Vangstberichten tot dinsdag 27 mei 2014

... tot dinsdag 27 mei 2013


Het roofvisseizoen staat voor de deur. Alle spullen in orde? Dankzij de warme lente is de algenbloei én de zomervis vroeg aan de kust gearriveerd. De redactie van Total Fishing verwelkomt jullie vangstfoto's graag. Denk bij het fotograferen wel aan het welzijn van de vis.


Het Oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een voorjaarsvlinder. Vooral te zien in het oosten van Nederland.

Lastige visserij  

Na een weekje afwezigheid hier weer de bekende vangstberichten aan en op het zoute water. Eerst de discussie over de warnetvisser die het halve Europoortgebied tot een ware hel maakt voor de Sportvissers, alles staat bijna benet  en verenigingen moeten uitwijken naar minder goede locaties vanwege de aanwezigheid van netten.

Laten we wel de weg van overleg volgen en geen eenmansacties beginnen tegen deze schipper want daar schiet niemand iets mee op. Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland zullen met het Havenbedrijf en betrokken schipper in overleg moeten gaan om dit te stoppen.
 
Kantvisserij
 
Het is lastige visserij geweest met die meibloei in het water. Het lijkt wel of de vissen het ondiepe water mijden om zodoende niet die algentroep in hun kieuwen te krijgen. Vooral de Zuid Hollandse en Noord-Hollandse stranden waren erbarmelijk slecht. 
 
Ook tijdens de Richard Solleveld Bokaal waren de vangsten dramatisch en dik 50 mensen van de 180 inschrijvingen vingen geen vis. De winnaar had even 60 centimeter met twee tongen. 
 
Voor de rest was het een fantastisch geregelde wedstrijd met een supergezellige afterparty na afloop in Maassluis met een puike prijzentafel goede en sfeer. Volgend jaar wordt deze wedstrijd gehouden op zaterdag 15 juni.


Winnaar bij de korpsen Richard Solleveld bokaal: het Hengelsport Eagle Team.

De kantvangsten van Den Helder tot Hoek van Holland zijn zoals gezegd een drama met wat botjes en een enkele zeebaars. Hopelijk komt daar snel verandering in!

Het Europoortgebied is redelijk. De Stenen Glooiing staat afgenet dus daar kun je niet vissen. De Maasvlakte 2 zijn ze weer aan het opspuiten aan de stranden, dus voorlopig niet vissen op het badstrand. Het recreatiestrand is open maar geeft slechte vangsten, de zeebaars is hier nog niet echt actief.
 
Tong gaat nu een beetje lopen in de Waterweg richting Rotterdam. Er is nog een enkele gul en wat bot te vangen. De fint is nog niet gesignaleerd. Er is wel wat paling gezien maar nog geen bekende palingexplosie.


Beste drie NK Boot 2014, links Ernest Ripson, bronzen plak, in het midden Kees Westdorp, Nederlands Kampioen, en rechts Sjaak Verburg, winnaar van het zilver.

Bij een wedstrijd in de Dintelhaven werd er door de Eurovissers goed gevangen. Winnaar Gilles Traas had ruim drie meter vis met spiering, bot en grondels.
 
De Zeeuwse stranden doen het redelijk tot goed. Zeebaars, geep, bot en nog wat schar zijn de voornaamste soorten. Zaterdag 31 mei is op de stranden van Walcheren de tweede Penn Korps Competitie wedstrijd. Domburg is nu het strijdtoneel.
 
De Oosterscheldedijken en -strandjes zijn in de ban van de geep. Zowel de Steilore Trofee als het Tholens kampioenschap werden beslist door gepen, prima visserij en leerzaam, ik moedig iedereen aan dit op te pikken.


Sjaak Verburg met een dikke bot tijdens het NK Bootvissen 2014.

Bootvisserij

Het makreelseizoen gaat weer beginnen. Het is nog niet echt wild maar ze zitten er al. Ook de gladde haaitjes beginnen langzamerhand gevangen te worden. De schol- en scharvangsten zijn nog steeds prima.


Meibloei zorgt voor schuimkoppen op het strand!

Afgelopen zondag was het Nederlands Kampioenschap Bootvissen op de Maatje Adriana (naar mijn mening een van de beste huurkotters van Nederland) en met aan boord twintig toppers die streden om de titel.

Na een zenuwslopende strijd werd Kees Westdorp van HSV Westkapelle opnieuw Nederland Kampioen met als tweede Sjaak Verburg van HSV OKO. Ernest Ripson van HSV de Edelkarper wed derde.

Voor het verslag en complete uitslag zie www.sportvisserijnederland.nl

De monding van de Oosterschelde is prima, tong komt nu goed uit het water.
 
De wrakvisserij is goed. Juni is meestal een topmaand voor het wrakvissen dus neem het waar bij rustig weer.
 
Tot volgende week!
 
Arthur.

Bijna zover


Zaterdag mogen we weer achter de roofvissen aan in Nederland. Lees wel even goed de vergunning door, daar er ook nog verengingen zijn die op een later tijdstip de opening hebben ingesteld.

Materiaal weer in orde? Hengels, lijnen, kunst- en dood aas? Voor de bootbezitters de boten en motoren natuurlijk, accu opgeladen en alle papieren in orde? neem gewoon even de tijd om alles te controleren zodat je niet voor verassingen komt te staan.
 

Natuurlijk kunnen jullie weer de vangstfoto’s naar Total Fishing sturen. Blijf wel voorzichtig met fotograferen. Leg je spullen tijdig klaar zodat je alles ook snel kunt afwerken in het belang van de roofvissen natuurlijk.

Veel succes tijdens de eerste dagen.
 
Volgende week weer de actuele vangst berichten,
 
Piet.

Een baarsje te vangen

 
Ondanks de vele netten rondom het Europoort gebied is er gelukkig toch nog wel een zeebaarsje te vangen. Vergeleken met het vorige seizoen lopen we al heel wat weken voor. 
 
Toch vang je, ondanks dat de zeewatertemperatuur relatief hoog is voor de tijd van het jaar, toch regelmatig nog heel wat vissen die boordevol hom en kuit zitten. Tja ergens logisch, want Moeder Natuur kun je uiteindelijk niet dwingen, toch! 
 
Opvallend is, dat er met regelmaat best wel mooie dikke gezonde zeebaarzen worden gevangen. Dit geldt voor zowel het gehele Europoortgebied als ook noordelijk gelegen golfbrekers! 
 
Ook daar zijn de vangsten momenteel al een stuk beter dan het afgelopen seizoen. Ik kreeg van een vismaatje van het bericht dat er rond het strand van de Nieuwe Maasvlakte soms mooie baarzen worden gevangen aan steekzagers. Beste manier is volgens hem een schuivende lange dwarrellijn van circa een meter met als haak een stevige 5/0 uitvoering! 
 
Vooral als er een stevige zuidwester heeft gestaan ontstaat rond dit uitgestrekte strand een behoorlijke branding: 'thé place to be' als het om de stekels gaat!
 
Tijdens mijn workshops worden er met regelmaat leuke zeebaarzen gevangen.
 
Maaaarrrr….dat deze vlieger niet altijd opgaat bleek afgelopen zaterdag maar weer eens toen we met negen deelnemers niet één aanbeet wisten te scoren!  
 
Ondanks de irritante regen kon ik het toch niet laten en ben ik vanmorgen voor een paar uurtjes richting pier van Hoek van Holland gereden.
 

Een goede keuze...
 
Een goede keuze zo bleek al snel want na pakweg twee uur vissen kon ik drie mooie dikke zeebaarzen bijschrijven! De aanbeten waren opvallend hard en agressief! Heerlijk.
 
De gebonden jigkop Gator combi deed het weer.
 
Dus als je effe tijd hebt dit weekend is het zeker de moeite waard om de pier of uiteraard een andere zeebaarsstek met een bezoek te vereren! Het beste kunstaas is….”ja hoor daar komt ie weer” de gebonden jigkop Gator combi en de S&P shad van Culprit voorzien van een fluo rode jigkop!
 
Stekel ze,
Joop.


Hallo vissers, voor de eerste sessie op de zeebaars dit jaar vanuit de branding maar weer eens de noordkop ingedoken. De noordwestenwind van de laatste dagen staat garant  voor een mooie branding waar de zeebaars zo van houdt omdat er lekker veel eten los gewoeld wordt. 

Helaas draaide de wind naar de noordhoek die de wind dan van de zijkant geeft en het allemaal wat lastiger maakt...


...Het was een gokje want ik wist dat door de vervroegde algenbloei en door het relatief warme voorjaar het wel eens lastig zou kunnen worden. Maar op deze stranden heb ik zoveel prachtige baarzen gevangen en ook zonder vis zoveel mooie uurtjes beleefd dat de druk om het weer te proberen bijna onontkoombaar was.

In je dromen heb je dan al een aanbeet gehad en zie je de hengel krom gaan (of was het wat anders ?), maar vangsten uit het verleden...


...Dit keer gevist met mesheften en franse tappen die normaliter altijd wel garant staan om de eer te redden. De watertemperatuur hangt nog steeds rond de magische 12 graden dus het zou moeten kunnen. De grotere zeebaarzen trekken vanuit het Engelse kanaal naar boven zodat ze bij ons in de noordkop altijd wat later zijn dan de zuidelijke stekken.

Maar helaas bleven de knal harde aanbeten uit op de lange Penn Rampage hengels die prima strak bleven in de branding en het lood gemakkelijk tegen de wind in verderop in zee parkeerden...


...Het is zeker al mogelijk om een zeebaars te vangen op onze stranden in de noordkop maar voor mijn gevoel en vanuit mijn ervaring moet die bloeier toch uit zijn en de temperatuur van het water nog ietsje hoger.

Hopelijk wordt het dit jaar een beter zeebaarsjaar vanaf onze stranden in de noordkop want 2013 was mijn slechtse jaar tot nu toe. Maar gelukkig is het ook zonder vis genieten aan het strand...


...Als je bovenop de strandafgang staat kun je al een beetje beoordelen welke dam je de meeste vangstkans zou kunnen geven. De ene dam is de andere niet qua zandopbouw dus het 'lezen' van de zee is wel belangrijk.

Waar geen branding loopt zitten de wat diepere gaten die meer kans op vis bieden. Ik wens u allen een prachtig zeebaarsjaar toe en hoepeltje krom trekkende toppen. Visgroet van Lucky Luc Mom.


De Gele Plomp, een goeie beschutting voor van alles...


Hallo vissers, soms gaat het in het licht aan het Noordzeekanaal als een speer en haal je doubletten van dikke tongen binnen. Daarnaast soms mooie wijtingen en vette steenbolken. De verwachtingen voor het donker zijn dan groot maar soms valt het dan even compleet stil.

Gelukkig herstelt zich dat meestal later in de avond weer...


...Een leuke gadget voor meer attractie voor de tong was het loodje dat je had voorzien van een breekstaafje. Als je af en toe een metertje draait had dit mijns inziens zeker invloed op de aanbeten die daarna volgden.

Een bijkomend voordeel is dat je je onderlijn goed ziet aankomen bij de kant om eventueel vast raken te voorkomen...


...Deze loodjes die in verschillende gewichtsklasses te verkrijgen zijn had ik gezien bij mijn vaste hengelsportwinkel Hengelsport Heerhugowaard.

Pjotr Vedder die daar de eigenaar van is, is zelf zeevisser, dus houdt altijd zijn oren en ogen goed open voor dit soort nieuwigheden...


...Een echte aanrader deze zeer uitgebreide winkel met ruime parkeergelegenheid voor de  deur. Tevens altijd zeeaas voorradig zoals zagers en zeepieren waarvan de laatste nu slechts 9 cent per stuk kosten.

Een absolute bodemprijs in Noord-Holland. Bel ze even voor de zekerheid! Kijk hier voor adresgegevens. Visgroet van Lucky Luc Mom.


Hallo vissers, de meerkoeten in de aan mijn huis grenzende sloot paraderen weer vrolijk rond met hun jongen. Het is maar de vraag hoeveel er zullen overleven. Eerst waren het er vijf nu nog maar vier. 

Meestal overleeft slechts een enkel jong het risicovolle leven in de sloot met aanvallen van onderen door de snoek en aanvallen van boven door reigers en meeuwen.

Als het niet lukt om ze groot te brengen probeert de meerkoet het nog een of twee keer. Op een of andere manier voel ik mij verwant met de meerkoetjongen. Zou dat door de haardracht komen? Groet van Lucky Luc Mom.


Zaterdagavond visten we met de Eurovissers een wedstrijd aan de Dintelhaven. Daar dreef deze dode zeeprik voorbij! Een 'vis' die je zelden ziet. Jammer dat hij dood was, hij heeft wellicht een verkeerde afslag richting de paaigronden gekozen. Groeten, Gilles.


De 'Cavalier' die vanuit Puerto Rico te Gran Canaria vaart heeft haar eerste blauwe marlijn van 2014 langszij de boot gehaald. De vis wordt zoals gebruikelijk met deze catch en release visserij niet binnenboord gehaald.

Het gewicht wordt door schipper Abraham en manus van alles Hafid dan geschat vanuit hun ervaring...


...Dit keer kwamen ze uit op 240 kilo en daar zitten ze vaak maar 10% naast zowel naar boven of naar beneden. Gefeliciteerd mannen met deze mooie vangst vanaf jullie boot.

De grote hoeveelheden albacore tonijnen die deze week weer werden gevangen verraden dat Abraham en Hafid zeer ervaren vissers zijn.

Klik voor boekingen en dagelijkse nieuwe vangstberichten op: www.bluemarlin3.nl. Visgroet van Lucky Luc Mom.


Beste Total Fishing, zondagavond met de pen verschillende voerplekken afgevist, dit leverde een prachtige zeelt op van 52 centimeter een nieuw PR. Groeten, Marcel.


De pimpelmees (Cyanistes caeruleus) met z'n kenmerkende blauwe 'hoedje'.


In Ierland zijn de afgelopen week bij de Nederlandse visgids Ferdinand Heijerman en zijn gasten weer prachtige snoeken in de boot gekomen. Hierboven Ferdinand met een op de swimbait gevangen snoek van 109 centimeter...


...Vincent en Stef visten slechts twee dagen bij Ferdinand, maar toch wist Vincent verschillende meter-plus vissen te haken, waarvan er helaas ook een paar wisten te ontsnappen door het losschieten van de dreg of in één geval zelfs het rechtbuigen van de 2/0 Gamakatsu dreg…

Deze meterbak van Vincent was een van de snoeken die gelukkig wel bleef hangen...


...Nog een fraaie snoek voor Vincent. Kijk hier voor meer informatie over snoekvissen in Ierland bij Ferdinand.


Vorige week heb ik mijn grootste vis ooit gevangen!..


...1 meter 40 lang en 50 jaar oud. Groetjes Eddy.

Deze keer de nominatie voor de zeelt van Marcel. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -