Vaste stok op maat

Vaste stok op maat

Door Wilbert van Beek

Voor nagenoeg iedere visser bestond de eerste kennismaking met de hengelsport uit het vissen met een vaste hengel op voorntjes, baarsjes en wat er anders aan klein spul wilde bijten. Ook ik startte ooit met een glasfiber telescoophengel van een metertje of vijf. Vanaf die tijd is het vissen met de dobber aan de vaste hengel voor mij echter favoriet gebleven. Door de jaren heen is de kwaliteit van de gebruikte materialen en de ontwikkeling van vaste stokken echter gigantisch vooruit gegaan en de vaste hengel waarmee ik tegenwoordig vis, is nauwelijks meer te vergelijken met dat glashengeltje waarmee het ooit begon. Dat maakt het allemaal wel een stukje gecompliceerder, want waar let je op als je anno 2005 een vaste hengel wilt gaan kopen. En hoe houdt je deze vaak kostbare en fragiele stok vervolgens in topconditie? In een tweeluik waarvan onderstaand het eerste deel, geef ik graag een aantal bruikbare hints en tips.

Vaste hengels zijn op basis van het systeem waarin hun uiteindelijke -lengte tot stand komt in te delen in telescoop-, insteek- en oversteek-hengels. Het gebruik van de ooit megapopulaire telescoophengel wil ik afraden. Nadeel van dit hengeltype is namelijk dat je altijd moet vissen met een lijn welke ongeveer even lang is als je hengel, simpelweg omdat de telescoop niet makkelijk kan worden afgestoken (ingekort). Ook insteekhengels lijken een uitstervend ras, maar voldoen prima op lengtes tot maximaal 11 meter. De insteekhengel heeft in de regel een kleinere diameter dan een oversteekhengel bij gelijke lengte en zal bij grotere lengte dan ook wat eerder gaan doorhangen. Dat maakt dat onze voorkeur zeker voor de lange hengels uitgaat naar het oversteektype. Met deze wetenschap vertrekken we naar de hengelsportzaak en daar sta je dan voor een rek met een groot aantal hengels op volle lengte. De ene stok ziet er al fraaier uit dan de ander, want het oog wil tenslotte ook wat. En als je dan op voorhand niet al min of meer weet wat je wilt, zie je door het grote aanbod al snel de bomen niet meer door het bos…

‘Verzorg je kostbare hengel goed, er zijn voldoende beschermende foefjes waarmee je een lange levensduur garandeert.’


Lengte
Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen hoe lang de hengel moet zijn. De maximale lengte is bij het -vissen van wedstrijden vaak gelimiteerd. Wel dient opgemerkt te worden dat de fabrikanten en reglementen op dit moment in een overgangsperiode -zitten: van 9,50 meter naar 10 meter en van 11 meter naar 11,50 meter. Een aantal fabrikanten speelt daar handig op in door standaard een 50 cm lang verlengdeeltje mee te leveren.
De CIPS (het internationale orgaan voor de wedstrijdvisserij) heeft -overigens vrij recent de maximaal toege-stane -hengellengte tijdens de EK’s, WK’s en andere officiële internationale wedstrijden teruggebracht van 14,50 meter naar 13,00 meter. Gewicht van een hengel
Bij het aanschaf van een vaste stok zie je veel hengelaars juist veel aandacht schenken aan het totaalgewicht van de hengel, terwijl dát gewicht eigenlijk van ondergeschikt belang is. Het gewicht uit de folders is gebaseerd op het gewicht dat de weegschaal zal weergeven als de hengel zonder -doppen wordt gewogen.
Het advies is om bij je hengelsport-winkelier de hengel eens op totale lengte in elkaar te zetten en plaats te nemen op een viskist. Het gewicht dat je dan ervaart, is het balansgewicht van de hengel. Het balansgewicht wordt bepaald door het hengel-gewicht, maar ook door de samenstelling en dia-meter van hengel. -
Zo kan het zijn dat een hengel met een eigen gewicht van 800 gram -lichter aanvoelt dan eentje van 600 gram, door een lager balansgewicht. Een aantal fabrikanten -specificeert deze waarde dan ook en geeft ook aan op welk punt de -hengel het best vastgehouden kan worden, zodat de balans ideaal is. Ook loont het de moeite om verschillende -hengels eens op volle lengte met elkaar te vergelijken.
In dat opzicht was de vaste hengelshow die De Hengelsport Reus het afgelopen voorjaar in Drempt organiseerde een ware ‘eye-opener’. Daar lagen werkelijk tientallen modellen en merken hengels op volle lengte uitgestald en was er alle ruimte die stokken onderling goed te vergelijken.

‘Je moet er tegenwoordig werkelijk van alles mee kunnen - en dat kan ook als je de juiste hengel selecteert.’


De koop
De aanschaf van een vaste hengel is een zaak waarbij de persoonlijk smaak een belangrijke rol speelt en als je een juiste keuze maakt ook een investering voor jaren. De hengel moet lekker in de hand liggen en zijn afgestemd op jouw visserij. Zo worden speciale ‘packs’ (combinatie van hengel + -topsets) op de markt gebracht die prijstechnisch zeer interessant kunnen zijn. Advies is dan ook om goed te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken waarbij de continuïteit van de fabrikant en de -bijbehorende service belangrijke -factoren zijn. Hoe je met goed onderhoud de levensduur van je hengel -verder kunt maximaliseren en hoe je deze klaarmaakt voor de eerste -vispartij, kun je lezen in het volgende nummer van Witvis Totaal. Dit gedeelte van het eerste artikel uit een serie over het kiezen/aanschaffen van de juiste vaste hengel is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in het nieuwe nr. 20 van Witvis Totaal, dat rond 24 juni 2005 voor € 6,60 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk.
Klik hier voor meer informatie!

‘De hengels van tegenwoordig zijn nauwelijks meer te vergelijken met die van een aantal jaren geleden.’


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -