Vanaf de kant op snoek! (deel 27)


Vanaf de kant op snoek!
(deel 27)

Door Sjak Kroet

Het is zondagochtend 15 januari en met temperaturen rond het vriespunt bekijk ik de druk op de barometer. Een koude, heldere nacht heeft het weerbeeld van de afgelopen periode helemaal gekanteld. Zal de winter dan toch nog komen? Een dergelijke weersomslag heeft vaak een grote impact in het aasgedrag van de roofvissen wat resulteert in matige tot slechte vangsten.

De barometer heeft alles te maken met luchtdruk en is een handig instrument bij het vissen op snoek. Vanochtend bij het weerzien van de barometer, zag ik een duidelijk oplopende luchtdruk wat samen met de aflopende temperatuur nadelige gegevens zijn kort voor het vertrek om te gaan snoekvissen. Vaak lees je negatieve berichten over oostenwind en volle maan die verantwoordelijk zouden zijn voor slechte vismomenten. Laat ik dit zeggen: het aasgedrag (activiteit) van vissen is afhankelijk van een constante luchtdruk bij een constante temperatuur, als deze twee factoren dagenlang hetzelfde zijn, dan is de vangstkans het grootst.

Nu ga ik altijd snoekvissen, ook al zijn de gegevens negatief en wetende dat niets of niemand mij ervan weerhoudt om de snoek aan de schubben te komen. Na een autorit van ruim 20 minuten rij ik Wanssum binnen dat sinds 2010 bij de gemeente Venray hoort. De haven in Wanssum ligt aan de Maas en is in 1930 uitgegraven.


Haven Wanssum.

In die tijd fungeerde deze haven vooral voor regionale veevoeders en transport van grondstoffen, suikerbieten en organische mest. Vanaf 1997 wordt deze haven ingezet voor het laden en lossen van diverse goederen. Gelukkig ligt er een ruime parkeerplaats kort aan de haven waardoor de loopafstand beperkt is en de dobbers binnen enkele minuten staan. De stek is ideaal; de Grootte Molenbeek die hier de haven binnenkomt, veroorzaakt tegenstroming en turbulentie wat onrust veroorzaakt onder de witvis.


De Grootte Molenbeek die hier uitmondt in de haven.

Deze activiteit zal zeker waargenomen worden door de roofvis! De sardines waar ik mee vis zijn altijd hard ingevroren. Eentje ligt net voor de bootjes in de haven op de bodem onder de dobber geserveerd. De andere sardien drift langzaam op half water in de eindfase van de Grootte Molenbeek en komt zo langzaam de haven binnen gefladderd. Ondanks alle zonschijn is het bitterkoud buiten en is de overjas van Kjelvik geen overbodige luxe, maar zeer welkom.

De uren vliegen voorbij en de roofvissen lijken er echt helemaal geen zin in te hebben. Na de koffie besluit ik ook de sardien die rond drift passief te presenteren, een meter of 15 uit de kant. Omdat de snoeken niet willen bijten en de negatieve factoren misschien wel de doorslag gaan geven, ben ik blij met al die heerlijke prikkertjes die Maria in mijn tas heeft gestopt. Ze smaken echt fantastisch. Kaasjes, zilveruitjes en augurk maken het samen met het winterzonnetje toch nog aangenaam.

Dan plotseling zie ik een kring rond de dobber die net voor de bootjes ligt. Meerdere kringen volgen kort achter elkaar en langzaam schuift de dobber tegen het stuitje aan en loopt weg. De hengel die ik inmiddels al in de hand heb, richt ik naar het water. Deze ene aanbeet moet verzilverd worden, want vandaag komt er zeker geen tweede kans! Als de dobber onderploft is de aanslag er direct… Hangen!

Een paar korte, krachtige stampen zijn de eerste wapenfeiten van de rover. Is het misschien een snoekbaars? Nee, want kort daarna verraadt een krachtige en fikse sprint dat het toch om een snoek gaat. Super, deze mag er niet afrollen, dus ik voer de druk op om een eerste glimp van de rover in beeld te krijgen.

Dan, een meter of 7 uit de kant, komt een brede rug naar boven. Zo, da’s een beste havensnoek. Na nog een prima slotoffensief, schuift niet veel later deze zondagvis in het ladingsnet wat allemaal gelukkig soepel gaat. Tjonge, wat is ze mooi getekend en met 91cm een prima vangst. Na een paar foto’s op de zelfontspanner, wat achteraf een mysterieus plaatje oplevert, is door deze mooie havensnoek de dag toch nog gered. Top.


Mysterieus plaatje.

Wat vroeger dan gebruikelijk keer ik terug naar huis, wetende dat er volgende week weer een nieuwe snoekdag op de kalender staat en dan is het Gemaal van Sambeek th place to be…!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -