image description

*** VIDEO *** Doorzetten, doorzetten en nog een keer doorzetten.

De omstandigheden heb je niet in de hand.

Door Berthil Bos.

Ik heb weleens een artikel geschreven over het verschil tussen een goede roofvisser en een erg goede roofvisser. Hierbij komt nog de vraag of dit afhankelijk is van de vangsten of zijn er ook nog andere factoren.

Even een voorbeeldje. Als je de mogelijkheid hebt om wekelijks te vissen in water met een goede tot zeer goede snoekpopulatie, dan kan je op jaarbasis grote aantallen vangen. Beschik je over een boot en zijn de grote plassen, rivieren en kanalen je jachtterrein, dan zal er regelmatig een bak van mosrug gevangen worden. Natuurlijk moet je wel een beetje talent hebben. De frequentie waarmee je je hobby uitoefent heeft een grote invloed op je ontwikkeling als roofvisser. Waterkennis, productkennis en vistechnieken zullen sneller tot je bagage behoren.

Als je buiten het bovenstaande ook nog eens heel veel plezier hebt en je tegenstander goed behandeld, ben je in mijn ogen een topper. Nogmaals, de aantallen en het formaat zijn, bij mij althans, niet doorslaggevend. Natuurlijk kunnen we het snoekvissen net zo moeilijk maken als we willen, maar eigenlijk is het de eenvoud zelve, al is vriend snoek bij tijd en wijle zeer nukkig. Het is een goed begin om te vissen in of op water waar roofvis aanwezig is. Eenvoudiger kan niet, maar als je nog niet over waterkennis beschikt, kan het toch lastig worden. Goed, we vissen in ‘’snoekig’’ water en kunnen goed overweg met ons kunstaas. Als de snoek ‘’los’’ is, zal je merken dat het niet uitmaakt welk aas je aan de speld hangt, zolang je hem maar goed presenteert. Wat in de praktijk veel vaker tegenkomt is het feit dat de snoek niet thuis geeft, omdat de omstandigheden niet optimaal zijn.


Erg blij met dit visje op een bladstille en hete dag.

Die omstandigheden kunnen zeer variabel zijn, van ijs tot 30+ graden tot troebel water en/of zeer veel wind. En dan is Esox ook nog eens zo ondoorgrondelijk en laat hij ons aasje regelmatig links liggen. Net als velen van ons probeer ik één dag in de week te vissen en mijn werkzaamheden bepalen de dag waarop dat gaat gebeuren. Het kan dus zijn dat ik een visdag heb gepland, waarbij alles tegenzit. Ik heb al vele van deze dagen meegemaakt en ben tot de conclusie gekomen dat voor een dergelijke dag maar één eenvoudige oplossing is. Kort geleden maakte ik weer een dag mee, waarbij alles tegen zat, maar ik kon alleen die dag vissen. Zulke dagen geven mij vaak de inspiratie om een artikel te schrijven over de praktijk die iedereen begrijpt.


Ondanks het lange wachten toch geconcentreerd blijven.

Op een dergelijke dag dat het door welke omstandigheid dan ook niet wil, ben je snel geneigd om veel van kunstaas, stek of techniek te veranderen. Niets mis mee natuurlijk, maar als dat niet het gewenste resultaat geeft, is er maar één mogelijkheid. Doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten, wat trouwens niet altijd even gemakkelijk is. Het heeft geen zin om maar door te gaan met wisselen van kunstaas, want Esox heeft, door welke reden dan ook, geen zin om mee te spelen. Kies op dat moment een kunstaasje die al het vertrouwen van je in zich heeft en bevis de beste plekken die je kent. Dat kunstaasje moet wel aangepast zijn aan de situatie waarin je je bevindt. Ik bedoel hiermee, dat het kunstaas geschikt moet zijn voor omstandigheden waarin je vist.


Is helder water door omstandigheden ineens troebel, dan de spinner.

Is bijvoorbeeld het water erg troebel door de harde wind en stroming, zoals die bewuste dag en waait het nog steeds behoorlijk, dan heeft het geen zin om een streamer te presenteren. Dat presenteren is zo wie zo een hele opgave met al die wind en daarbij komt ook nog eens dat de streamer weinig opvalt in het troebele water. Een gedeelde plug met kogeltjes, een spinner of een shad met een grote schoepstaart is in dit geval een veel betere keuze.

Als je het juiste beestje aan de speld hebt, is het zaak om zoveel mogelijk plekken te bestoken, met in je bovenkamer steeds die gedachte, doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten. Je kunt ook naar huis gaan, maar dan ben ik toch liever in de natuur. Het gevaar van een dergelijke situatie is dat je op een bepaalde tijd volledig afgestompt bent. Hierdoor kan je dan die enige aanbeet van de dag missen en dan wordt het vloeken geblazen. Zoals ik in een eerder artikel al uitlegde kan je dan het beste alleen de beste hotspots bestoken om gefocust te blijven.

Succes.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Veranderen van vistechniek.
Willem Moorman -
image description
HART MAIO KAAP VERDIE FESTIVAL 2022
Willem Moorman -