image description

Vega, Noorwegen ( 3 )

Heilbot

Terug naar de Heilbot, aangezien dat toch wel de leukste is om te vangen. Prachtige lange runs en wat een ongelofelijke power zit er in die platvissen, puur genieten en dat op relatief licht materiaal! 7 stuks heb ik gevangen!

En in onze groep zijn er plus minus zo’n 15! Gevangen en daarnaast nog wat gelost. Sandy Andy blijkt een ware killer voor deze platte rovers, dus niet eens het hele grote en zware kunstaas. Maar juist het wat lichtere/kleinere kunstaas waarbij je moet denken aan de maten 42 ,62 en 82 gram van deze zandaal imitatie.

Verreweg de meeste zijn  werpend gevangen met bijvoorbeeld de Westin W3 Powerstick (15-50 gram)welke makkelijk tot een grammetje of 100 aan kan. Dit in combinatie met een 2500 molentje en 14 a16/100 gevlochten draad en een 40/100 fluorocarbon leader van een metertje.


Theo met een mooie Heilbot gevangen met Sandy Andy.
 


Cool 50/50 shot van een mooie Heilbot.


Mijn absolute topaasje voor Noorwegen is Sandy Andy. Wat een perfecte zandaal imitatie is welke door zijn vorm snel beneden is!


Sandy Andy
Vijf van de zeven heb ik met Sandy Andy in diverse kleuren/ gewichten en daglicht omstandigheden kunnen foppen. Zelfs in de schemering rond 1.30 uur in de nacht! ,(het word daar niet meer donker) wist ik er één te foppen op een kleurtje dat speciaal voor deze nachtelijke omstandigheden is bedoeld. Twee stuks gingen voor een levende koolvis op een Westin Heilbot rig, maar dus verreweg de meeste op kunstaas. Qua formaat ligt de  gemiddelde lengte zo rond de meter ( 95 a 105 cm).

Wat voor degene op de kayak een mooi formaat blijkt wat nog net is te hanteren. Een paar kleinere en dus een paar grotere.., Het landen van deze vissen is best tricky. Gedurende de trip komen we erachter dat ze veel makkelijker met een groot net of zelfs met een kieuwgreep zijn te pakken dan met een gaf! Met een gaf flippen ze compleet waardoor je makkelijk de controle verliest. Terwijl met een net of kieuwgreep ze zich rustig houden, misschien toch wel een tip/idee voor bootvissers ?!


Heilbot vanuit de kayak, werpend gevangen met een Sandy Andy.
 


Flinke heilbot werpend gevangen rond 01.30 uur in de nacht! met een Sandy Andy in de kleur : Ghost Tobis.


Zeewolf
Slechts een aantal uur op een zeer winderige dag met regen een serieuze poging gedaan om zo’n zeewolf te vangen. Aangezien dit een soort is welke deze jongen nog nooit heeft gevangen is het een mooie afwisseling op de kunstaas visserij. Een speciale Zeewolf rig (fluo groene kous op een zijlijn met een nep octopus en een enkele grote haak voorzien met een reepje koolvis. Een stuk lood van +/- 150 gram om de boel op ongeveer 30 meter in diepte aan te bieden.

Heb een mooi stukkie uitgekozen aan de voet van een rotsachtig talud welke daarna nog verder de diepte in gaat. Een soort tussen plateau met hopelijk wat gaten in de rots structuur waar de zeewolf zich kan verstoppen. Werkelijk waar binnen een paar minuten, beet!

En na een beetje getouw trek komt me daar een prachtige zeewolf boven. Het ‘prachtige‘ is relatief maar een indrukwekkend schepsel is het zeker!! Gelukkig heb ik mijn gaf bij want zo’n bruut moet niet in je vingers bijten want dan zijn ze weg. De zeewolf tandafdrukken staan nu in de rvs gaf!! De uren daarna nog wel wat aanbeten gehad, echter geen vis meer kunnen landen.


Zeewolf, een heus monster met een gebruiksaanwijzing!
 


Vega, het perfecte kayak eiland!


Vega een waar kayak paradijs
Al met al hebben wij een schitterende tijd beleefd op dit ruige eiland. Een locatie die zich perfect leent voor de kayak visserij om diverse redenen. Niet alleen is de onderwater structuur dusdanig gevarieerd dat er echt overal wel mooie vis is te vinden. Ook het wegennetwerk en toegankelijkheid naar het water is rondom het eiland perfect te noemen. Zodat er met vrijwel elke windrichting wel een stuk is te vinden wat enigszins in de luwte van de bergen ligt.Of je in ieder geval een aflandige wind hebt waardoor er weinig golf opbouw is.

Ondanks dat we gedurende onze verblijf geen enkele haring hebben gezien hebben we een fantastische visserij beleefd. (de haring zegt dus niet alles) En zijn er weer vele persoonlijke records verbroken en dat terwijl we toch allemaal al ruime Noorwegen ervaring hebben. Qua Heilbot blijkt het een schot in de roos en kan niet anders zeggen als je die eenmaal aan je hengel hebt gehad ben je verslaafd. Vega, een mooie herinnering en wie weet tot ziens!!

Hier de link naar het eerste en tweede deel!

Till the next adventure….

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience

ANDEREN LAZEN OOK