‘Veel wind brengt grote snoek…’


“Veel wind brengt grote snoek”

Door Priscilla Fransen

Na alle hectiek van het verhuizen en klussen eindelijk weer een heerlijke visdag. Eerst lekker uitslapen en aan het eind van de ochtend gaan we op weg naar de haven. Er staat een stevige wind. Schuimkopjes op het water. Dat is dus ongeveer windkracht 4/5Bft heb ik geleerd bij het vaarbewijs. De wind komt vandaag uit het zuiden.

De bedoeling was om lekker te gaan dropshotten en te verticalen, maar gezien de harde wind gaan we eerst trollen met groot rubber. Mijnvismaat Chris heeft een goed gevoel bij snoek vandaag. “Veel wind brengt grote snoek”, zegt hij altijd. In de tijd dat Chris de boot klaarmaakt voor vertrek ga ik met een vaste hengel en wat maden even oriënteren op wat er nu voor een witvis zwemt in de haven.

Iedereen spreekt er namelijk in de haven over dat er zo veel witvis zwemt. Voor de roofvisser is het wel heel belangrijk dat je weet wat er dan allemaal leeft hier. Tot mijn verbazing is het grootste deel van wat ik vang roofblei, allemaal rond de 8cm. Er wordt hier in de regio veel gespeculeerd over waarom er de laatste 2 jaren zo veel minder snoekbaars wordt  gevangen.


Uitzoeken wat voor vis er nu in de haven rondzwemt…

Sommigen denken dat dit komt door de aanwezige beroepsvisser, maar het lijkt wel of de roofblei de snoekbaars verjaagd heeft. Later thuis toch nog eens meer in verdiepen… Chris heeft intussen de boot zover ingericht dat we kunnen vertrekken.

Normaal vissen we de haven ook uit, maar het waait vandaag zo hard dat het niet verantwoord is in de haven te trollen.  Er passeren in het weekend veel boten in de haven en met deze harde wind kun je beter de overige scheepvaart alle ruimte geven om te kunnen manoeuvreren. Veiligheid staat te allen tijde voorop.

Nu we de haven uit zijn, gaan meteen de hengels uit de rekken en worden ze met groot rubber overboord gezet. We beginnen met grote twisters van 30cm, allebei groen/geel. We varen richting een mooi ondiep stuk water vol met plantenbedden. Geheel onverwacht blijven de aanbeten uit. Tijd voor een andere techniek.

We pakken nu onze jerkhengels om  boven de plantenbedden te jerken. Het valt niet mee om met de frontroller op de plek te blijven bij windkracht 5. Toch word ik verblijd met een aanbeet. Een kleine snoek, maar net voor de boot slaat hij zich los. Ze bijten, dus dat geeft een fijn gevoel.

Verderop in de middag besluiten we te gaan trollen in de vaargeul, dit is de open verbinding naar de Rijn en hier behalen we regelmatig mooie resultaten. We voorzien de hengels van een ander rubber. Chris vist met the jackal perch 20 cm. en ik met een grote double tail 25 cm zwart/rood. We hebben nog geen 5 minuten gevaren en ineens slaat de hengel van Chris bijna uit zijn hand. Langzaam gas terug van de motor.


De hengel sloeg bijna uit zijn hand…

Een veel gemaakte fout door de adrenaline is het gas direct helemaal dichtdraaien. Grote kans dat de lijn dan slap valt en de vis kan dan ontsnappen. Gelukkig is dit niet het geval bij Chris en  meteen is het duidelijk dat er aan zware vis gehaakt is. De snoek vecht als een dolle, ze springt zelfs geheel uit het water. Echt een fantastisch gezicht.

Omdat we 30 meter achter de boot  trollen geeft de snoek een flinke drill. Het duurt wel even voordat de schone omasnoek bij de boot is. Ze slaat een paar keer en neemt weer een run. Deze keer niet zo ver, ze wordt moe. Bij aankomst kan Chris de kieuw greep toepassen om vervolgens de snoek ondersteund vast te leggen op een foto.


Prachtige omasnoek voor Chris.

Als de foto is gemaakt  meten we haar in het water, de perfecte plaats om je vangst te meten. Chris zijn PR werd verbroken met een mooie 119 cm snoek. Echt een reus van een vis. 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreamfisher Proefdag Eiland van Maurik
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -