Verbod op warrelnetten goedgekeurd in Belgiƫ

Verbod op warrelnetten goedgekeurd in België

Het zat er al enkele weken aan te komen, maar vrijdag heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege effectief het verbod op warrelnetten en kieuwnetten goedgekeurd.

Dat verbod moet bepaalde zeezoogdieren, met name bruinvissen, beter beschermen. Een warrelnet wordt evenwijdig aan de kust opgesteld, is 50 tot 100 meter lang en wordt verankerd met ankers en betonblokken. Het centrale net vormt een "zak" waarin de vissen verstrikt kunnen geraken. Vandaar de naam warrelnet.



Maar de netten verstrikken niet alleen de vissen waarvoor ze bedoeld zijn. Ook beschermde diersoorten zoals de bruinvis zijn de pineut. Bruinvissen zijn een beschermde dolfijnsoort. En aangezien ze zoogdieren zijn, verdrinken ze door de warrelnetten.



Onder meer op aandringen van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele zit een verbod op warrelnetten al een tijdje in de pijplijn. Onlangs overhandigden vier natuurverenigingen nog een petitie tegen het recreatieve gebruik van kieuw- en warrelnetten met 22.000 handtekeningen aan minister Schauvliege. De actie kreeg de steun van tv-figuur Tom Waes.

Natuurpunt, Sea Shepherd België, Blue Shark en Sea First België reageren nu tevreden dat het verbod door de regering is goedgekeurd. De natuurorganisaties hopen wel dat er voldoende zal gecontroleerd worden "om te vermijden dat het verbod een slag in het water wordt voor de bruinvis".
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -