Vanaf de kant op snoek! (deel 25)


Vanaf de kant op snoek! (Deel 25)

Door Sjak Kroet

Zondag 1 januari 2012 en een nieuw jaar is zonet van start gegaan! Na 6 uurtjes slaap valt het niet mee om op gang te komen. Is het misschien mijnheer ‘Heineken’ die nog door mijn hoofd spookt? Ik weet het wel zeker, maar snel een kop sterke koffie zetten zodat we met een heldere blik op de weg naar het snoekwater kunnen rijden. Als alle spullen zijn gepakt en de autorit gelukkig kort is, stap ik niet veel later langzaam voetje voor voetje door de motregen langs de Raam, aan de brug bij Escharen.


De brug bij Escharen.

De Raam is een ecologische laaglandbeek die stroomt van de Peel naar het Gemaal Van Sasse, bij het vestigingstadje Grave. Via dit Gemaal stroomt het water van de Raam naar de rivier de Maas. Het stroomt hier behoorlijk en de kleur van het water is poepie bruin, wat het zicht van de snoek beperkt. De geur van de sardine zal nu de verleider zijn samen met het flanken van de sardine die altijd oplicht, ook in dit donker bruine water.

Het zachte weerbeeld van de laatste tijd bepaalt zeker de activiteit van de roofvissen. Een makkelijke hap zal nu zeker gepakt worden, wetende dat als de echte winter toeslaat, er genoeg energie is opgebouwd om te overleven. Een fuut die actief rond duikt en regelmatig met een visje naar boven komt, vertelt mij dat ik op de goede plek aan het snoekvissen ben.

Op een aantal drukke pony’s na achter mij in de wei, is het verder nog muisstil. De sardine dobbert rustig rond in de zone van de brug en zo af en toe rem ik de aasvis af om de flanken van de sardien in beeld te brengen waardoor de actie tevens de catcher is.


In de zone van de brug!

De middag nadert en de motregen heeft even plaatst gemaakt voor een droog moment. Ik besluit om stroomafwaarts te gaan struinen richting Grave. De koffie heeft nu de kater van vanochtend voorgoed verdrongen en een eerste snoek vangen van 2012 is echt alles waar het om gaat. Je hebt hier een lange hengel nodig om je dobber goed te kunnen sturen. e loopkant is hier goed wild begroeid en tal van rietkragen en ander gewas dwingen mij om zo nu en dan de hengeltop op 11 uur te richten, zodat de vislijn zonder enige weerstand meeloopt.

Dan, net voorbij een rietkraag, zie ik de dobber een hupje maken en weglopen naar het midden van de Raam. Eerst zijn er twee kringen zichtbaar rond de dobber voordat die steenhard onderploft… Beet! Ik loop door de begroeiing naar beneden wat allemaal op het kantje gaat en zie de dobber dieper wegzakken. Ik aarzel geen moment en haal stevig door, de haak is gezet en een diepdonkere kolk ploft uiteen!

Een heerlijke dril vindt plaatst in de stroming van de Raam en een eerste snoekvangst in 2012 komt langzaam dichterbij. De druk wordt minder en meter voor meter komt de snoek dichter naar de kant. Dan zie ik de snoek voor het eerst, een mooie zeventiger die door het donkere water wel heel licht getekend is, slaat wild met de kop om het dregje te lossen. De enkele dreg zit mooi in het schaniertje en niet veel later pak ik de snoek in de nek uit het water, binnen! Even een plaatje maken, mooi op het kantje, wat allemaal prima op de zelfontspanner gaat.


Mooi op het kantje…

Als kort daarna deze rover zijn plek weer ingenomen heeft, is de nul van 2012 voorgoed beslecht. Laat in de middag rolt er nog een tweede snoek af, die in de landingsfase dwars door het riet heen beukt. Jammer, was het helemaal top geweest, maar een prima start is een feit.

Aankomende week ga ik op de Zuid-Willemsvaart (kanaal) snoekvissen op de hoogte van het dorpje Aarle-Rixtel. Wat ik weet is dat daarin de winter redelijk veel witvissers actief zijn. Misschien dat er ook nog een snoekje zit en de doodse blik van de sardien niet kan weerstaan. Het plan is gemaakt en het snoekvissen vanaf de kant is weer helemaal los! Ben benieuwd wat me dit seizoen nog allemaal te verwachten staat! Wordt vervolgd…


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -