Vanaf de kant op snoek! (deel 32)

Vanaf de kant op snoek! (deel 32)

Door Sjak Kroet

Het is vrijdag 17 februari 08:10 uur en de vorstperiode die kort maar krachtig was, is er helemaal uit! Plannen om de gloednieuwe spinhengel tot leven te brengen stonden even in de ijskast, maar vandaag komt de Gamakatsu Cheetah-R, 70MH in actie!

Hij is licht, strak en heeft een lengte van 2.10m. De shads van 7cm liggen al klaar en zijn geladen met een lichte loodkop van 5 gram. Het geduld om alles gestructureerd te controleren ontbreekt vandaag, dus vlug gooi ik de hele handel in de auto en ben weg.


Cheetha-R…

Nu is de visuitrusting ook wel heel simpel vergeleken met een doodaas-sessie, zeker wanneer je met twee hengels, een koeltas vol met zeebanket en een groot landingsnet op pad gaat. Nee, iets wat ik nu niet nodig heb blijft zeker thuis, zoals het landingsnet, wat overbodige balast is tijdens het actief struinen vanaf de kant. Al snel is het viswater bereikt, lekker dichtbij huis, waar het ijs zo goed als verdwenen is. De Sambeekse uitwatering stroomt hier tussen de huizen door, aan de rand van de gemeente Boxmeer.

Het viswater is donkerbruin gekleurd en de laatste ijsrestanten zijn nog zichtbaar kort onder aan de kant. Nu de eindfase van het snoekseizoen nadert is dit een strook in de beek waar ik de snoek verwacht: in de bewoonde wereld, waar het viswater sneller opwarmt!


In de bewoonde wereld.
 
De witvissen hebben zich in deze zone van de beek talrijk verzameld en maken zich langzaam klaar voor het voorjaar wat komen gaat. Het water is nog koud, dus heel langzaam laat ik de shad afzinken tot op de bodem en tik deze vervolgens gretig op waardoor de shad 30 cm boven de bodem opnieuw een dalende actie vertoond. Tjonge, wat ligt deze visstok heerlijk in de hand en wat is de actie goed en direct in het kunstaas terug te voelen…Super! Echt, elke tik uit de pols komt meteen door en de shad is optimaal in controle. Ben benieuwd naar de weerbaarheid van het hengeltje tijdens een dril en hoe de actie zal zijn bij het afstoppen van een snoek.

De eerste uren gebeurt er helemaal niets en geen snoek lijkt de energie te hebben om de shad te scheppen. Een bruggetje nadert en een groepje wilde eenden vliegt op terwijl de shad kort boven de bodem danst om zo die ene snoek uit te dagen tot een aanval. Voor het bruggetje wordt het viswater nauwkeurig uitgekamd, maar een aanbeet blijft uit.

Als ik de kant oploop en besluit om achter het bruggetje mijn shad nog meer zwemtijd te geven, komt voor het eerst vandaag het zonnetje te voorschijn. De eerste inzetten van de shad worden ook achter het bruggetje niet opgemerkt, maar wanneer ik de shad onder het bruggetje gooi en laat afzinken, is daar ineens een droge knal. Omdat ik met een enkele haak vis, wacht ik even een tel en haal stevig door… Hangen!

Meteen rost de snoek door de slip van het molentje. Ik kan het niet laten en met een luide kreet roep ik: “YES!” Topsport op licht materiaal… Het spinhengeltje haalt het maximale uit de dril en de snoek verzet zich dapper… Quality Time! De snoek is uitgeraasd, de benzine is helemaal op, want zelfs een slotoffensief zit er niet meer in. Door het donkerbruine viswater is de snoek heel licht getekend. Trots toon ik de snoek, gevangen met de Cheetha-R, voor de zelfontspanner.


Quality Time!

Het shadje wat losgeraakt is tijdens de landing, bengelt nog voorin de bek van deze krachtpatser. Het tangetje lost de enkele haak in een vingerknip waardoor de rover meteen in de releasestand is aangekomen. Gestaag zwemt ze terug naar haar ligplaats onder de brug… Top! Na deze vangst speel ik nog ruim drie uurtjes met mijn nieuwe speeltje. Laat in de middag wanneer de Cheetha-R geëigend is, verlaat ik de waterkant! Tjonge, wat zal dat pilsje heerlijk smaken met Carnaval… het feest kan beginnen!

Volgende week vrijdag gaan we wel weer zien waar we achter de snoek aan gaan. Voor nu proost… en tot volgende week, wanneer alles weer anders is!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -