image description

Veel hengel in één: SP1 Pro Cast

Door Berthil Bos

SP1 Pro Cast

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van Spro of ik een hengel uit de nieuwe SP1 serie wilde testen. Dit wilde ik natuurlijk graag doen, aangezien Spro goede producten op de markt brengt en vaak innovatief bezig is op dit gebied.

De SP1 Pro Cast is fantastisch afgewerkt.

Ik kon kiezen uit een groot scala hengels, maar mijn oog viel op een stokje van 235cm. Deze hengel bleek de naam SP1 Pro Cast B235MH te hebben gekregen, maar ik had hier in eerste instantie andere bedoelingen mee.


Ik had behoefte aan een hengel voor diverse vistechnieken.

 Ik had behoefte aan een baitcaster waarmee ik diverse vistechnieken kon uitoefenen. Er kwamen als maar meer hengels mee in de boot en voordat ik een aanhanger moest huren, moest daar maar eens verandering in komen. Ik koos voor een 40 tot 90 grammer met een wat parabolische actie. De lengte van 235 is ideaal als handhengel bij het trollen of het fireballen op snoek dichtbij de boot. Ook het werpen met wat groter rubber, spinnerbaits en ander kunstaas is met deze lengte perfect in de controle te houden. Met kortere lengtes is deze controle een stuk minder en te veel lengte is m.i. onhandig in de boot. Door de lengte kan je goed op het bodemverloop reageren bij het slepen en door de parabolische actie van de hengel zal je zien dat je minder vis direct na de aanbeet verspeelt.


Ook trollend is deze hengel een perfecte vismaat.

Dit is ook de reden waarom ik voor deze hengel kies bij het fireballen op snoek. Door wat meer lengte houd je de aasvis wat verder van de boot en kan je beter de haak zetten. Aangezien je direct onder je top vist, op meestal 3 tot 6 meter, is het goed dat de hengel iets vergevingsgezind is. Let wel, de actie is parabolisch, maar dat wil niet zeggen dat de hengel niet snel is. Verbazingwekkend snel zelfs en uiterst gevoelig. De SP1 Pro Cast doet natuurlijk zijn naam eer aan, aangezien hij zeker zijn mannetje staat bij het werpen met kunstaas. Hij heeft geen probleem met het iets overbelasten van het werpgewicht of het iets te licht kunstaas dan het aangeven werpgewicht 40 tot 90 gram. Hierdoor kan ik vele soorten kunstaas op een succesvolle manier zwemles geven en dat met één en dezelfde hengel.


Bij het werpen met groter kunstaas mag je gerust wat overbelasten.

 Zoals ik gewend ben van Spro, is de afwerking voortreffelijk en de prijs-kwaliteit verhouding buitengewoon prettig. Als ik mijn voorraad handmade hengels nu vergelijk met één van de mooie hengels uit de SP1 serie van Spro, dan kom ik tot de conclusie dat de ontwikkeling in hengelland goed en erg snel gaat. Dit is natuurlijk goed nieuws voor de sportvisser, die zonder concessies te doen, een zeer goede en mooi hengel kan aanschaffen voor een leuke prijs. De SP1 Pro Cast is er in drie andere uitvoeringen, zodat je ook wat lichter of zwaarder kan kiezen.  

Kijk eens op de site van Spro of bezoek een hengelsportwinkel en laat je verassen door de kwaliteit en de veelzijdigheid.

2310-235

Pro Cast B235M

2,35m

1,21m

172.0 gr

30-60g

2

9

2310-236

Pro Cast B235MH

2,35m

1,21m

178.0 gr

40-90g

2

9

2310-237

Pro Cast B235H

2,35m

1,21m

204.0 gr

50-120g

2

9

2310-238

Pro Cast B235XH

2,35m

1,21m

212.0 gr

60-150g

2

9

CODE

MODEL

LENGTE

TRANSP. LENGTE

GEWICHT

WERPGEWICHT

DELEN

AANT. OGEN

ANDEREN LAZEN OOK