Vangstberichten zout en zoet tot 22 mei 2007

 Vangstberichten zout en zoet tot en met 21 mei
Zout door Arthur van Tienen

Daar gaan we weer!
 
Afgelopen week veel mensen aan het vissen geweest met natuurlijk dit lekkere lange weekend met de Hemelvaart en de voor velen daarop volgende verplichte A.D.V dag.
 
Eerst de kantberichten maar. De makreel is gearriveerd van de week en ze worden gelukkig overal al gevangen, Oosterschelde bij het geepvissen, op de Pier van Hoek van Holland tijdens het zeebaarzen, Pieren van IJmuiden en Scheveningen etc..

De geep laat ook zich van haar/zijn beste kant zien en je kunt er zoveel vangen als je wilt, neem niet teveel mee naar huis maar en zet de vis die je niet meer nodig hebt terug. Runderhart, makreelbuikje, zager en natuurlijk kleine lepels doen het beste, voordeel van lepels is dat je weinig “slikkers” hebt wat bij al het andere aas wel het geval is.

Tongvangsten beginnen schoorvoetend aan te trekken en waar anders dan in Zeeland kun  je s’nachts al een lekker tongetje vangen. Tussen Westkapelle en Vlissingen de beste kansen. Banjaard en Westenschouwen Haamstede nog geen bijzonder vangsten van tong gemeld, sterker nog, je vangt op deze stekken gewoon op de bodem haast helemaal niets!

Oosterschelde vooral geep, doen het bij wedstrijden ook goed dus hou dit in de smiezen, geep is een scoorder!!, bot matig op en aan de Oosterschelde, paling matig
Waterweg gebied wisselend, tijdens een zeebaars competitie afgelopen zaterdag werden er door ruim 25 man/vrouw slechts een paar baarzen gevangen, vissers die echt wel weten hoe ene baars te vangen is, waarschijnlijk is het paaigedrag van de baarzen in het geding want ook op de pier van Hoek van Holland werden er zeer weinig baarzen gevangen.


 Scharrenbal!!!

Fint is er nog niet, paling wordt mondjesmaat gevangen in de Waterweg en het Calandkanaal.
De bot is ook nog niet erg actief in de Waterweg, evenals de tong. Voor het vangen van een vis zijn de beste kansen in de nachtelijk uren, dat brengt de meeste vis!
Stranden matig met wat zeebaars en bot, Pieren van Scheveningen en IJmuiden matig met nog wat gulletjes en zeebaars, makreel werd er zoals eerder vermeld ook al gevangen.
Zaterdag de Hart wedstrijd van De Zeenaald, een wedstrijd ten gunste van de Hartstichting. inschrijven via de site van de Zeenaald, vissen in de Dintelhaven van 10.00 tot 14.00.
 
Bootvisserij
 Wrakvisserij is goed, eind mei en juni zijn per definitie toch goede maanden voor de wrakvisserij, mooi gullen worden er gevangen.
Geankerde visserij is prachtig, scharren liggen drie dik voor de kant en je kan je echt helemaal klem vangen als je de juiste stek treft, zowel in het Zuiden als Midden is het scharrenbal!
Afgelopen week met de Sirius weggeweest en er werden bij de MV boei voor de Maavlakte tussen het scharren geweld door toch nog aardig wat wijtingen gevangen, wel veel ondermaats ( < 27 cm)
Voor de rest is visserij vanuit de boot op zeebaars rustigjes, het makreelseizoen zal nu wel weer beginnen nu de makreel weer in ons kustwater te vinden is.
Zondag 1e Pinksterdag de Dré Vriends Cup, de enige grote wedstrijd voor kleine bootjes in open verband
Groet en tot volgende week, Arthur

 Witvis door Willem Stolk

Het is erg wisselend met de vangsten. Diverse uiteenlopende vangsten op diverse wateren. Het is altijd lastig zo tegen het paaiseizoen, maar uiteindelijk heeft eenieder genoten en daar gaat het natuurlijk ook om.

Leo Wouters met de Bolo
“Opkomend water is meestal gunstig, nu echter was het in combinatie met de wind op de kop een lastige factor voor de bolo. Ontzettend veel lijnzwemmers! Ik ving uiteindelijk 9 platten van 3 kg. en een fikse roofblei. Toch nog een mooie dag…

Nico Breevaart
Hemelvaartsdag op de Waal: diverse mooie voorns weten te vangen maar de brasems lieten het afweten. Slecht 1 exemplaar gevangen (42 cm). De dag begon regenachtig en de wind trok ook nog eens aardig aan!

Op pad met de kids: Samen met mijn dochter gingen we op pad – een mooie binnenwatertje was het decor; Zij met de vaste stok en ik met de feeder. Zij hebben een aantal mooie voorns van 20 cm en groter
gevangen en waren zo trots als wat!  Er zwemmen daar aardig wat karpertjes
rond, hiervan een paar gevangen. Daarnaast nog zo’n 15 vissen gevangen
waarvan ik twijfel of het wel karper is. Het kunnen volgens mij ook giebels
zijn. De grootste van ruim 32 cm”. Aldus een tevreden vader.

Jaap van Dijk – NH kanaal
“Gisteren heb ik meegedaan aan een onderlinge wedstrijd van mijn eigen visclub aan het NH-kanaal. Door de vlagerige zijwind was het moeilijk een hengel van 13 of 14 meter vast te houden. Sommigen kozen daarom voor een wat kortere stok. Ondanks de wind waren de vangsten niet slecht. Winnaar werd Hans Hollestelle met 18.200 gram. Ik kreeg de grote platten er niet op en viste een gewicht van 7.540 gram bij elkaar. De vissoorten die werden gevangen waren heel divers. Natuurlijk veel brasem, blankvoorn en kolblei, maar ook alver, ruisvoorn, kopvoorn en karper behoorden tot de gevangen soorten”.

 Wildervanckkanaal bij Boven Pekela
“Zondag een koppelwedstrijdje gevist met 9 koppels. Ideale omstandigheden, mooi weer, weinig wind en nog vangen ook. Plaats was het A.G. Wildervanckkanaal bij Boven Pekela. Winnende koppel had 11½ kg vis. Alle koppels vingen vis, dus een geslaagde visochtend”. Aldus Frans Luyckx.

Zijtak Twente kanaal
Martien Optendrees viste mee met de jaarlijkse open gescheiden Koppelwedstrijd, georganiseerd door t’Zumpke uit Enter. “Het weer zat erg mee, droog en een ZW windje, maar ondanks dit gegeven vielen de vangsten erg tegen. Vak A in totaal 9 kg en in vak B 28 kg. In het laatste deel van het vak, is de meeste vis gevangen. De
vis die is gevangen bestond hoofdzakelijk uit mooie brasems van rond de 2
kg.”

Barbeel in Twente!
Nog een leuk berichtje. Een collega visser van Martien Optendrees ving het afgelopen weekend zijn eerste barbeel in de schipbeek hier in Twente. Wij hadden hier nog niet eerder van gehoord! Waar stopt de opmars van snorremans? Aldus Martien Optendrees.


Nico Breevaart samen met met zijn dochters aan het water - een puike vader…


 Door de verkiezing “Visfoto van het jaar” worden de lezerfoto’s doorgeschoven naar volgende week!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -