image description

*** VIDEO *** Les is vaak more…

Verstandig minimaliseren - Les is vaak more...

Door Berthil Bos

Met minimaliseren van het kunstaas bij het roofvissen wordt meestal bedoeld, het terugbrengen van de enorme hoeveelheid dat je op een visdag meeneemt. Vaak wordt het minimaliseren aanbevolen omdat er uiteindelijk toch maar een klein aantal aasjes zwemles krijgen.

De rest van de in dozen opgeslagen kunstwerkjes blijven soms jaren onaangeroerd. Nu vind ik persoonlijk de opvatting om minder kunstaas mee te nemen, omdat het waarschijnlijk toch niet wordt gebruikt niet de juiste.


Mijn selectie van jaren geleden, maar met te veel aasjes van één soort.

Voor mij is de grootste waarde van het minimaliseren, de rust die je krijgt bij de keuze van je favoriet van de dag en de pure (vis)tijd die je wint, als je niet constant wisselt. Automatisch zal je veel meer aandacht besteden aan de geselecteerde aasjes en deze leer je dan door en door kennen. Na verloop van tijd kan je meer uit een shad, plug, swimmbait, jerkbait of andere soorten kunstaas halen dan je denkt. Hiervoor moet je tijd en inzet investeren, dat uiteindelijk tot succes lijdt. Je moet vooral in het begin even doorbijten, aangezien je normaliter bij een langere (aanbeet) stilte al snel een ander aasje aan de spelt hangt. Nu ben je als het ware verplicht om uit te zoeken welke andere zwemacties er in je kunstaasje zitten.  


Mede door mijn ervaring met het vissen met shads, kwam deze dame van 133 cm. even gedag zeggen.

Door de jaren heen heb ik veel kunstaasjes de kans gegeven om snoekmans te foppen. Zo ben ik jarenlang met jerkbaits bezig geweest, evenals shads, spinner(baits), swimmbaits, lepels, pluggen en ga zo maar door. Als ik een voor mij nieuw kunstaas of vistechniek ga uitproberen, dan ga ik er ook totaal voor. Natuurlijk kan het zo zijn dat er ook kunstaasjes zijn die je gewoonweg niet liggen, maar als ze beginnen te vangen kan dit snel omslaan. Eigenlijk is er geen kunstaasje te bedenken waar ik echt geen interesse in heb.


De Zalt is niet het gemakkelijkste kunstaasje, maar onderhand kan ik er aardig mee overweg.

Op dit moment is het vooral het vissen met streamers, zowel met de vliegenlat als de spinhengel, een geweldige uitdaging voor mij. Ik doe dit alweer een paar jaar en in veel situaties kan ik nu goed uit de voeten met dit harig beestje. Ik heb ook vele dagen meegemaakt, waarbij ik met nul begon en ook eindigde met dit ronde figuur, omdat ik niet overstapte naar ander kunstaas. Wel veel geleerd op dergelijke dagen en meegenomen naar de volgende visdag. Ikzelf mag heel graag experimenteren met kunstaas en dat is de reden waarom ik altijd wat ander kunstaas achter de hand heb. Ik kan ook uit ervaring zeggen, dat ik door dit experimenteren ook regelmatig achter de feiten aanloop, maar uiteindelijk win ik er meer mee. Vooral de roofvisser die niet alle technieken goed tot zeer goed beheerst, is gebaad bij verstandig minimaliseren. Toch zullen ook de ervaren hobbygenoten er rust en tijdwinst mee kunnen behalen.


Dit soort buffels laten zich alleen regelmatig foppen door goed gepresenteerd kunstaas.

In de boot kan je meer kunstaas kwijt dan in je tasje tijdens een dagje polderen. In de polder wordt je automatisch gedwongen tot verstandig minimaliseren. Het heeft geen zin om met een winkelwagen vol kunstaas door de landerijen te banjeren. Alles moet in je schouder of rugtas. De geselecteerde aasjes verschillen onderling behoorlijk van elkaar, om toch op iedere situatie in te kunnen spelen.


Deze 5 á 6 totaal verschillende kunstaasjes laten je zeker niet in de steek, als ze goed gepresenteerd worden.

Dat je hierbij goed moet nadenken is logisch en dient enige aandacht. Zorg ervoor dat je kunstaasjes selecteert die onderling erg verschillen. Hiermee bedoel ik niet de kleur, maar het soort kunstaas. Mijn selectie bestaat meestal uit het volgende vijftal, waarmee ik iedere situatie aankan. Pluggen mogen niet ontbreken evenals een actieve jerk en swimmbait. Een shad, waar je d.m.v. van het gewicht van de loodkop, iedere waterlaag aankan, is er altijd bij. Spinners en of spinnerbaits zijn oudgedienden die nog steeds de boel behoorlijk wakker kunnen schudden. Als zesde is de Spin of Fly streamer voor mij onmisbaar, vooral als ik een snoek heb gelokaliseerd of er erg veel dressuur op het water aanwezig is. Voor geweldige, met natuurlijke materialen gebonden IP. Streamers kijk even op de volgende link.


De IP streamer krijgt van mij alle tijd om zich te bewijzen.

Dit is mijn selectie voor de polder en het grote water. Vanaf de kant gaat er vaak naar één stuk per kunstaassoort mee, in de boot vaak wat meer per soort, maar zeker niet meer dan hooguit twee kunstaasdozen. Ook in de boot heb ik meerdere keuzes in afgesloten bakken liggen, maar dat kost (vis)tijd en gehannes. Gelukkig maar, want anders geef je je selectie niet de tijd om zich te bewijzen. Je vist op deze manier langer door met je gekozen aasje en dat gaat absoluut succes brengen. Zoals ik al zei, je leert ze door en door kennen, waarbij je er alles uithaalt. Krijg je na verloop van tijd de indruk dat er in je meegenomen voorraad toch dat wonderaasje zit verborgen die niet in de selectie zit, dan ben je natuurlijk vrij om deze toe te voegen. Verwijder dan wel het geselecteerde aasje die het minst gebruikt, want anders is de doos snel weer te klein.

Ook pas je je selectie aan bij het seizoen waarin je vist. Nu in het voorjaar en de zomer, zijn het voor mij vooral kunstaasjes die over het algemeen wat ondieper te vissen zijn. Na verloop van tijd verander ik de selectie om ook in andere omstandigheden succesvol te zijn.  Mij, als werpende roofvisser, is de afgelopen jaren gebleken dat de vangsten zeker niet zijn teruggelopen door deze selectie en door meer echte vistijd en diverse presentaties zelfs omhoog zijn gegaan. Maar ook degene die trollend de rovers wil foppen, is het meer dan verstandig om het minimaliseren uit te proberen.  Je zult ook zien dat er een rust bij je binnenkomt tijdens de keuze van je kunstaas en dat is, voor mij althans, een groot gewin.

Probeer het dit seizoen eens.

Succes

ANDEREN LAZEN OOK