image description

Verbod op pulsvisserij binnen 12-mijlszone gestart!

Procedure verbod op pulsvisserij binnen 12-mijlszone BNZ nu al gestart!

 In navolging van de nieuwe Europese regeling heeft Minister Van de Heuvel de procedure opgestart voor het instellen van het verbod op vissen met elektrische pulsvaartuigen in de 12-mijlszone voor onze Belgische kust. Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), was lange tijd pleitbezorger van eerlijke regels rond pulsvissen en is tevreden met de beslissing:

Van zodra de Europese regelgeving deze zomer van kracht is, kan België met onmiddellijke ingang een verbod op pulsvisserij instellen in de 12-mijlszone, de territoriale wateren. Ik ben verheugd te vernemen dat Vlaams minister Koen Van den Heuvel nu al de procedure voor het verbod opgestart heeft. Ik ben een grote voorstander van het verbod, want sportvissers en professionele kustvissers klagen aan dat, eens een pulsvaartuig gepasseerd is, er voor hen nog weinig te vangen valt. Het tongbestand zou volgens hen sterk onder druk staan en er zelfs op achteruit gegaan zijn.”

“De pulstechniek wordt door de Nederlanders massaal gebruikt in het zuidelijk deel van de Noordzee. De methode is heel doeltreffend en kan ingezet worden in gebieden waar onze boomkor niet kan komen. Niet de techniek op zich, wel de veelheid waarmee deze ingezet wordt vormt een probleem. Vlaanderen heeft er steeds op gewezen dat het effect op de visbestanden en op het bodemleven moest onderzocht worden en dat er geen ongelijkheid mocht zijn tussen onze vloot en de Nederlandse vloot die werkt met de puls. Kleine vaartuigen ondervinden hinder omdat zij voor hun veiligheid niet kunnen uitwijken naar andere visgronden buiten de 12-mijlszone.”

Wij zijn vanuit onze werking bijzonder dankbaar dat er op deze wijze eindelijke een gepast en rechtvaardig antwoord komt op onze noodkreten. Graag betuigen wij onze oprechte dank aan Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) als pleitbezorger van eerlijke regels rond het pulsvissen en bevoegd Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) om de lokale overdruk op onze visbestanden in de Zuidelijke Noordzee (BNZ) af te remmen en aldus de toekomstperspectieven van onze sportvissers op zee en onze professionele kustvissers opnieuw de nodige zuurstof te geven door deze maatregelen in te voeren!