Verslaafd aan Bonefish! (deel 3)

Verslaafd aan Bonefish! (deel 3) 

Tekst: Nico de Boer, fotografie: Nico de Boer, Henny Weel

In dit laatste deel gaan we naar de Bahama's, de British Virgin Islands en Tobago. Nico de Boer reisde de afgelopen zeven jaar naar een groot aantal warm water bestemmingen. Zo was hij ondermeer in Nieuw Caledonië, Bonaire, Florida, Cuba, Bahamas, British Virgin Islands en Tobago. Om daar in paradijselijke omstandigheden te vliegvissen op de 'Pirates of the flats'. Op Bonefish dus!
 
De Bahama’s tellen 700 eilanden, waarvan er 29 zijn bewoond. Columbus geldt als de ontdekker van de Bahama’s die hij ‘Baja Mar’ noemde, dat letterlijk ‘dalende zee’ betekent en waaraan de naam Bahama’s is ontleend.

De diepte van de zee rond de eilandengroep is in gebieden van honderden vierkante kilometers soms niet meer dan 40 tot maximaal 180 centimeter. En omdat de eilanden vlak zijn en er dus geen rivieren de zee instromen die slib afvoeren, is het water kraakhelder.  

De archipel is wereldvermaard om zijn ‘flats’. Wie ooit de Bahama’s bezocht zal beamen dat je werkelijk overal reclameteksten, borden of andersoortige aanduidingen van bonefishcharters tegenkomt.


Flats van de Bahama's

Ook in toerismefolders staan de mogelijkheden om te gaan vissen op bones prominent vermeld. De bonefish is zelfs zo’n nationaal product dat hij expliciet wordt aangegeven als ‘Reason for Visit’ (Bone/Fly Fishing) op de ‘Immigration Arrival Card’, het formulier dat je in het vliegtuig ontvangt en ingevuld moet inleveren bij de douane.

Allereerst bezoeken Henny en ik Bimini, dat uit twee kleine eilandjes bestaat op zo’n 80 kilometer uit de kust van Florida. Verblijven doen wij in de Bimini Big Game Club. Ik laat er een halve dag de vliegenhengel wapperen met 'Eagles Eye' Fred, een beroemde gids, die zijn faam volledig waarmaakt.


De outfit.

De flats liggen hier vrijwel voor de deur en Fred weet zijn skiff steeds zo te sturen dat ik de vissen goed kan waarnemen en de (schiet)worpen met mijn Sage One 9’6ft aftma 8 kan inzetten met rugwind. Super!

De Bahama's kunnen meteen niet meer stuk, ik vang er 11 in drie uur tijd. Hoofddoel van mijn trip ligt eigenlijk op de volgende eilandengroep die we aandoen, Abaco, dat de vorm van een boomerang heeft.


Een prachtige achtponder.

De binnenzijde van de boomerang bestaat uit flats, die hier ‘marls’ heten, omdat het hier merendeels om een kleiachtige bodem gaat vol met mangroven, waar de bonefish haar kraamkamer heeft.

Mijn jacht op de ‘grey ghosts’ zal echter door de matige weersomstandigheden worden teruggebracht tot slechts twee halve dagen met respectievelijk 5 en 8 bones. Te harde wind, grauw weer en keiharde regen verstoren mijn plan. Zo zie je dat het ook wel eens kan tegenvallen.

Grand Bahama Island (GBI) is onze derde Bahama-bestemming. Via internet had ik contact gezocht met Greg Vincent van H2O Bonefishing en dat blijkt een schot in de roos. Greg is van origine een man uit Wales en begrijpt de Europse sportviscultuur.

Zijn arrangementen zijn all-in met verblijf plus maaltijden in het Pelican Bay Hotel. Een Europeaan zal namelijk meestal zijn vrouw of partner meenemen en die kan – als ze niet mee gaat vissen – hier voldoende andere activiteiten ondernemen of gewoon lekker naar het strand gaan.

Omdat het helaas volle maan en springtij is, met nu een dikke meter verschil tussen hoog en laag water (normaal 40 centimeter), plus teveel wind, kan ik de eerste dag niet aan de (betere) noordkant van het eiland vissen.

De zuidkant biedt voldoende beschutting en is eigenlijk altijd een goede uitwijkmogelijkheid. Ik vang 10 fraaie Albula vulpes.

Omdat de noordkant van GBI bekend staat om zijn grote bones, zegt Greg dat ik het daar – ondanks het ongunstige tij – toch op mijn laatste dag nog even moet proberen. Met gids Ismael vis ik er vanaf bijna laag water tot begin opkomend tij, bij elkaar maar zo’n twee uur.


Aan de noordkant van GBI.

Maar wat ik zie is overweldigend. Talloze reuzenbones, vissen van meer dan 10 pond. Ik vang twee ‘grey ghosts’ van 8 pond (aan een McKnight’s Shrimpcrab) en dat zijn al geweldenaren. En met 36 bones in totaal vijf halve dagen vissen zeg ik:  Bahama Bones.....Waauuhh!

Paradijselijk ongerepte natuur op steile vulkanisch gevormde hellingen, eindeloze stranden, beschutte baaien en één vlak eiland. 'Back to basic' en 'laid back'. Dat zijn de typeringen van de British Virgin Islands.

Samen met Henny eilandhoppen we van Virgin Gorda, Anegada, Tortola en Jost van Dyke. Als we van Virgin Gorda met de ferry arriveren op Anegada is de omschakeling groot. Van het superluxe Bitter End Resort naar het wel erg basic Anegada Reef Hotel.

Op de ferry wordt ons gevraagd hoeveel dagen we op dit eiland zullen verblijven. En als we antwoorden vijf, worden we een beetje meewarig aangekeken.


Mijn vrouw Henny (foto's) is mee op de skiff van Kevin Faulkner.

De meeste bezoekers doen Anegada één dag aan, laten zich rondrijden met een taxi en gaan naar een strandpaviljoen aan de fabelachtig mooie oceaankust om daar te duiken of te snorkelen op het rif en om de vermaarde Anegada-lobster te eten.


Wat een droomvissen op Anegada.

Wij zijn hier met een heel ander doel, namelijk vliegvissen op Bonefish op de flats, die tot de top tien van de wereld gerekend kunnen worden. Ik vis een dag met gids Kevin Faulkner en vang vier kneiters van bonevissen, allemaal 8-9 pond.

Wij (Henny is mee op de skiff) hebben een onvergetelijke dag. Het weer is magnifiek, het licht prachtig en de waterwereld indrukwekkend. Door onze sterke polariserende zonnebrillen zien we vanaf de skiff haaien, roggen, barracuda's, bonevissen en een heel groot aantal zeeschildpadden.


Ik ben in het water gesprongen om een achtponder uit te drillen

En conche-schelpen. De beroepsvissers vangen die, halen de lekkernij eruit en dumpen de prachtige rose witte schelpen bij elkaar op de flats. De bergen conches vormen op die manier een nieuw eilandje waarop de natuur weer mangroven laat groeien en er weer kraamkamers voor zeedieren en vissen ontstaan.

In Florida viste ik meer op andere soorten en maar één ochtend op bones (met één vis als resultaat). Bonaire deden Henny en ik vaak aan en het vissen op de flat van Sorobon en in de (verboden) zoutpannen was daar altijd meer een tijdverdrijf naast het strandleven, maar elke keer kon ik wel een bonevis vangen.

Tobago is een paradijselijk Caribisch eiland. Met het oudste tropische regenwoud van het westelijk halfrond en met schitterende baaien en stranden. Met een vriendelijke bevolking, 'easy-going' en 'laid back', die met een groot gevoel voor humor lichthartig leven en heel veel lachen.

En je kan er bonevissen! Een reden temeer om er naar toe te gaan. En dus onlangs onze bestemming. Als ik een biertje bestel, krijg ik zo'n dode Engelse Pint in een halve literpul.

Later bestel ik een flesje Heineken en vraag om een slank fluitje als glas. Het heeft wat voeten in aarde en men begrijpt mij niet als ik het biertje inschenk met een schuimkraag ('froth' in het Engels).

Dat moet Gerard de Silva vast ook zijn overkomen, want anders krijg je niet zo'n bekende bijnaam op het eiland.

Frothy is dé 'captain' op Tobago (en vier maanden per jaar ook op het Portugese Madeira), met liefst drie biggame visboten (43 feet Bertram), waarmee vooral op marlijn wordt gejaagd, op grote tonijnen, zwaardvissen, wahoo's en mahi mahi (ook wel dorado's genoemd).

Als hij in de buurt van het Buccoo reef vist (waarvoor hij permissie heeft) vangt hij met zijn gasten King Mackerel, allerlei soorten Jacks, Snappers en Barracuda's. Maar ik ga voor de zogenaamde 'Inshore Fishing', het vissen met de vliegenhengel op Bonefish, Tarpon en Snook.


Frothy in de dril.

Een visserij waarvoor Tobago minder bekend is bij het wereldwijde legioen sportvissers, maar zeker moet prijken op de internationale 'wish list' voor vliegvissers. Ik vis drie keer een halve dag met Frothy en vang vanaf de kant twee snook en vier bones en vanaf de boot twee tarpons.


Ongewild spectaculair terugzetten.

Frothy vist zelf mee, vangt een fraaie bone en zet hem ongewild uit zijn handen springend terug. We nemen er een biertje op. Met een schuimkraag natuurlijk!

Websites:
Nieuw Caledonië: www.fishing-safaris.com; Cuba: www.cubaselecttravel.com; Bahamas: www.biggameclubbimini.com; www.nervouswaters.com; www.h2obahamas.com; British Virgin Islands: www.anegadaflyfishing.com; www.caribbeanflyfishing.com; Tobago: www.hardplay.net

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -