de gleuf recht en diep genoeg is. Je kan het U-vormig staaldraad op verschillende manier op de haaksteel bevestigen. Solderen of met d.mv. een Bobbin Holder uit de vliegviswereld met b.v. dynema vast te zetten, laat ik aan jullie over. Wel moet je, als je het gaat vastzetten met wikkelingen van dynema, ervoor moet zorgen dat je het insmeert met watervaste twee componentenlijm.


Je kan de U vormige houder solderen of inbinden met b.v. dynema.

Voor shads tot 20 cm is één enkele haak op de rug, net voorbij het midden, vaak voldoende. Wordt de shad groter, dan gebruik je gewoon een loodkop met haak. Hierdoor is de omgeving van de kop al afgedekt en kan je de andere enkele haak wat verder naar achteren plaatsen. Wil je het voordeel van de stinger geheel benutten, dan kan je ook twee enkelhaak stingers gebruiken in combinatie met een screwloodkop. Ook is het mogelijk om de haak of haken onderaan de buik te bevestigen als, je vlakbij de oppervlakte vist. Experimenteren dus.

De hoofdreden voor mij om dit systeem te gebruiken heb ik al verteld, toch is er nog iets wat mij opvalt. Door gebruik te maken van dunne, zeer scherpe enkele haken, penetreren dit veel beter in de harde bek van Esox. Op het filmpje laat ik het systeem even zien, waarbij het onthaken niet van een leien dakje ging. Gelukkig voor de snoek was er alleen een enkele haak in de bek aanwezig en kon ik de vis via de kieuwen onthaken.